Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συγκεντρώσεις εστιακών φοιτητών

Με το πρόσχημα ότι δεν πληρούν τα προβλεπόμενα από το σχετικό κανονισμό κριτήρια, η Διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και η πλειοψηφία της Εφορείας Εστιών, αποφάσισαν να στερήσουν από 102 φοιτητές και φοιτήτριες του Ιδρύματος το δικαίωμα να διαμείνουν στα δωμάτια των Εστιών. Από τις 479 αιτήσεις που κατατέθηκαν εγκρίνονται μόνο οι 377. Αμεση ήταν η αντίδραση του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Φοιτητριών/ Φοιτητών Εστιών ΤΕΙ Θεσσαλίας που οργάνωσε χτες το μεσημέρι συγκέντρωση έξω από το κτίριο Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΙ, στη Λάρισα, απαιτώντας να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των φοιτητών. Το αίτημα του Συλλόγου δεν έγινε δεκτό και η Εφορεία Εστιών προχωράει στην υλοποίηση της απόφασης.

Να σημειωθεί ότι για τους 12.000 και πλέον φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας προβλέπονται μόνο 471 δωμάτια στις Εστίες, ενώ η διαμονή τους εκεί δεν είναι δωρεάν, καθώς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν «χαράτσι» 150 και 400 ευρώ για την παραλαβή του δωματίου στο οποίο θα διαμείνουν.

Ο Σύλλογος ζήτησε να καταργηθεί αυτό το «χαράτσι», να αυξηθούν οι θέσεις στις Εστίες και, με ευθύνη του Δήμου Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να νοικιαστούν ξενοδοχεία, όπου θα στεγαστούν φτωχοί φοιτητές, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ζητάει, επίσης, δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, καθώς και κατάργηση του υπάρχοντος αντιδραστικού κανονισμού των Εστιών που επιβάλλει πολλούς περιορισμούς και απαράδεκτες απαγορεύσεις και διαμόρφωση ενός νέου με τη συμμετοχή του συλλόγου.

Κάλεσμα για συμμετοχή στη χτεσινή συγκέντρωση είχε απευθύνει η Γραμματεία Λάρισας του ΜΑΣ, σημειώνοντας ότι η απόφαση για διώξιμο των φοιτητών από τις Εστίες έρχεται σε μία περίοδο που προχωράει ο συμβιβασμός - μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενισχύονται οι ταξικοί φραγμοί στις σπουδές και η Ανώτατη Εκπαίδευση γίνεται για «λίγους και εκλεκτούς».

Στα Γιάννενα

Κινητοποίηση εστιακών φοιτητών έγινε και στα Γιάννενα, την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή τις απειλές που δέχονται εστιακοί φοιτητές ότι θα διωχθούν από τις Εστίες, γιατί δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι των 45 ευρώ.

Στην κινητοποίηση, που έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Εστιακών Δουρούτης, συμμετείχαν και Σωματεία του νομού Ιωαννίνων, όπως το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και φοιτητές του Πανεπιστημίου με απόφαση από τους Συλλόγους Χημικού και Νηπιαγωγών.

Οι πρυτανικές αρχές μπροστά στη δυναμική κινητοποίηση εστιακών φοιτητών, Σωματείων και Συλλόγων δεσμεύτηκε ότι κανένας φοιτητής δεν θα διωχθεί από το σπίτι του το καλοκαίρι. Οι εστιακοί φοιτητές παραμένουν σε επαγρύπνηση και δηλώνουν ότι δε θα αφήσουν κανέναν φοιτητή χωρίς εστία!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ