Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αντιδράστε με κάθε τρόπο στη ΝΑΤΟική παρουσία»

Ανακοίνωση - κάλεσμα της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη -Αντεπίθεση τώρα» προς τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης ενόψει της έλευσης της ΝΑΤΟικής αρμάδας, στις 8-9 του Ιούλη, στο λιμάνι της πόλης

Από πρόσφατη κινητοποίηση των φιλειρηνικών δυνάμεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Avaton

Από πρόσφατη κινητοποίηση των φιλειρηνικών δυνάμεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Με συσκότιση των διαμερισμάτων, μαύρα πανιά, μεσίστιες τις σημαίες και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, να εκδηλώσουν την αντίθεση τους στην παρουσία των ΝΑΤΟικών στη Θεσσαλονίκη στις 8 και 9 Ιούλη, καλεί το λαό της πόλης η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση τώρα» και ο δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης.

Οπως είναι γνωστό στις 8 Ιούλη πρόκειται να αγκυροβολήσουν στο λιμάνι της πόλης οχτώ πολεμικά πλοία που ανήκουν στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη της Μεσογείου του ΝΑΤΟ. Στη δύναμη της μοίρας ανήκουν μια αμερικανική, μια ισπανική, μια γαλλική, μια βρετανική, μια ολλανδική και μια τουρκική φρεγάτα και το ελληνικό πλοίο «Κίμων». Η παρουσία των πλοίων αυτών που, ας σημειωθεί, είχαν πάρει μέρος στον αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας στην Αδριατική, σχετίζεται με την κλιμάκωση της έντασης τις τελευταίες μέρες με αφορμή και τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή μας. Ηδη χτες έφθασαν στη Θεσσαλονίκη τα δύο πρώτα ΝΑΤΟικά πλοία με σκοπό να ανεφοδιάσουν τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Κόσσοβο. Πρόκειται για δύο γαλλικά πλοία που αναμένεται να παραμείνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τέσσερις μέρες.

Η ανοιχτή επιστολή της Δημοτικής Παράταξης «Θεσσαλονίκη -Αντεπίθεση Τώρα» προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

«Στις 8 Ιούλη τα χαράματα πρόκειται να αγκυροβολήσουν στο λιμάνι της πόλης μας, πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ. Στο βάθος του ορίζοντα δε θα βλέπεις τον Ολυμπο αλλά την αρμάδα του ΝΑΤΟ.

Δεν πρόκειται για εθιμοτυπική επίσκεψη όπως ισχυρίζονται. Είναι κατάπλους ενταγμένος στο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Τα πλοία κουβαλούν το θάνατο. Πέρα απ' αυτά η "επίσκεψη" αυτή την ώρα, στοχεύει στο να στείλει κι ένα μήνυμα στο λαό της πόλης. "Είμαστε εδώ, μην αντιδράτε στα σχέδιά μας".

Η Θεσσαλονίκη έχει πολιτογραφηθεί, χάρη στην καθολική αντίδραση του λαού της, στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία σαν "ανεπιθύμητη εστία αντίστασης". Οι Θεσσαλονικείς θέλουμε μια πόλη, μια χώρα της ειρήνης, της φιλίας, των αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τους γείτονες, χωρίς ξένες επεμβάσεις.

Ολοι μαζί να τους επιφυλάξουμε την "υποδοχή" που τους αρμόζει όπως κάναμε και στους κατακτητές Γερμανούς με την εισβολή τους στην πόλη το 1941. Αρνηθείτε να τους παρέχετε οποιαδήποτε υπηρεσία, μην τους θεωρείτε πελάτες αλλά μισθοφόρους σε διατεταγμένη υπηρεσία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίσης με επιστολή του στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο, ο δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης τον καλεί να εκφράσει τη συνολική αντίδραση του λαού κηρύσσοντας την πόλη ανοχύρωτη και χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητη την παρουσία της δύναμης του ΝΑΤΟ, να καλέσει το λαό της πόλης σε παθητική αντίσταση. Επίσης να μην παραστεί στις τυχόν «επίσημες» εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν «οι αρχές» και τέλος να προχωρήσει από τα ξημερώματα της Κυριακής 8 Ιούλη σε συσκότιση σε όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου, του Λευκού Πύργου και των κάστρων της πόλης, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org