Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Προσοχή στα κατεψυγμένα και τα παγωτά

Μερικές χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες του ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές

Την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά, τη συντήρηση και κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων και παγωτών που τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση, εφιστά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα κατάψυξης όταν αμφιβάλλουν για την ποιότητά τους, όταν δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα και όταν παρατηρούν προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη. Επίσης, να επιλέγουν εκείνα τα προϊόντα που έχουν τη μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης, ώστε να μπορούν να τα διατηρήσουν στο σπίτι με ασφάλεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, να προσέχουν τη συσκευασία των κατεψυγμένων προϊόντων στην οποία πρέπει να αναγράφονται οι οδηγίες αποθήκευσης, διάρκειας διατηρησιμότητας και ένδειξη ότι απαγορεύεται η εκ νέου κατάψυξή του μετά την απόψυξη.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι μετά την αγορά τα κατεψυγμένα προϊόντα πρέπει να τοποθετούνται κατευθείαν στην κατάψυξη στο σπίτι, ενώ η μεταφορά για μεγαλύτερες αποστάσεις πρέπει να γίνεται μόνο μέσα σε κατάλληλη ισοθερμική συσκευασία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στη θερμοκρασία συντήρησης αυτών των προϊόντων που πρέπει να είναι χαμηλότερη από τους -18 βαθμούς Κελσίου και οι καταψύκτες δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Ειδικότερα για τα παγωτά, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να μην τα αγοράζουν ποτέ όταν έχουν εμφανή ελαττώματα στη συσκευασία τους καθώς και όταν υπάρχει η υποψία ότι έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει, διαδικασία που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Ενδείξεις ότι τα παγωτά έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει είναι οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου και οι αποχρωματισμένες περιοχές στην κύρια μάζα του παγωτού καθώς και οι παραμορφωμένες συσκευασίες.

Στους καταναλωτές που διατηρούν προϊόντα κατάψυξης στο σπίτι τους ο ΕΦΕΤ συνιστά να ελέγχουν συχνά το θερμόμετρο των οικιακών καταψυκτών και να προσέχουν ώστε η θερμοκρασία τους να διατηρείται γύρω στους -18 μέχρι τους -22 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες διατήρησης και χρήσης των προϊόντων αυτών και να μην καταψύχουν ποτέ προϊόντα που έχουν αποψυχτεί.

Βεβαίως, επισημαίνεται ότι τα παγωτά συνήθως παρασκευάζονται από σκόνη γάλακτος και συχνά είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Παρά το γεγονός ότι αποτελούν ευχάριστο και εύγευστο επιδόρπιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν κύρια γεύματα ή φυσικές τροφές όπως το φρέσκο γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά, που πρέπει να αποτελούν σημαντικό τμήμα της διατροφής και ιδιαίτερα εκείνης των παιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ