Πέμπτη 25 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
24ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ολα έτοιμα για τη μεγάλη νεολαιίστικη συνάντηση

Σε ένα γνώριμο και «δοκιμασμένο» χώρο, στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο, θα στηθεί η κατασκήνωση του φετινού, 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, που θα γίνει στις 4 και 5 Ιούλη. Το όμορφο αυτό μέρος, με μεγάλη και ωραία παραλία, σκιά και όλες τις απαραίτητες υποδομές, ήδη διαμορφώνεται με τη δουλειά μελών και φίλων της ΚΝΕ, ώστε να υποδεχτεί τους χιλιάδες κατασκηνωτές από όλη την Ελλάδα.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο με τον Τάσο Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου. Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ είναι ένας μοναδικός θεσμός, που έχει αντέξει στο χρόνο. Ποια είναι τα στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό και ποια η σημασία του φετινού Διημέρου;

-- Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ συνεχίζει για 24 καλοκαίρια να αποτελεί μία πανελλαδική νεανική συνάντηση αγώνα και εναντίωσης στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Μία συνάντηση χιλιάδων νέων από τον Εβρο ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως τη Ρόδο, μαθητών, σπουδαστών, νέων εργαζόμενων και άνεργων, που συνδυάζει την κατασκήνωση σε διαλεγμένα μέρη με πολύμορφες εκδηλώσεις που έχουν αντιιμπεριαλιστικό, ιστορικό και διεθνιστικό χαρακτήρα, καθώς και συναυλίες και άλλες δραστηριότητες.

Το Διήμερο φέτος, που συνδυάζει την επαφή και τη γνώση με την Ιστορία μας, προσφέρεται ώστε η νεολαία, κοιτώντας πίσω στην ιστορία του λαού και του Κόμματός μας, να δει και να ακολουθήσει το βηματισμό της αταλάντευτης πάλης και της λεβεντιάς, ανοίγοντας το δρόμο για να κατακτήσει το μέλλον που της αξίζει. Για να κάνουμε το καθήκον μας σήμερα, να μη συμβιβαστούμε με το «ρεαλισμό» που οδηγεί στην υποταγή, να μη δεχτούμε να ζήσουμε με τα λίγα, να μη σκύψουμε το κεφάλι στους εκμεταλλευτές, τις διεθνείς ενώσεις τους και την κυβέρνησή τους. Η περήφανη και ασυμβίβαστη στάση χιλιάδων αγωνιστών έχει γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας, έχει διαμορφώσει τις ηρωικές στιγμές για τις οποίες νιώθουμε περήφανοι, εμπνεόμαστε από αυτές και είμαστε σίγουροι ότι η νέα γενιά θα βρει στέρεα πατήματα στο δρόμο που έχουν ανοίξει οι ηρωικοί αγώνες του λαού μας, ώστε κανείς στο μέλλον να μην μπορεί να πει για τη σημερινή νέα γενιά ότι ήταν «χαμένη», ότι θα γράψει τις δικές της σελίδες στον αγώνα για την ανατροπή του σημερινού σάπιου συστήματος.

Αυτό το κάνουν αναγκαίο και οι ίδιες οι πολιτικές εξελίξεις, η συμφωνία - λαιμητόμος που ετοιμάζεται να υπογράψει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που θα οδηγήσει σε νέα βαριά αντιλαϊκά μέτρα για το λαό και τη νεολαία, μέτρα που προστίθενται σ' αυτά που επέβαλλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η μαζική νεανική παρουσία στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών ενάντια στη νέα συμφωνία, η μαζικότητα του Διημέρου μας, μπορούν να συμβάλουν ώστε να φτάσει παντού το μήνυμα: Αρκετά πληρώσαμε τους εκβιασμούς και την κοροϊδία κυβερνήσεων και δανειστών. Δεν τους χαρίζουμε τη ζωή και το μέλλον μας. Παλεύουμε για τη ζωή που χάνουμε, διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους!

Οπως λέμε στην ανακοίνωση με την οποία απευθυνόμαστε μαζικά, πλατιά στη νεολαία: «Συνεχίζουμε κι αγωνιζόμαστε σήμερα με το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον. Παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για τη Λαϊκή Συμμαχία, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς φασισμό, κρίσεις, ανεργία και πολέμους».

-- Με ποιες πλευρές της Ιστορίας και του τόπου θα έρθουν σε επαφή οι συμμετέχοντες του φετινού Διημέρου;

-- Το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο εντάσσεται στις εκδηλώσεις που έχει αποφασίσει το ΚΣ της ΚΝΕ, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ. Μέσα από τις εκδηλώσεις του φετινού Διημέρου, αναδεικνύουμε ένα κομμάτι της ιστορίας των αλύγιστων της ταξικής πάλης, οπότε ήταν επόμενο να επιλέξουμε την Ακροναυπλία και να κλείσουμε το Διήμερό μας με τη συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Τρίπολη, για τους εκτελεσμένους του Εκτακτου Στρατοδικείου.

Ολα αυτά τα στοιχεία θα συνοδευτούν από πολύμορφο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει ενδιαφέροντα αφιερώματα, μια βιβλιοπαρουσίαση και εκθέσεις με υλικό που εμφανίζεται για πρώτη φορά, συναυλίες από διάφορα μουσικά σχήματα, γλέντια, αθλητικές δραστηριότητες και ξεναγήσεις στην Ακροναυπλία.

Ο βράχος της Ακροναυπλίας είναι γνωστός σαν ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα μιας μεγάλης αναμέτρησης. Μιας αναμέτρησης που στη μία της πλευρά ήταν οι κομμουνιστές που πάλευαν για το δίκιο της εργατικής τάξης και την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και από την άλλη ήταν ο αστικός κρατικός μηχανισμός που επεδίωκε να τους τσακίσει, να τους εξευτελίσει. Δεν τα κατάφεραν όμως. Οι κομμουνιστές βγήκαν νικητές.

Οι εκτελέσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 έως 1949 είναι λιγότερο γνωστές. Ουσιαστικά, μιλάμε για την περίοδο μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας, όπου οργιάζει η τρομοκρατία των παρακρατικών ομάδων, με τη στήριξη και ενεργή εμπλοκή του κράτους, ενάντια στους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που είχαν πάρει μέρος στις ΕΑΜικές οργανώσεις. Τον Ιούνη του 1946, ψηφίζεται το Γ' Ψήφισμα και ιδρύονται τα έκτακτα στρατοδικεία. Οι δολοφονίες αγωνιστών γίνονται πια «νόμιμες» και περνάνε στα χέρια του αστικού κράτους, η «δημοκρατία» των αστών αρχίζει να εκτελεί σε όλη την Ελλάδα. Στην Τρίπολη, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου της Κεντρικής Επιτροπής με τα ονόματα των 259 εκτελεσμένων - που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα - με απόφαση του Στρατοδικείου Τρίπολης. Ολοι τους αφανείς ήρωες, που είχαμε χρέος να τους καταγράψουμε, για να περάσουν στην Ιστορία όπως τους αξίζει: σαν παραδείγματα κομμουνιστών, πρότυπα για όλη τη νεολαία. Αλλωστε, η Ιστορία του ΚΚΕ είναι η Ιστορία των αγώνων του λαού μας, είναι γραμμένη με αίμα, κόπο και θυσίες, σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη την Ελλάδα. «Με το λαό για το Σοσιαλισμό, σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος», όπως είναι και το σύνθημα των 100χρονων του Κόμματός μας.

-- Τι προετοιμασία έχει κάνει η Οργάνωση, για να υποδεχτεί τους χιλιάδες κατασκηνωτές που θα φιλοξενήσει απ' όλη την Ελλάδα;

-- Τώρα βρισκόμαστε στην τελική φάση, όπου ολοκληρώνεται ο καθαρισμός του χώρου και ξεκινάει το στήσιμο κατασκευών που είναι απαραίτητες, με γνώμονα να διαμορφωθεί ένας λειτουργικός χώρος άνετης διαμονής. Παράλληλα, αυτές τις μέρες προετοιμάζονται και οι διάφορες ομάδες που θα αναλάβουν τη λειτουργία της κατασκήνωσης, έτσι ώστε να αποδειχθούμε καλοί «οικοδεσπότες». Η ομάδα που ετοιμάζει το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για την Ακροναυπλία, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στις 3 Ιούλη στο χώρο της κατασκήνωσης, κάνει καθημερινές πρόβες. Οι ομάδες που θα αναλάβουν τις ξεναγήσεις των Οργανώσεων Περιοχής στην Ακροναυπλία κάνουν τις τελευταίες διορθώσεις στα γραπτά τους. Θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους πρώτους κατασκηνωτές από το πρωί της Παρασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ