Πέμπτη 25 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ευχολόγια για τη μη εφαρμοζόμενη εκεχειρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Ουκρανίας
Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Ουκρανίας
Με νέα ευχολόγια για τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανίας διανθίστηκε το κοινό ανακοινωθέν της χτεσινής συνάντησης στο Παρίσι (που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης) του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας. Την ίδια ώρα, οι βομβαρδισμοί από την αντιδραστική κυβέρνηση κατοικημένων περιοχών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ συνεχίζονται όπως και οι σποραδικές μάχες.

Πάντως, οι τέσσερις υπουργοί εξέφρασαν, για άλλη μια φορά, την ανησυχία τους για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ (από τις 12 Φλεβάρη φέτος) και ζήτησαν να υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης. Στο κοινό ανακοινωθέν που τελικά βγήκε αναφέρεται: «Χαιρετίζουμε τη συνεδρίαση της ομάδας επαφής (σ.σ. κυβέρνησης, εκπροσώπων των πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Ιούλη, και παροτρύνουμε τα μέρη να συμφωνήσουν σχετικά με την αρχή απόσυρσης των αρμάτων μάχης και πυροβόλων όπλων πάνω από τα 100 χιλιοστά από τις 26/6 με υλοποίηση μέσα στις επόμενες βδομάδες». Ως «πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας ευρύτερης αποστρατιωτικοποίησης κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής» κατονομάζεται η απόσυρση από την πόλη Σιροκίνο, κοντά στη Μαριούπολη στην επαρχία του Ντονέτσκ.

Το ζήτημα του τερματισμού του βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών από τον ουκρανικό στρατό έθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενώ οι ομόλογοί του της Γερμανίας και της Γαλλίας, Φ. Β. Στάινμαϊερ και Λ. Φαμπιούς επέμειναν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των εκπροσώπων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης (ΟΑΣΕ) σε όλες τις περιοχές της γραμμής αντιπαράθεσης.

Παράταση και των ρωσικών αντικυρώσεων

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική κυβέρνηση απάντησε στην πρόσφατη παράταση των κυρώσεων για άλλους έξι μήνες που αποφάσισε στις αρχές της βδομάδας η ΕΕ. Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Τκατσόφ, δήλωσε χτες ότι «η λίστα (σ.σ. των "αποκλεισμένων" προϊόντων) βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση. Θεωρώ ότι δεν θα διευρυνθεί. Το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουμε μεμονωμένες διορθώσεις και ο στόχος είναι σε καμία περίπτωση προϊόντα από τις χώρες οι οποίες υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας να μην περνούν με οποιαδήποτε δικαιολογία μέσα από "τρύπες", μέσω τρίτων χωρών, στο έδαφος της Ρωσίας». Από αυτό προκύπτει ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην αντιμετώπιση και των ελληνικών προϊόντων, από τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της στη νέα παράταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ετσι, καθίσταται άνευ περιεχομένου και η συμφωνία του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνη, με τον Ρώσο υπουργό Γεωργίας, Α. Τκατσόφ, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, την περασμένη Κυριακή, για διμερείς επαφές, προκειμένου να εξεταστούν μια ποικιλία συγκεκριμένων μέτρων και εναλλακτικών λύσεων που έχουν προταθεί, για τη νόμιμη ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, κατά παράκαμψη του ρωσικού εμπάργκο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ