Πέμπτη 25 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οταν η εκμετάλλευση «χτυπάει κόκκινο»

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γιάννης Σχοινάς, από το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Στον κλάδο των τροφίμων, ποτών γάλακτος, έναν κλάδο τεράστιο σε όγκο επιχειρήσεων, αλλά και έναν κλάδο με τεράστια κερδοφορία, τα εργασιακά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επαγγελματικών ασθενειών είναι στο κομμάτι των οδηγών, ιδιωτών, αντιπροσώπων που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες όπως π.χ. ΔΕΛΤΑ - VIVARTIA, "Ολυμπος", ΜΕΒΓΑΛ, και γενικότερα στο κομμάτι αυτό καθεαυτό της διακίνησης και με τους ίδιους τους εταιρικούς οδηγούς.

Η αύξηση των δρομολογίων καθημερινά με όλο και περισσότερους σταθμούς εφοδιασμού, όπως super market, mini market, φούρνους έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία των συναδέλφων μιας και με το χρόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα μυοσκελετικά, οστεοαρθρίτιδες από το βάρος των κιβωτίων, προβλήματα με προστάτη, από την ακινησία, κολικούς, χρόνια προβλήματα με τη μέση και τις αρθρώσεις. Η απαίτηση των εταιρειών και βιομηχάνων για να πουλάνε γρήγορα και σε όλο και πιο πολλά σημεία, δημιουργεί αυτές τις καταστάσεις.

Ιδιαίτερα επίπονη είναι και η εργασία μέσα στα εργοστάσια, στα τμήματα της παραγωγής και των αποθηκών. Στη διαδικασία της παραγωγής οι εργάτες έρχονται σε επαφή με χημικές και φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και στην καθαριότητα για τις πλύσεις των μηχανημάτων. Επιβαρύνονται από το θόρυβο των μηχανημάτων, στην ακοή. Η εναλλαγή των θερμοκρασιών από τα ψυγεία στους φούρνους, επιφέρουν αναπνευστικά προβλήματα.

Ιδιαίτερη είναι η επιβάρυνση των γυναικών, στα τμήματα της συσκευασίας. Η καθημερινή και επαναλαμβανόμενη κίνηση των προϊόντων στα κουτιά συσκευασίας δημιουργεί μυικά προβλήματα και αρθρίτιδες, αφού σ' ένα μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες είναι και κάποιας ηλικίας και με βεβαρυμένο ιστορικό.

Σε πολλά εργοστάσια, τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο ή είναι μιας χρήσεως. Ειδικότερα, το πρόβλημα γιγαντώνεται σε χώρους όπου δεν υπάρχουν σωματεία και η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρείας με σφολιατοειδή στα Μεσόγεια, όπου στην πλειοψηφία τους οι συνάδελφοι ήταν μετανάστες. Ο εργοδότης για να γλιτώνει χρόνο και για να τους χρησιμοποιεί ό,τι ώρα θέλει και όσες ώρες θέλει, τους είχε φτιάξει λυόμενα παραπήγματα, ακριβώς δίπλα από το χώρο δουλειάς, με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή από μολυσματικές ασθένειες».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org