Τετάρτη 24 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ανακατατάξεις συμμαχιών...

Από την αντεπίθεση των Κούρδων στη Συρία
Από την αντεπίθεση των Κούρδων στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η εναέρια (και όχι μόνο) υποστήριξη των ΗΠΑ στους Σύρους Κούρδους των Λαϊκών Μονάδων Αμυνας (YPG) φαίνεται πως αυξάνει την πίεση στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), οι οποίοι χτες έχασαν, μετά από πολύνεκρες μάχες, ακόμη δύο στρατηγικές περιοχές: α) τη στρατιωτική βάση της Ταξιαρχίας 93, που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι μισθοφόροι του ΙΚ εδώ και ένα χρόνο, και β) την πόλη Αϊν Ισα και δεκάδες χωριά που βρίσκονται στα περίχωρά της, σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων βόρεια της «πρωτεύουσας» των τζιχαντιστών στη Ράκα της Συρίας...

Η ανακατάληψη των παραπάνω περιοχών από τις Κουρδικές δυνάμεις, που γίνεται λίγες μέρες μετά την ανακατάληψη της μεθοριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ (στα σύνορα με το Ακτσάκαλε της Τουρκίας) αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο τους στην ευρύτερη περιοχή, καθώς λανσάρονται ως οι «πλέον αξιόπιστοι», μετριοπαθείς και αποτελεσματικοί μαχητές - σύμμαχοι των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών.

Διόλου τυχαία πάντως χτες ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, ως εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως οι Σύροι «μετριοπαθείς» μαχητές, που εκπαιδεύονται αυτή την περίοδο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του ΙΚ, βρίσκονται σε καταστάσεις μισθοδοσίας του Πενταγώνου με μισθούς μεταξύ 250 έως 400 δολαρίων «αναλόγως προσόντων»...

Η συνεργασία ΗΠΑ και Σύρων Κούρδων της οργάνωσης YPG προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία, που βλέπει με ανησυχία να δημιουργείται στα νότια σύνορά της με τη Συρία μία ολοένα και διευρυνόμενη «συμπαγής» κουρδική περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μελλοντικά σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της.

Σε άλλη παράλληλη εξέλιξη, ο συριακός στρατός ανέκτησε εδάφη της Παλμύρας, την οποία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές πριν έναν μήνα.

Επιπλέον, στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου ο συριακός στρατός, σε συνεργασία με μαχητές της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», ανακατέλαβε άλλες πέντε σημαντικές περιοχές στην ορεινή, μεθοριακή επαρχία Καλαμούν, σκοτώνοντας δεκάδες τζιχαντιστές.

Oι τζιχαντιστές του ΙΚ πάντως προτίμησαν να προπαγανδίσουν την τιμωρία δύο παιδιών στο Ντέιρ Εζόρ επειδή παραβίασαν τη νηστεία του Ραμαζανιού. Στην Παλμύρα ανατίναξαν δύο αρχαίους ναούς επειδή τους θεώρησαν «ειδωλολατρικούς». Στο Ιράκ έπνιξαν ενώ είχαν κλεισμένους σε κλουβιά ή αποκεφάλισαν με εκρηκτικά ή γάζωσαν με σφαίρες, 16 Ιρακινούς «κατασκόπους».

Δρούζοι σταματούν μεταφορά τζιχαντιστών από Ισραηλινούς

Στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ, περίπου 150 Δρούζοι, μέλη πολιτοφυλακών, αναφέρθηκε πως τη Δευτέρα σταμάτησαν ασθενοφόρο του ισραηλινού στρατού, που μετέφερε τραυματισμένους τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν τραυματιστεί σε μάχες κοντά στην πόλη Κουνέιτρα, και τους σκότωσαν. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένοπλη δράση των Δρούζων της Συρίας ενάντια στη στρατιωτική, νοσοκομειακή και άλλη κάλυψη που παρέχουν κατά καιρούς οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σε τζιχαντιστές μισθοφόρους. Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες που συνόδευαν τους τζιχαντιστές τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η ένοπλη αντίδραση των Δρούζων σημειώνεται δύο βδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών του Μετώπου Νούσρα σε χωριό τους στη βορειοδυτική Συρία...

Ετοιμασίες για τριμερή συνάντηση Ιράν - Ιράκ - Συρίας

Στο μεταξύ το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αποτελέσματα επαφών που είχε χτες στην Τεχεράνη ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ αλ Τσάαρ, μετέδωσε πως την ερχόμενη βδομάδα στη Βαγδάτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, με στόχο την ενίσχυση του κοινού αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί (σύμβουλος του Ιρανού Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ) μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο υπουργό Εσωτερικών προέβλεψε πως η τριμερής συνάντηση στη Βαγδάτη «θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών».

Παράλληλα, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι σημείωσαν την ανάγκη συνέχισης των ενδοσυριακών ειρηνευτικών συνομιλιών για την προώθηση τερματισμού του πολέμου στη Συρία.

Καταγγελίες εναντίον του πρώην προέδρου της ιρακινής Βουλής!

Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας (που συμπεριλαμβάνεται στα χιλιάδες έγγραφα που υπέκλεψε μέσω διαδικτύου τον περασμένο Μάη ο λεγόμενος «Κυβερνοστρατός της Υεμένης»), στο οποίο ο πρώην πρόεδρος της ιρακινής Βουλής Οσάμα αλ Νουτζαΐφι φέρεται πως πήρε 575 εκατομμύρια δολάρια 13 μέρες μετά την κατάληψη της βόρειας ιρακινής πόλης, Μοσούλης, στις αρχές Ιούνη 2014, από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»!

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FNA, το έγγραφο είναι απόρρητη επιστολή του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Μπαντάρ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ προς τον Νουτζαΐφι, όπου τον καλεί να μην πάρει τα χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό τουρκικής τράπεζας προτού «ανακοινώσεις ότι εφάρμοσες ό,τι συμφωνήσαμε...». Η κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, ας μην ξεχνάμε, έγινε αμαχητί, αφού λιποτάκτησαν δυνάμεις του ιρακινού στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ