Τρίτη 23 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Αμπαλάρουν τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία

Και οι τελευταίες μάσκες έπεσαν, στο πλαίσιο των χτεσινών συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και του Συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στις Βρυξέλλες. Η κατάληξη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας δρομολογείται για τις αμέσως προσεχείς μέρες, μετά και την προγραμματιζόμενη για αύριο Τετάρτη νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, όπου και αναμένεται η επιβεβαίωση της συμφωνίας, μπροστά και στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη 25/6 και την Παρασκευή 26/6. Για την ώρα, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν στις τεχνικές παραμέτρους, όπως για τη χρονική διάρκεια επέκτασης που κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί στο μνημόνιο με τη σημερινή μορφή του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται εξάμηνη παράταση, δηλαδή μέχρι και το τέλος του 2015.

Ηδη στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στις «προαπαιτούμενες δράσεις», που θα οριστικοποιηθούν στη συνέχεια. Αυτές, με τη σειρά τους, συνδέονται με το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης και της εφαρμογής των προβλεπόμενων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιεύονται οι δόσεις από τους «μηχανισμούς στήριξης» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών προς το ελληνικό αστικό κράτος.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε αργά χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με όλους τους εκπροσώπους των ευρωενωσιακών θεσμών και του ΔΝΤ να μιλάνε για «θετικές προτάσεις» (από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης), αλλά και για «πολύ και σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες», αφήνοντας το έδαφος ορθάνοιχτο και για προσθήκη επιπλέον μέτρων στην έτσι κι αλλιώς βαθιά αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης...

Την ίδια ώρα, σε σχέση με το ζήτημα του κρατικού χρέους, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «δεν είναι ώρα για να συζητήσουμε ελάφρυνση χρέους», ενώ η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι «μέχρι αυτήν τη στιγμή ξέρουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί».

Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ

Σε ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τονίζεται ότι το Γιούρογκρουπ σε γενικές γραμμές χαιρετίζει «την εκδοχή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές» και τις χαρακτηρίζει «ένα θετικό βήμα στη διαδικασία».

Επισημαίνεται επίσης ότι το Γιούρογκρουπ ζήτησε από τα θεσμικά όργανα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να αρχίσουν να αναλύουν τη νέα ελληνική πρόταση και μαζί με τις ελληνικές αρχές, αφού συμφωνήσουν σε μια λίστα των «προαπαιτούμενων δράσεων», να καταλήξουν σε τελική συμφωνία εντός της βδομάδας. Η Ευρωομάδα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επόμενη συνεδρίαση αυτή τη βδομάδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβεβαιώσεις στους δανειστές

Αποκαλυπτική για το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης που διενεργείται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου, είναι και η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, χτες πρωί, στις Βρυξέλλες.

Οπως τόνισε, για τη συγκυβέρνηση, «τα κλειδιά μιας συμφωνίας» είναι τα παρακάτω:

-- Να «σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς». Δεν γίνεται καν δηλαδή η γνωστή αναφορά περί «απόρριψης νέων μειώσεων», γεγονός που επιβεβαιώθηκε στην πράξη και από τη νέα κυβερνητική πρόταση, που οδηγεί σε γενικευμένες έμμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις...

-- Να «αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό για τη μεσαία λαϊκή οικογένεια». Οπως ομολογείται, δεδομένες είναι οι αυξήσεις κατά 10% σε συντελεστές ΦΠΑ άλλων βασικών προϊόντων (π.χ. στα συσκευασμένα τρόφιμα), που κατά τον Αλ. Τσίπρα δεν είναι «υπερβολικές» και «παράλογες»...

-- Παράλληλα, συνέδεσε την επαναφορά της «κανονικότητας» στις εργασιακές σχέσεις με την προώθηση των «αναγκαίων και χρήσιμων» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τέλος, ένα ακόμη «κλειδί της συμφωνίας» είναι «να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα».

Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, είχε χτες ο Αλ. Τσίπρας. Σε αυτή, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο Τζ. Λιου «υπογράμμισε ότι είναι επείγον η Ελλάδα να κάνει μια σοβαρή κίνηση για να επιτευχθεί μια πραγματιστική συμφωνία με τους πιστωτές της και ότι η αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα δημιουργούσε άμεσα μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Ακόμη, ο Τζακ Λιου εκτίμησε ότι εφόσον οι ελληνικές προτάσεις είναι αξιόπιστες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν «το έργο που τους αναλογεί».

Η χρηματοδότηση των τραπεζών

Εν μέσω των συνεχιζόμενων εκροών καταθέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε, χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες (μέσω του ELA). Ωστόσο, δεν έγιναν γνωστά ούτε το ύψος της πρόσθετης ρευστότητας ούτε και το νέο όριο της χρηματοδότησης, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού». Για το ίδιο θέμα, προγραμματίζεται για σήμερα και νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι αποφάσεις της οποίας λαμβάνονται πλέον σε ημερήσια βάση και ανάλογα με τις συνθήκες της ρευστότητας που διαμορφώνονται.

Να σημειωθεί ότι ο Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο των επαφών στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε χτες και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Διαβεβαιώσεις πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, παρείχε στον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου - ΣΕΒ

«Τη βαθιά ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη επίτευξης μιας βιώσιμης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, που δεν θα πλήττει - για μια ακόμη φορά - την επιχειρηματικότητα», μετέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στον επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλο, σε γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ. Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΣΕΒ, που, για μια ακόμη φορά, στέκεται κριτικά σε μέτρα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και την ανάκαμψη τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι και αυτές για «έκτακτη εισφορά» 12% στις εταιρείες με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, και η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% στο 29%. Να σημειωθεί ότι τα αντιλαϊκά παζάρια αφορούν τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ενώ τα όποια «έκτακτα μέτρα» χαρακτηρίζονται εφεδρικά...

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε πως «η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θα στηρίξει έμπρακτα τις διαρθρωτικές αλλαγές με εφαρμογή δίκαιων μεταρρυθμίσεων, που θα ανοίξουν το δρόμο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Σε αυτό το πλαίσιο, οι βιομήχανοι τονίζουν ότι «επιβάλλεται να τεθεί και το ζήτημα της βιώσιμης αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, σε μακροπρόθεσμη βάση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ