Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Συλλαβίζοντας τις λέξεις

Στο συλλαβισμό των λέξεων και στον τρόπο με τον οποίο χωρίζονται οι λέξεις, έτσι ώστε ν' αποφεύγονται τα λάθη, αναφέρεται η σημερινή εκπομπή «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική...». Μια επιστημονική σειρά για τη γλώσσα την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Ο τίτλος της σημερινής εκπομπής είναι «Ο συλλαβισμός των λέξεων». Φιλόλογοι - γλωσσολόγοι εξετάζουν ποιες λέξεις είναι πιο σωστές να τις λέμε και να τις γράφουμε. Οπως για παράδειγμα παρανομαστής ή παρονομαστής, ανταπεξέρχομαι ή αντεπεξέρχομαι, απαγοητεύομαι ή απογοητεύομαι. Οι φιλόλογοι διευκρινίζουν, επίσης, τις έννοιες των λέξεων ανακάλυψη και εφεύρεση και δίνουν την προέλευση της λέξης προπαγάνδα.

Στο σκέλος της εκπομπής με τίτλο «Σημάνσεις» παρουσιάζεται το νέο «Λεξικό του δυτικοκρητικού γλωσσικού ιδιώματος» του Αντώνιου Ξανθικάκη. Ενα ενδιαφέρον βιβλίο το οποίο συμπληρώνει την καταγραφή του γλωσσικού ιδιώματος της Κρήτης. Στον «Ελληνικό λόγο» ο ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου διαβάζει τα «Πρώτα - πρώτα» από τα «Ανοιχτά Χαρτιά» του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Η δημοσιογραφική επιμέλεια της εκπομπής είναι της Ιωάννας Κολοβού και η παραγωγή του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη (ΝΕΤ 18.30).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ