Κυριακή 21 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Διευκολύνσεις στο κεφάλαιο - καρμανιόλα για το λαό

«Η απόφαση του Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012 είναι ακόμη σε ισχύ, όπως είναι και οι προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για την ειδική ρήτρα που υπάρχει στο σημερινό μνημόνιο, στη βάση της οποίας προβλέπεται δυνατότητα «ελάφρυνσης» (όπως με επιμήκυνση αποπληρωμών, μείωση επιτοκίων). Προϋπόθεση αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης, η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και βέβαια η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ιδιαίτερα για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ δε σηκώνει κουβέντα για όποια «ελάφρυνση» στα δάνεια που αναλογούν στο ίδιο. Αντίθετα, έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση για διαγραφή των δανείων της Ευρωζώνης. Για τη ώρα, η συγκυβέρνηση αποπληρώνει το ΔΝΤ στο «ακέραιο», μαζεύοντας και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα από φόρους, χαράτσια, περικοπές, αλλά και από την αρπαγή της διαθέσιμης ρευστότητας των ασφαλιστικών Ταμείων και δημόσιων φορέων.

Τα παραπάνω συνιστούν πτυχές του «κουρέματος» και της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους που έγινε το 2012 και στη συνέχεια πέρασε κατά κύριο λόγο στα κράτη της Ευρωζώνης, με τα «σπασμένα» να φορτώνονται στις πλάτες του λαού και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μεταφοράς χρέους (από ΔΝΤ, ΕΚΤ) στον ESM, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «νέο πρόγραμμα», με νέα κεφάλαια από τον ESM και κατά συνέπεια θα συνοδευόταν από νέους όρους και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, είπε ότι είναι άμεσα απαιτητά τα ποσά των δανείων που έχουν χορηγηθεί, σε περίπτωση «αθέτησης» των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς το ΔΝΤ. Τα συγκεκριμένα διακρατικά δάνεια φτάνουν περίπου στα 142 δισ. ευρώ... Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους και μάλιστα επανέλαβε πως τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι«ιδιαίτερα ευνοϊκά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλειδώνει» η πρώτη «αξιολόγηση», περαιτέρω κλιμάκωση για τη συνέχεια...(2016-05-21 00:00:00.0)
«Βαρέλι δίχως πάτο» τα αντιλαϊκά μέτρα(2016-01-13 00:00:00.0)
Φουντώνει η συζήτηση για το κρατικό χρέος(2014-06-05 00:00:00.0)
Στα χαρακώματα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους(2012-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ