Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή εκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσης με τις θέσεις του ΚΚΕ στην πάλη κατά των ναρκωτικών

O χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που απηύθυνε στην εκδήλωση για τη νέα έκδοση της ΚΕ των θέσεων του ΚΚΕ στην πάλη κατά των ναρκωτικών έχει ως εξής:

«Φίλες και φίλοι,

Οταν ανακοινώσαμε αυτή την πρωτοβουλία - εκδήλωση για την παρουσίαση των επικαιροποιημένων θέσεών μας στον αγώνα όλων ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αρκετοί αναρωτήθηκαν πώς και επιλέγουμε ένα τέτοιο θέμα, τη στιγμή που ο κόσμος καίγεται, τα κανάλια μιλάνε για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και τόσα άλλα που αφορούν οπωσδήποτε τους εργαζόμενους της χώρας μας.

Στην αντίληψη του ΚΚΕ αυτά δεν είναι διαφορετικά προβλήματα.

Η πορεία της καπιταλιστικής κρίσης, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που μας έφερε στην κρίση, οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, η αναγνώριση απ' όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ενός χρέους το οποίο δεν το δημιούργησε ο λαός αλλά οι κηφήνες του εκμεταλλευτικού συστήματος που έχουν την πραγματική εξουσία, δεν είναι ζητήματα άσχετα με το θέμα που σας καλέσαμε να συζητήσουμε σήμερα.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και η πρότασή του πατάει στις οικονομικές ανάγκες του λαού, στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, στην ευημερία του. Κι αυτό προϋποθέτει ρήξη και αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγει ο λαός, μονομερή διαγραφή του χρέους και το λαό μας πραγματικά στην εξουσία. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα του δρόμου, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας, για μια νέα κοινωνία της πανανθρώπινης φιλίας και αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης.

Ψηλά στις προτεραιότητές μας η μάχη ενάντια σ' όλα τα ναρκωτικά


Φίλες και φίλοι,

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και τα νέα ζητήματα και δεδομένα που έχουν προκύψει σε σχέση μ' αυτό και μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Θα σας ξεδιπλώσουμε το σκεπτικό μας και θα ακούσουμε ό,τι έχετε να μας πείτε είτε σαν προσωπική εμπειρία είτε σαν επιστημονικό συμπέρασμα. Μας είναι όλα πολύτιμα.

Χρόνια τώρα έτσι επεξεργαζόμαστε τις θέσεις μας, με καμβά πάντα την ιδεολογία μας, αλλά με πολύτιμες κλωστές τη μελέτη και ανάλυση του προβλήματος, την εμπειρία από τη συνεργασία μας με τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, με τους συλλόγους οικογένειας, με επιστήμονες από το χώρο των εξαρτήσεων, αλλά και πρώην χρήστες που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους.

Θέλουμε εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε και να τονίσουμε:

Το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για το θέμα είναι μεγάλο. Είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας η μάχη ενάντια σ' όλα τα ναρκωτικά.

Οχι όμως, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, με την αντίληψη συλλόγου κυριών βορείων προαστίων για διοργάνωση «τσαγιού» για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το ΚΚΕ με ασυμβίβαστη λογική παλεύει, όπως λέει το σύνθημά του, για ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις.

Παλεύει, γιατί πιστεύει ότι όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τη ζωή τους ακόμα και αν αυτή είναι η δεύτερη ευκαιρία.

Το εξώφυλλο της έκδοσης του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Το εξώφυλλο της έκδοσης του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά
Παλεύει, γιατί θεωρεί ότι και όσοι κάνουν χρήση, έχουν θέση στην κοινωνία, αφού τους δοθεί η ευκαιρία και το θελήσουν ασφαλώς και οι ίδιοι να τελειώσουν με τον εφιάλτη και να ενταχθούν γεροί και δυνατοί στο μέτωπο του αγώνα για μια άλλη, νέα κοινωνία, άλλη ζωή, άλλες ανθρώπινες σχέσεις που θα προκύπτουν και από άλλες σχέσεις παραγωγής.

Αν δεν πολεμήσεις το «θηρίο» στα ίσια έχασες

Ετσι, λοιπόν, είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε ακόμα και αυτούς που σήμερα είναι μέσα στο πρόβλημα ότι η πάλη μας τους αφορά.

Οτι η μάχη κατά των ναρκωτικών δεν είναι μια μάχη που τη δίνει το ΚΚΕ για λογαριασμό τους, αλλά τους περιμένει όλους, γιατί η θέση του καθενός, είναι μοναδική και πολύτιμη, για τη νικηφόρα έκβαση αυτής της μάχης.

Κοιτάμε κάθε φορά τα νέα δεδομένα και μελετάμε τα επόμενα βήματά μας. Την κατεύθυνση βέβαια την έχουμε χαραγμένη: Κανένας συμβιβασμός με τα ναρκωτικά, κανένας συμβιβασμός για να ξεγελάσουμε τάχα το "θηρίο".

Το "θηρίο" αν δεν το κοιτάξεις στα μάτια, αν δεν το πολεμήσεις στα ίσια έχασες! Και αυτό το "θηρίο" που λέγεται μάστιγα των ναρκωτικών, το θρέφει η ίδια η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αυτή δηλαδή που γεννάει την αδικία, τη φτώχεια, τη μιζέρια για τους πολλούς που παράγουν τον πλούτο και τη χλιδή για λίγους που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων.

Σ' αυτό το έδαφος της ταξικής κοινωνίας, τα ναρκωτικά προκύπτουν, όχι σαν επιλογή ελεύθερων ανθρώπων, αλλά σαν τρόπος "φυγής" από μια θλιβερή και βάρβαρη πραγματικότητα.

Τα χρησιμοποιούν δε, όσοι θέλουν να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους και σαν όπλο χειραγώγησης μιας μερίδας, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων.

Ενα κομμάτι της ιδεολογικής διαπάλης αφορά και την τοποθέτηση απέναντι στο θέμα των ναρκωτικών.

Από την έκδοση
Από την έκδοση
Το φυλλάδιό μας, που σήμερα παρουσιάζουμε, στέκεται αναλυτικά σ' αυτήν τη διαπάλη.

Η νομιμοποίηση είναι η άλλη όψη της καταστολής

Επιτρέψτε μου όμως να ξεχωρίσω ένα σημείο που προκύπτει από τα στοιχεία των εκθέσεων επίσημων φορέων, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ 2014) στην Ελλάδα και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και τη ναρκωεξάρτηση (EMCDDA2015) στην Ευρώπη.

  • Και οι δύο εκθέσεις επισημαίνουν τον κίνδυνο από τη διάδοση της κάνναβης ιδιαίτερα στο μαθητικό πληθυσμό.
  • Η επικράτησή της είναι 5πλάσια από όλα τα άλλα ναρκωτικά.
  • Αυξάνεται ο αριθμός οξέων περιστατικών χρήσης κάνναβης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της THC (βασική ουσία).
  • Οπου έχει επιτραπεί η χρήση κάνναβης τα ποσοστά είναι έως και 5πλάσια από την Ελλάδα.
  • Η χρήση κάνναβης βλάπτει την υγεία γεγονός που το τεκμηριώνουν πλέον επίσημες έρευνες.

Παρ' όλα αυτά, και ενώ θα περίμενε κανείς, μ' αυτά και άλλα στοιχεία, ότι στην Ελλάδα θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη, το στοιχείο της έκθεσης του ΕΚΤΕΠΝ είναι συγκλονιστικό:

Τα προγράμματα πρόληψης στα σχολεία ακουμπούν μόλις το 2% των μαθητών στην Α' βάθμια εκπαίδευση και το 6% των μαθητών στη Β' βάθμια.

Ενώ, και με τη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά γίνεται "εκστρατεία" για νομιμοποίηση της κάνναβης, με διαφήμιση για το πόσο υγιεινή και χρήσιμη είναι!

Καθόλου τυχαία η στιγμή που ξεκινά νέα προσπάθεια νομιμοποίησης

Δεν θεωρούμε τυχαία τη στιγμή που ξεκινάει με νέα ορμή η προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών.

Πάντα θεωρούσαμε ότι έχει σχέση με τη νομιμοποίηση στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας των αιτιών που παράγουν την εξάρτηση και την αναπαράγουν.


Για να περάσει ο συμβιβασμός και η υποταγή πρέπει να ναρκωθούν οι συνειδήσεις.

Ούτε θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι τα κέντρα πρόληψης παραμένουν στο ίδιο άθλιο θεσμικό καθεστώς. Η χρηματοδότηση έχει κοπεί στα στεγνά προγράμματα. Και πάλι ζει και βασιλεύει η υποκατάσταση χαμηλών προδιαγραφών, αλλά κυρίως οι ιδιώτες που πλουτίζουν (αν και παράνομα λειτουργούντες) από τον πόνο των ανθρώπων και καραδοκούν για να μοιραστούν όλη την πίτα.

Πιστεύουμε ότι η νομιμοποίηση είναι η άλλη όψη του νομίσματος της καταστολής, όχι βέβαια της ουσίας που οφείλει να γίνει, αλλά των χρηστών και την οποία δεν αποδεχόμαστε.

Υπάρχει δρόμος για αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας, να συζητήσουμε τα πάντα, αρκεί αυτά να μην είναι αντίθετα στη φύση του ίδιου του ανθρώπου που η φυσική του στάση είναι να στέκεται όρθιος με το κεφάλι ψηλά και όχι να σκύβει αδιάφορος, ηττημένος και αδύναμος.

Εχουμε κι εμείς την ευθύνη για νέους ανθρώπους, τα μέλη της ΚΝΕ.

Και είμαστε υπερήφανοι γιατί με καθαρό μυαλό αγωνίζονται στο πλάι μας για αυτήν την ολόκληρη ζωή, με δουλειά και δικαιώματα, Παιδεία, Υγεία, μόρφωση, δικαίωμα στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, διακοπές, διασκέδαση.

Ζωή με αξιοπρέπεια χωρίς φόβο, συναδελφωμένοι με όλους τους λαούς, αυτό είναι το σύνθημά μας και ο στόχος μας».
Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org