Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Γολγοθάς των μεταναστών συνεχίζεται

Πάνω από 400 μετανάστες και πρόσφυγες πιάστηκαν στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα από τις 7.30 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 7.30 το πρωί χτες, στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου και του Φαρμακονησίου. Εξάλλου, με σχετική της ανακοίνωση η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τονίζει, μεταξύ άλλων, πως οι συνθήκες πρώτης υποδοχής για τους πρόσφυγες που καταφτάνουν στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου δυσχεραίνουν συνεχώς.

Από την αρχή του έτους, αναφέρει ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 55.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης από την Τουρκία. Τα κύρια νησιά που δέχονται τους νεοεισερχόμενους είναι η Λέσβος (περίπου 21.600 αφίξεις), η Χίος (9.400), η Κως (8.900), η Λέρος (3.900) και η Σάμος (3.500). Υπάρχουν, όμως, αφίξεις και σε άλλες περιοχές. Πάνω από το 90% των αφίξεων προέρχονται από χώρες που βιώνουν πόλεμο και συρράξεις, κυρίως από τη Συρία (πάνω από το 60% των αφίξεων φέτος), το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σομαλία.

Στη Λέσβο, η οποία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά αποβιβάζονται στις βόρειες ακτές του νησιού και αναγκάζονται να περπατήσουν έως και 70 χιλιόμετρα έως την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να καταγραφούν. Στο μεταξύ, κατά την ΥΑ υπάρχουν αναφορές για ντόπιους εθελοντές στη Λέσβο που έχουν δεχθεί απειλές ότι θα συλληφθούν από την Αστυνομία, επειδή βοηθούν πρόσφυγες που μετακινούνται. Η ΥΑ έχει εγείρει το ζήτημα αυτό στις αστυνομικές αρχές και έχει ζητήσει από τη δημοτική αρχή της Λέσβου να αναλάβει τη μεταφορά των ευάλωτων ανθρώπων που περπατούν μέσα από τα βουνά από τη βόρεια Λέσβο μέχρι την πόλη της Μυτιλήνης. Το κέντρο ταυτοποίησης στο χωριό Μόρια είναι υπερπλήρες και πολλοί πρόσφυγες κατασκηνώνουν έξω από αυτό.

Στη Χίο, το κέντρο ταυτοποίησης στο Μερσινίδι εξακολουθεί να είναι υπερπλήρες και στεγάζει τριπλάσιο αριθμό ατόμων από τη μέγιστη επίσημη χωρητικότητά του για 98 άτομα. Επιπλέον, περίπου 400 άτομα στεγάζονται σε σκηνές σε έναν χώρο δίπλα στο κέντρο ταυτοποίησης. Στη Σάμο, το κέντρο ταυτοποίησης είναι επίσης υπερπλήρες, καθώς φιλοξενεί έως και 600 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ