Τρίτη 16 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Προωθεί βαρύ εξοπλισμό σε Βαλτική και Ανατολική Ευρώπη

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας έχει την πρόθεση να αποθηκεύσει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού και άλλα βαρέα όπλα για την υποστήριξη δύναμης 5.000 στρατιωτών σε χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης, για την αποτροπή περαιτέρω ρωσικών επιθετικών κινήσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».

Επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ και συμμαχικών χωρών, η εφημερίδα αναφέρει ότι, εάν η πρόταση εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που η Ουάσιγκτον θα αναπτύξει βαρύ οπλισμό στα εδάφη των νέων μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας, που κάποτε ανήκαν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής. Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα πρόκειται για το σημαντικότερο σειράς μέτρων που λαμβάνονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη και θα αποτελέσει σαφές μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υπερασπισθούν τα μέλη της ΝΑΤΟικής συμμαχίας που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η σχετική έγκριση στην πρόταση του Πενταγώνου αναμένεται να δοθεί πριν από συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, από τον υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ. Στόχος είναι να υπάρχει επιπλέον εξοπλισμός στο τερέν για στρατεύματα, τα οποία θα χρειαστεί να σπεύσουν στην περιοχή. Το σκοπό αυτό εξυπηρετεί η λεγόμενη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ, που το κέντρο εκπαίδευσης εδρεύει στη χώρα μας, στη Νέα Σάντα του Κιλκίς.

Πάντως, χτες ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι θα υπάρξει σχολιασμός μόνο αν υπάρξει επίσημη δήλωση από πλευράς ΗΠΑ για το θέμα.

Ωστόσο, με αφορμή αυτές τις κινήσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, ο στρατός της Λευκορωσίας ανακοίνωσε χτες ότι ξεκινάει γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ