Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναντικατάστατη η παρέμβασή μας στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος

Η συνόψιση των συμπερασμάτων των εργασιών από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξένησε το ΚΚΕ στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των εργασιών, μετά από γόνιμο, συντροφικό τριήμερο διάλογο, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε τα παρακάτω:

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Από τις παρεμβάσεις των συντρόφων αντιπροσώπων των κομμάτων που πήραν μέρος στη σημερινή μας συνάντηση, αναδείχτηκε ένας πλούσιος και ενδιαφέρων προβληματισμός. Οι ομιλίες που ακούστηκαν καθρεφτίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες παλεύουν οι κομμουνιστές στις διάφορες χώρες, ακόμα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις αυτού του μεγάλου ζητήματος για τις μορφές και το περιεχόμενο της παρέμβασης των κομμουνιστών στο εργατικό κίνημα. Εγινε και εδώ φανερός ο ενιαίος χαρακτήρας της επίθεσης του κεφαλαίου και οι συνέπειες της στρατηγικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Υπογραμμίστηκε η αναντικατάστατη και καθοριστικής σημασίας παρέμβαση των Κομμουνιστικών Κομμάτων για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για τον αγωνιστικό και ταξικό προσανατολισμό του. Αναγκαία προϋπόθεση για μια αποτελεσματική παρέμβαση των ΚΚ και των εργαζομένων είναι ασφαλώς η οικοδόμηση ισχυρών κομματικών οργανώσεων βάσης στους τόπους δουλιάς και η καθημερινή σύνδεση των αγώνων για άμεσα αιτήματα, με την ανάδειξη της ανάγκης και τη δράση για την ανατροπή της εξουσίας των πολυεθνικών, του καπιταλιστικού συστήματος, με την προοπτική του σοσιαλισμού, που απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ενίσχυση των θέσεων και της ταξικής αντίληψης, σαν προϋπόθεση για την αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης. Ο συντονισμός της δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.


Η παρέμβαση των ΚΚ είναι επίσης αναγκαία για την αντιμετώπιση των διασπαστικών συνεπειών της λογικής και πρακτικής της γραμμής της κοινωνικής συναίνεσης και ταξικής συνεργασίας που προωθούν οι συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, οι κάθε λογής διαχειριστές του συστήματος.

Από πολλούς ομιλητές αναδείχτηκε, η ανάπτυξη των όλο και πιο έντονων λαϊκών αντιδράσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σ' αυτές τις κινητοποιήσεις εκφράζεται η απόρριψη της αντεργατικής πολιτικής που υλοποιείται των κατευθύνσεων των πολυεθνικών, των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΔΝΤ, ΠΟΕ, Παγκόσμια Τράπεζα και τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ του G8, όπως έγινε στο Σιάτλ, στη Γενεύη, στο Γκέτεμποργκ που οδηγούν στη μαζική φτώχεια, στην αύξηση της ανεργίας της ταξικής και εθνικής καταπίεσης. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη μιας ακόμα πιο αποφασιστικής και συντονισμένης δράσης των οργανώσεων της ΕΤ και ιδιαίτερα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, η ανάπτυξη δεσμών με πολλά τμήματα των κινημάτων αυτών. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη νέων πρωτοβουλιών ενόψει της Γένοβας, και κάθε συνόδου των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η δράση αυτή μπορεί να συμβάλει στην πάλη σε κάθε χώρα που είναι κρίσιμης σημασίας για θετικές εξελίξεις.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της δράσης των ΚΚ ενάντια σε κατασταλτικούς μηχανισμούς και τα μέτρα αστυνόμευσης που εντείνονται και προωθούνται σε πολλές χώρες για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος».

Πού επικεντρώθηκε η συζήτηση

«Οπως ήταν φυσικό οι ομιλητές συγκέντρωσαν τους προβληματισμούς τους στην κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανάπτυξή του.

-- Σημειώθηκε η ιδιαίτερη σημασία που απαιτεί ο συντονισμός της πάλης του συνδικαλισμού κινήματος για την αντιμετώπιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της επίθεσης ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις.

-- Αναδείχτηκε η αναγκαιότητα του συντονισμού των εργαζομένων στις θυγατρικές και τα παραρτήματα των πολυεθνικών επιχειρήσεων στις διάφορες χώρες. Η συζήτηση που έγινε ανέδειξε τη μεγάλη σημασία που αποκτά η οργάνωση των μεταναστών στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα στις χώρες όπου δουλεύουν.

-- Αναδείχτηκε η αναγκαιότητα πιο αποφασιστικής παρέμβασης των ΚΚ για την πολιτική και συνδικαλιστική οργάνωση της εργατικής τάξης στους τόπους δουλιάς. Την έκφραση αλληλεγγύης στους αγώνες που αναπτύσσονται στις διάφορες χώρες και κυρίως ενάντια στις δολοφονίες, διώξεις, τρομοκρατία σε συνδικαλιστικά στελέχη.

-- Υπογραμμίστηκε η ανάγκη γρήγορης ενημέρωσης και ανάπτυξης της ερευνητικής δουλιάς για τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, της πολιτικής των πολυεθνικών και άλλων παραγόντων στην κατάσταση της εργατικής τάξης, καθώς και για τους στόχους πάλης που προωθούν τα ΚΚ στο εργατικό κίνημα.

Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι τα ΚΚ και Εργατικά Κόμματα μπορούν και πρέπει να προωθήσουν παραπέρα το συντονισμό και την κοινή δράση τους για τα ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των εργαζομένων. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης της πάλης για την ιδεολογική και πολιτική χειραφέτηση της εργατικής τάξης από την αστική ιδεολογία και πολιτική, από τους μηχανισμούς των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Αναπτύχθηκε προβληματισμός από ορισμένους συντρόφους μήπως με την παρέμβαση των Κομμουνιστικών Κομμάτων θίγεται η ανεξαρτησία και η αυτοτέλεια των συνδικάτων. Το Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα έχει πλούσια πείρα γύρω απ' αυτό το πρόβλημα. Ενα ζήτημα είναι σίγουρο και καθαρό ότι, σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι πολυεθνικές, η εργοδοσία, οι αστικές κυβερνήσεις και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις παρεμβαίνουν έντονα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Επιδιώκουν να καθορίσουν τον προσανατολισμό του, να υπονομεύσουν τους αγώνες, να διαμορφώσουν τις ηγεσίες του.

Τα ΚΚ δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους και κυρίως την υποχρέωση να προσπαθήσουν να κερδίσουν τους εργαζόμενους με τις ιδέες τους, να τους πείσουν για την ανάγκη της αντίθεσης και της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού στο όνομα της ανεξαρτησίας των Συνδικάτων. Εγκατάλειψη αυτής της προσπάθειας σημαίνει παράδοση και πλήρης υποταγή του συνδικαλιστικού κινήματος στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, μετατροπή των συνδικάτων σε υποχείρια και όργανά του.

Είναι διαφορετικό θέμα το πώς θα βρει τους κατάλληλους τρόπους κάθε κόμμα αξιοποιώντας τη δική του και διεθνή εμπειρία για να πείσει τους εργαζόμενους και να παίξει αποφασιστικό ρόλο στον ταξικό αγωνιστικό προσανατολισμό και το δυνάμωμα της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος και εντελώς διαφορετικό ζήτημα ή εγκατάλειψη της ιδεολογικής και πολιτικής δράσης.

Ας μας επιτραπεί σύντροφοι να τονίσουμε ότι, το εργατικό κίνημα μόνο στο βαθμό που θα δυναμώνει την ιδεολογική πολιτική και οργανωτική του παρέμβαση θα μπορεί να πρωτοστατεί στη διαμόρφωση ενός ισχυρού πόλου ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό απέναντι στην κυριαρχία των δυνάμεων του κεφαλαίου. Μόνο τότε μπορεί να γίνουν βήματα στο συντονισμό της δράσης των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στην ανάπτυξη της κοινής δράσης με άλλες αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, με όλα τα λαϊκά κινήματα. Να διευρύνει τις συμμαχίες του».

Εποικοδομητικές προτάσεις

«Από τις προτάσεις που έγιναν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τις παρακάτω:

α) Για την ανάγκη επανάληψης των συναντήσεων για τη δουλιά μας στο εργατικό κίνημα με πιο συγκεκριμένα ζητήματα για συντονισμό της δράσης.

β) Για Επιτροπή που θα επεξεργαστεί πλαίσιο και στόχους.

γ) Για κοινή δράση για την απόκρουση της απόφασης των ΗΠΑ να αναπτύξουν το αντιβαλλιστικό σύστημα. Ο συντονισμός να εκφραστεί στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις του 2002, με την απαίτηση να μην εγκατασταθεί το σύστημα NMD, σε συνδυασμό με τους άλλους βασικούς στόχους πάλης της εργατικής τάξης.

δ) Την ημέρα της Γένοβας εκδηλώσεις - κινητοποιήσεις σε κάθε χώρα.

ε) Για την καλύτερη οργάνωση των συναντήσεων - Να στέλνονται από πριν οι εισηγήσεις.

στ) Οπως υπάρχει προηγούμενη δέσμευση, το ΚΚΕ θα αναλάβει την έκδοση των υλικών και αυτής της συνάντησης. Καλό θα ήταν τα κόμματα να δώσουν παρατηρήσεις.

Σχετικά με τα θέματα της επόμενης συνάντησής μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις:

-- Για τους διεθνείς οργανισμούς

-- Για τη Δημοκρατία.

-- Να καταλήξουμε, μετά από συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματά μας.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας και της συμμετοχή σας στη διεθνή συνάντηση.

Πιστεύοντας ότι εκφράζω την εκτίμηση όλων των παρευρισκομένων το συμπέρασμα από τη συνάντησή μας είναι ότι ήταν δημιουργική και χρήσιμη, αποτέλεσε ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο συντονισμό της δράσης μας.

Χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες και κυρίως τις ευθύνες που έχουμε απέναντι στην εργατική τάξη και τους λαούς, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί οι βασικές μας εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται από την ίδια τη ζωή.

Αλλά κυρίως γιατί και σ' αυτή τη συνάντηση εκφράστηκε η θέληση και η αποφασιστικότητα να παλέψουμε ακόμη πιο δραστήρια για τους μεγάλους επαναστατικούς και διεθνιστικούς στόχους που έχουμε.

Οτι μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των εργαζομένων, γιατί οι στόχοι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ανταποκρίνονται στα συμφέροντά τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ