Τρίτη 16 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ/ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Απογειώνει τον εμπαιγμό η κυβέρνηση

«Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε κυβέρνηση για να σας μονιμοποιήσουμε» ήταν η απάντηση στους απεργούς!

Από τη χτεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Να περιμένουν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές κάλεσε τους καθαριστές και τις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων και των εργολαβικών συνεργείων ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, κατά τη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων, στο πλαίσιο της απεργίας και της πανελλαδικής απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα.

Για να «ξεστρίψει», ο Κ. Πουλάκης συμπλήρωσε ότι «δεν ξέρουμε αν θα είμαστε κυβέρνηση, αν θα υπάρχουν τα αιτήματά σας και ποιος θα σας μονιμοποιήσει»!

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης συνεχίστηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρέθηκε στον προθάλαμο του κτιρίου και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, είπε ότι η μονιμοποίηση των όποιων υπαλλήλων θα γίνει μέσω μοριοδοτήσεων και μέσω ΑΣΕΠ. Παράλληλα, κάλεσε σε συνάντηση αντιπροσωπεία τους, την ερχόμενη βδομάδα, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους συγκεντρωμένους.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση των καθαριστών/στριών από διάφορες πόλεις (Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Χαλκίδα, Πειραιά και Αθήνα) στην Ομόνοια, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, ο Χρήστος Καλούσης, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών Λάρισας, στην κεντρική ομιλία, είπε:

«Είμαστε εδώ, για να δηλώσουμε τη θέληση, την αποφασιστικότητα να μην αποδεχτούμε τον εφιάλτη της ανεργίας, να μην αποδεχτούμε την απλήρωτη εργασία, να μην αποδεχτούμε τα "ψίχουλα" των 200-300 ευρώ το μήνα που μας δίνουν, όταν μας τα δίνουν, για μισθό».

Ο ρόλος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Σε άλλο σημείο, κατήγγειλε την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που στάθηκε απέναντι στη χτεσινή απεργία, καθώς «όχι μόνο αρνήθηκαν να κηρύξουν την απεργία για τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά προσπαθούν εδώ και μέρες να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους, να τους πείσουν ότι δε χρειάζονται αγώνες και διεκδικήσεις, διοργανώνοντας συναντήσεις επί συναντήσεων με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτές οι πλειοψηφίες αποτρέπουν τους εργαζόμενους από το δρόμο του αγώνα, καθώς «έχουν δέκα χρόνια να κηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση για τον κλάδο».

Επεσήμανε το ρόλο της κυβέρνησης, που καλλιεργεί το κλίμα αναμονής και προσδοκίας «για να μας καθησυχάσει, χρησιμοποιώντας κάθε μηχανισμό, στέλνει υπηρεσιακά στα σχολειά την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Κατρούγκαλου, που κάνει λόγο για ανανέωση των συμβάσεων καθαριότητας στο ευρύτερο Δημόσιο μέχρι το Δεκέμβρη. Οταν ο ίδιος ο υπουργός ομολογεί ότι αυτή η παράταση δεν αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολειών».

Επίσης, στάθηκε στον αγώνα «που δίνουν και οι συνάδελφοι στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καθαριότητας, που έχουν πλέον αναλάβει την καθαριότητα του συνόλου των δημοσιών κτιρίων και ιδιωτικών χώρων. Οι μεγαλοεργολάβοι, παραβιάζοντας ακόμα και αυτά τα ελάχιστα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, μετατρέπουν την εργασία σε κόλαση για τους εργαζόμενους».

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «για μας, μία και μόνη λύση υπάρχει, η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με πλήρη εργασία και πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους, προϋποθέσεις, μοριοδοτήσεις προϋπηρεσίας, αιθουσών ή ό,τι άλλο κριτήριο μπορεί να σκεφτούν. Αυτή είναι η λύση που απαντάει και στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολειών, που χρειάζονται προσωπικό πλήρους απασχόλησης καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και όχι μόνο μετά τη λήξη των μαθημάτων».

Εκφραση ταξικής αλληλεγγύης

Με την απεργία και τον αγώνα τους, οι εργαζόμενοι διεκδικούν ανανέωση των συμβάσεων για όλη τη σχολική χρονιά, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές, κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο κ.ά.

Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ βρέθηκε στο πλευρό των απεργών, ενώ πολλά ήταν τα ψηφίσματα συμπαράστασης από Ενώσεις Γονέων, ΕΛΜΕ, επιτροπές ανέργων και σωματεία.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Ομόνοια, χαιρετισμό απηύθυναν οι δήμαρχοι Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και ο αντιδήμαρχος Πάτρας Ανδρέας Αθανασόπουλος. Ολοι τους στάθηκαν στις προσπάθειες που κάνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλη τη χώρα, για τη δικαίωση του αγώνα τους και για να μην περάσει η καθαριότητα στα χέρια ιδιωτών.

Τέλος, έξω από τη Βουλή, όπου κατέληξε η πορεία, εκφράστηκε η συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των καθαριστών/στριών, με την παρουσία του μέλους της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Χρήστου Κατσώτη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org