Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεπιθύμητοι στη Σάμο οι υπουργοί του πολέμου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια στο Αιγαίο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια για το Αιγαίο και την Κύπρο διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου στο Πυθαγόρειο, όπου εκείνη την ώρα είχαν συνάντηση οι πολιτικοί εκφραστές των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών σχεδίων, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Στους διαδηλωτές που έκαναν πορεία στον κεντρικό δρόμο του Πυθαγορείου, με κεντρικό σύνθημα «Ανεπιθύμητοι οι υπουργοί του πολέμου στη Σάμο», απαγορεύτηκε η διέλευσή τους έξω από το ξενοδοχείο DORISSA - εκεί όπου γινόταν η συνάντηση Παπανδρέου και Τζεμ - γιατί όπως είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Νομού Σάμου, λόγοι εθνικής ασφαλείας επιβάλλουν να μην ακουστούν τέτοια συνθήματα!!! Οσοι όμως δεν κρατούσαν πανό και δε συμμετείχαν στη διαδήλωση ήταν ελεύθεροι να περάσουν. Επιπλέον ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων (είχαν έρθει ενισχύσεις από Μυτιλήνη, Χίο και Αθήνα), αλλά και τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας ήταν τέτοια που φαινόταν καθαρά ότι αποσκοπούσαν όχι στην ασφάλεια των υπουργών, αλλά στον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση του σαμιώτικου λαού. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ όλα τα εθνικής εμβέλειας μέσα μαζικής ενημέρωσης φρόντισαν να δείξουν την «ουσιαστικότατη» είδηση της «ζεϊμπεκιάς του Γ. Παπανδρέου», απέκρυψαν τη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές δεν κάμφθηκαν και συνέχισαν την πορεία τους στους δρόμους του Πυθαγορείου, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Ο Α. Δράκος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, δήλωσε στο «Ρ» ότι «η συγκέντρωση έγινε ενάντια στους πολιτικούς εκφραστές του ΝΑΤΟ και στην πολιτική τους για την περιοχή. Εμείς επιδιώκουμε τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών, όμως αυτή η επίσκεψη δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Αντίθετα αυτό που ουσιαστικά επιδιώκουν είναι η ΝΑΤΟποίηση των προβλημάτων της περιοχής και η διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου».

Στο χορό καλά τα πάμε...

Την ευκαιρία για να δείξει τις ικανότητές του στο ζεϊμπέκικο αξιοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου. Από την πλευρά του ο Τούρκος ομόλογός του Ι. Τζεμ δεν είχε χορευτική διάθεση και προτίμησε να κάνει απλώς τη δουλιά του.

Σε κάθε περίπτωση το ραντεβού Παπανδρέου - Τζεμ στη Σάμο και το Κουσάντασι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από τη συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλλουν οι δύο υπουργοί να κρατήσουν «ζωντανή» τη διαδικασία της πολιτικής προσέγγισης, στην οποία έχουν επενδύσει και οι δύο πολλά.

Πέρα από την εικόνα που πρόσφεραν - ο «χορευταράς» Ελληνας υπουργός, τα απελευθερωμένα περιστέρια και η ελιά που φύτεψαν μαζί οι δύο υπουργοί - στις τηλεοπτικές κάμερες, οι ελληνοτουρκικές υποθέσεις δεν πραγματοποίησαν κανένα σημαντικό βήμα. Οι συζητήσεις των δύο χωρών για τα σοβαρά ζητήματα καρκινοβατούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, καθώς η Αγκυρα παραμένει ανυποχώρητη στις θέσεις της για το Αιγαίο.

Παρ' όλα αυτά - και αυτό είναι το κέρδος που αποκομίζει η Τουρκία με την πολιτική της προσέγγισης που ακολουθεί ο Ι. Τζεμ - η τουρκική διπλωματία κατορθώνει, με την υιοθέτηση των ελληνοτουρκικών συμφωνιών για τα ζητήματα χαμηλής πολιτικής, να προβάλλει την κοινότητα των συμφερόντων μέσα από την ενιαιοποίηση του χώρου του Αιγαίου, θεμελιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις απαιτήσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ