Κυριακή 14 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Μπουκέτο μνημονίων για την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων και από το ένα στο άλλο «ισοδύναμο» αντιλαϊκό μέτρο, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας. Πρόκειται για εξέλιξη εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη, για παζάρια που γίνονται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου, διεκδικώντας μάλιστα την απόσπαση πόντων ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να έρθει η εξαιρετικά αβέβαιη καπιταλιστική ανάκαμψη.

Κεντρικό ζητούμενο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ήταν και παραμένει η σύνθεση του πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας», τα οποία έρχονται να προστεθούν σε αυτά της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου. Το συμπέρασμα της διαπραγμάτευσης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα παλαιότερης κοπής και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, είτε αυτά βαφτίζονται «υφεσιακά» είτε «αναπτυξιακά», θα συνεχίσουν να στοιχειώνουν την καθημερινότητα του λαού.

Οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι εδώ

Ολα ανεξαιρέτως τα αντιλαϊκά μέτρα και οι εφαρμοστικοί νόμοι της προηγούμενης περιόδου παραμένουν σε ισχύ και μάλιστα μέχρι κεραίας.

Ανάμεσα σε αυτά σταχυολογούμε:

Σε ισχύ παραμένουν τα χαράτσια της προηγούμενης «μνημονιακής περιόδου».

Αλώβητο και στο ύψος του διατηρείται και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία.

Παραμένουν, το ανύπαρκτο, επί της ουσίας, αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», η διάλυση της γκάμας των φοροελαφρύνσεων για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας. Μάλιστα, για το λεγόμενο «τέλος αλληλεγγύης» θεωρείται βέβαιη η παραπέρα διόγκωσή του.

Ισχύουν μέχρι κεραίας οι τρανταχτές μειώσεις στις συντάξεις, όπως θεσμοθετήθηκαν από τους εφαρμοστικούς νόμους και βέβαια οι περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα.

Πάγωμα του σημερινού κατώτατου μισθού, επίσης στα επίπεδα που προσδιορίστηκαν με εφαρμοστικό νόμο. Υπενθυμίζεται ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποσχόταν να προχωρήσει σε μια πρώτη «αύξηση» από τον Οκτώβρη του 2015.

Σε ισχύ παραμένει το μέτρο της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους και βέβαια για το 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, «αναστέλλεται» η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) για τους χαμηλοσυνταξιούχους για ποσά μέχρι 700 ευρώ, όπως προεκλογικά υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Παραμένει σε εφαρμογή η ρήτρα του «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις, εξέλιξη που σημαίνει παραπέρα διαδοχικές μειώσεις. Μάλιστα, εξετάζονται νέες «παρεμβάσεις» και για τις κύριες συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, είναι βέβαιο ότι αποσύρονται οι όποιες υποσχέσεις για προστασία από πλειστηριασμούς. Παράλληλα, η «διαχείριση με αποτελεσματικό τρόπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων», για την οποία κόπτεται η συγκυβέρνηση, αφορά στους τρόπους αποδέσμευσης των τραπεζών από επισφαλή δάνεια, προκειμένου να κατευθυνθούν κεφάλαια στις προτεραιότητες που αφορούν στη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Νέα αντιλαϊκά μέτρα στα σκαριά

Τις μέρες αυτές η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμπληρώνει το «πακέτο» με τα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας» ενόψει και της «κομβικής» συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιούνη. Σε κάθε περίπτωση, στα 1,9 δισ. ευρώ - για την ώρα - φτάνει το «πακέτο» μέτρων που έχει βάλει στο τραπέζι η συγκυβέρνηση και αυτό αφορά μόνο το β' εξάμηνο του 2015. Φτάνει, δηλαδή, στα 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η όποια απόσταση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τμηματικά «γεφυρώνεται»...

Με βάση το προηγούμενο κείμενο 47 σελίδων που απεστάλη στους «θεσμούς», η συγκυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα:

  • ΦΠΑ: Το 28% από τα είδη των τροφίμων μεταφέρεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13% σήμερα). Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα βιομηχανοποιημένα και συσκευσμένα τρόφιμα απογειώνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

-- Στο 12% (από 11% που προέβλεπε η προηγούμενη κυβερνητική πρόταση) εντάσσονται μόνο τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος, ύδρευσης κ.ά., ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με την ένταξη εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης στο έναν ή το άλλον συντελεστή.

-- Στο 6,5% (από 6% προηγουμένως) φτάνει ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.

Την ίδια ώρα, σε οριστική κατάργηση οδηγούνται και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, μέτρο μέσω του οποίου αναμένονται πρόσθετα έσοδα στο κρατικό ταμείο, ύψους 350 εκατ. ευρώ το χρόνο. Καθώς η αντιλαϊκή σούμα δε φαίνεται να βγαίνει, οι «θεσμοί» ανεβάζουν τον πήχη της πρόσθετης φοροαφαίμαξης του λαού, μέσω ΦΠΑ, στα 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η συζήτηση συνεχίζεται...

  • Σε ό,τι αφορά το Συνταξιοδοτικό, προλειαίνοντας το έδαφος, κάνουν λόγο για τον περιορισμό των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», σηματοδοτώντας, επί της ουσίας, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα με τις προτεραιότητες και της Κομισιόν. Αλλωστε, έχουν ήδη μιλήσει για «βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα» και εξέταση σ' αυτήν την κατεύθυνση του Ασφαλιστικού.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Η πρόταση της συγκυβέρνησης προβλέπει την άντληση εσόδων ύψους 10,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Ειδικά για το 2015 και το 2016, προβλέπονται έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να προκύψουν ακόμη 2,1 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2017 - 2019. Στις κυβερνητικές λίστες περιλαμβάνονται ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περιφερειακά αεροδρόμια, ακίνητη περιουσία, πώληση ποσοστού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Εγνατία Οδός κ.ά. Στην πρόταση αναφέρεται πως τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι 3,8 δισ. ευρώ, θα αποδοθεί σε ασφαλιστικά ταμεία.
  • Πρωτογενή πλεονάσματα: «Κοινός στόχος» (συγκυβέρνησης και δανειστών) είναι «η εγγύηση πως το ελληνικό δημόσιο δε θα ξαναχρειαστεί δανεικά για να καλύπτει τις πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες». Πρόκειται για τα κονδύλια που αφορούν σε συντάξεις, επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα συμπιεστούν ακόμη περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανάγκες δανεισμού (που βέβαια θα συνεχιστούν) αφορούν στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους και βέβαια σε κρατικές επιδοτήσεις στα τμήματα του κεφαλαίου. Προβλέπονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα (0,75% μέχρι 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017, 3,5% το 2018), δηλαδή, προβλέπεται αύξηση ανάλογα με τους προβλεπόμενους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε σχέση με τους προηγούμενους στόχους συνδέεται με το χαμήλωμα του πήχη σχετικά με τους ρυθμούς του παραγόμενου ΑΕΠ και της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
  • Εισφορά αλληλεγγύης: Λόγος γίνεται για αύξηση σε εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο, με προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα 220 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, με το νέο αναβαθμισμένο «πακέτο» επέρχονται περαιτέρω αυξήσεις και για χαμηλότερα εισοδήματα. Κατά τ' άλλα, διατηρείται «κανονικά» και αυτό το τάχα «έκτακτο» χαράτσι σε όλους τους μισθωτούς, όπως άλλωστε και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και η φοροληστεία μέσω της «μνημονιακής» φορολογίας εισοδήματος...
  • Εκτακτη εισφορά στις μεγάλες (κερδοφόρες) επιχειρήσεις: Η εισφορά προβλέπεται να επιβληθεί σε επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ, με συντελεστές οι οποίοι φτάνουν το 10%. «Προβλέπονται» εισπράξεις 1,064 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εμφανίζουν λογιστικές ζημιές και βέβαια δεν πρόκειται να πληρώσουν τσακιστή δεκάρα. Είναι φανερό ότι και τα ποσά αυτά θα φορτωθούν στις λαϊκές πλάτες.
  • «Εργαλειοθήκη» ΟΟΣΑ: Προωθείται το άνοιγμα του δικτύου διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται και σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ μάρκετ.
  • Αποπληρωμές κρατικού χρέους: Προτείνει την καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ, μέσω των αδιάθετων αποθεματικών του ΤΧΣ (10,9 δισ. ευρώ) που έχουν περάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση υποβάλλει αίτημα υπαγωγής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σε άλλο παράρτημα της ελληνικής πρότασης, το οποίο δε «διέρρευσε», σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται πρόταση για επιμήκυνση των διακρατικών δανείων και μείωση των επιτοκίων.
  • Αναπτυξιακή τράπεζα: Σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ