Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Λύση στο αδιέξοδο ο πιο άγριος νεοφιλελευθερισμός

Την επαναβεβαίωση της άγριας νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής από το κομματικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις αρχές του Οκτώβρη, προτείνει σαν λύση των σημερινών αδιεξόδων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΛΑΣ». Προειδοποιεί μάλιστα, το κομματικό ακροατήριο, ότι τυχόν εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων επιλογών, ισοδυναμεί ουσιαστικά με ήττα στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση... Χωρίς περιστροφές και ως... μαχητής του ακραίου νεοφιλελευθερισμού ο υπουργός, δήλωσε με στόμφο, πως «μόνο αν το ΠΑΣΟΚ προχωρήσει στην πολιτική πλατφόρμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της απελευθέρωσης των αγορών και μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και ουσιαστική κοινωνική πολιτική, μόνο με αυτό το τρίπτυχο, νομίζω έχουμε πιθανότητα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές».

Στην ίδια συνέντευξη τάσσει τον εαυτό του στο πλευρό του Σημίτη, με το διαχωρισμό του τύπου «εμείς» (όσοι δηλαδή βρίσκονται στο πλευρό του Σημίτη) και οι «άλλοι» (όσοι τον αμφισβητούν). Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει το σημερινό πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης, υποστήριξε πως το κόμμα δε στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές, δηλώνοντας «... όλα τα κόμματα στην Ευρώπη που κερδίζουν εκλογές, το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, έχουν ενιαία και σταθερή στήριξη από τα κόμματά τους, διότι έτσι οι κυβερνήσεις αποκτούν αξιοπιστία στην εφαρμογή της πολιτικής τους. Εδώ εφαρμόζουμε μια πολιτική η οποία ανατρέπεται με διαρροές, με δηλώσεις, με κανάλια, με παράθυρα...».

Κατά τον ίδιο υπήρξε καθυστέρηση στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ να προσαρμοστεί από το... όραμα του Α. Παπανδρέου - το προσδιόρισε σαν όραμα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της μεγάλης αναδιανομής του εισοδήματος - στο νέο όραμα, το νεοφιλελευθερισμό!!! Για να θέσει στη συνέχεια τα ερωτήματα: «Πιστεύει το ΠΑΣΟΚ στη δημοσιονομική πειθαρχία; Θέλει το ΠΑΣΟΚ απελευθέρωση των αγορών; Αυτά δεν ήταν κάτι που έλεγε ο Α. Παπανδρέου πριν από 15 - 20 χρόνια, τα λέμε όμως εμείς τώρα». Το ΠΑΣΟΚ - κατά Παπαντωνίου - δεν έχει ενσωματώσει στο σύνολό του αυτές τις αρχές και έτσι προκύπτουν αντιφάσεις, διαρροές κλπ...

Ιδεολογικοποιώντας τη μάχη της καρέκλας που θα δοθεί στο συνέδριο και απαντώντας - υποτίθεται - στην άλλη πλευρά, έκανε μια παρουσίαση του «καθαρού νεοφιλελεύθερου οράματος» που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο. Ετσι, δήλωσε ότι «υπάρχει θέμα με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αποδεχόμαστε όλοι την ανάγκη τού να δίνουμε χρήματα στο μέτρο που υπάρχουν και όχι παραπάνω για παράδειγμα; Υπάρχει ένα θέμα με την απελευθέρωση των αγορών και γενικότερα με την αποδοχή της ανοιχτής οικονομίας, σαν μοχλό ανάπτυξης. Αποδεχόμαστε όλοι την πολιτική της απελευθέρωσης, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, στην Υγεία, όλες αυτές τις τομές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εισαχθούν στη χώρα μας για να πάμε μπροστά;». Κατά τον ίδιο πάντα, αν η οικονομία ξεφύγει από το μονόδρομο των νεοφιλελεύθερων επιλογών και «γυρίσουμε σε μια πολιτική λαϊκισμού, ελλειμμάτων, χρέους, υπερπληθωρισμού, θα οδηγήσουμε τη χώρα σε πολύ μεγάλες δυσκολίες και θα μεταταγούμε πλέον στη Β' Εθνική, θα γίνουμε κόμμα μειοψηφίας...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ