Κυριακή 14 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
Διεργασίες με ευρύτερη επίδραση

Μετά την καταγραφή των σημαντικών απωλειών του AKP, στον εγχώριο Τύπο πολλαπλασιάστηκαν τα άρθρα που έθεταν θέμα αναπροσαρμογής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Καθόλου τυχαία, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έκρινε σκόπιμο να τονίσει σε συνέντευξή του, όσον αφορά την πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία στην περιοχή και ειδικά απέναντι στη Συρία, ότι «έγιναν λάθη», που «δεν πιστεύω ότι μπορούν να συνεχιστούν αν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας». Παράλληλα, και το στέλεχος του CHP, Φαρούκ Λόγκογλου, επισήμανε πως κάθε κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετάσχει και το κόμμα του, το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι ν' αλλάξει την πολιτική της Αγκυρας απέναντι στη Δαμασκό.

Στον ισραηλινό Τύπο εμφανίστηκαν ήδη άρθρα, όπως αυτό τη Δευτέρα 9 Ιούνη στη «Τζερούσαλεμ Ποστ», που είχε τον τίτλο «Ασχημα για τον Ερντογάν, καλά για το Ισραήλ» και μεταξύ άλλων εκτιμούσε: «Αν τα πιο κοσμικά στοιχεία πάρουν το πάνω χέρι, το Ισραήλ θα μπορούσε να τρέφει ελπίδες για καλύτερες σχέσεις», αλλά και ότι «η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη και με μεγάλη ποικιλία, ώστε το AKP και ο Ερντογάν να ασκούν τον έλεγχο από μόνοι τους».

Την ίδια στιγμή, καταλυτικός ίσως αποδειχτεί ο ρόλος των Κούρδων, δηλαδή των μερίδων του κεφαλαίου που, για να προωθήσουν τα σχέδιά τους, καπηλεύονται την προσμονή του κουρδικού λαού για ζωή με δικαιώματα. Αναλύσεις και στον ελληνικό Τύπο (π.χ. «Το Βήμα») βρήκαν σκόπιμο να υπογραμμίσουν ότι «ο πόλεμος κατά του "Ισλαμικού Κράτους" σε Συρία και Ιράκ και κυρίως η μάχη του Κομπάνι ανέδειξε το ρόλο τον Κούρδων στην περιοχή ως περιφερειακή δύναμη σταθερότητας, γεγονός καθοριστικό και για τις εξελίξεις στην Τουρκία, με τα 15 και πλέον εκατομμύρια Κούρδων». Αλλος αρθρογράφος σημείωνε ότι «η απόφαση του χαρισματικού ηγέτη του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, να κατεβάσει ενιαίο το κόμμα στις εκλογές, συνιστά άλλωστε μήνυμα ευρύτερο για το πώς αντιλαμβάνονται οι Κούρδοι το ρόλο τους στη Μέση Ανατολή τον 21ο αιώνα. Η περίοδος που ήταν επαναστατική δύναμη έχει πλέον παρέλθει. Εμφανίζονται αποφασισμένοι να κινηθούν πιο "πολιτικά", πιο θεσμικά. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ τους».


Κείμενα: Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ