Σάββατο 13 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
41ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Παλεύουμε για την επιστήμη, κατακτάμε τη γνώση...

Στις 19 και 20 Ιούνη το Φεστιβάλ της Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής

Στις 19 και 20 Ιούνη στο φιλόξενο χώρο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ, Ούλοφ Πάλμε 2, Ζωγράφου) θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ. Ενας σταθμός στο μεγάλο ταξίδι που ξεκινά το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με σύνθημα τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ: «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Οργάνωση ΑΕΙ: «Μέσα από το Φεστιβάλ ΑΕΙ αναδεικνύουμε ότι "δύο διαφορετικοί κόσμοι" βρίσκονται μόνιμα σε διαρκή σύγκρουση και στον τομέα των ιδεών και της επιστήμης. Από τη μια ο κόσμος των πιο πρωτοπόρων και προοδευτικών ιδεών, η καθημερινή προσπάθεια για την κατάκτηση της κοινωνικά χρήσιμης γνώσης, για να τεθούν η επιστήμη και η τεχνολογία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Από την άλλη ο κόσμος της κοινωνικής οπισθοδρόμησης, που έχει γαντζωθεί σε ό,τι πιο σάπιο και αντιδραστικό υπάρχει, ο ανορθολογισμός και ο σκοταδισμός, το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, η ψευτιά, οι ιδεοληψίες και οι προκαταλήψεις. Γι' αυτό και στο χώρο του Φεστιβάλ θα έχει τη δική του ξεχωριστή θέση και θα αναδεικνύεται μέσα από τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις το κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους φοιτητές: "Παλεύουμε για την επιστήμη, κατακτάμε τη γνώση, γιατί επιστήμη σημαίνει αλήθεια, γιατί αλήθεια για την κοινωνική πρόοδο σημαίνει πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό"».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει:

  • Παρασκευή 19 Ιούνη:

Εκδήλωση - συζήτηση «Οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η θέση του ΚΚΕ», με την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Χορευτική παράσταση από σύλλογο Ποντίων. Συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα Altera Vita, Simplefast, Aveline, Αheties κ.τ.λ. Συναυλία με τον Στέλιο Μαγαλιό. Συναυλία με τους Gadjo Dilo. Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

  • Σάββατο 20 Ιούνη: Ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Ακόμα δεν μιλήσαμε, δεν είπαμε ακόμα το δικό μας τραγούδι» - αφιέρωμα στα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου. Συναυλία με τους KollektivA. Παραδοσιακό - νησιώτικο γλέντι.
  • Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται με τα λεωφορεία 220, 221 και 140.
Εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες

Στους χώρους του Φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε δύο εκθέσεις με θέμα «Τα πέτρινα πανεπιστήμια» και «Στιγμές του αγώνα μέσα στα πανεπιστήμια... από την ΟΚΝΕ στις μέρες μας».

Στην πρώτη έκθεση αναδεικνύεται η αστείρευτη δύναμη των κομμουνιστών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και σε αυτές της πιο σκληρής βίας μέσα σε εξορίες και φυλακές, να παλεύουν να κατακτούν τη γνώση και την επιστήμη, να αναπτύσσουν την πολιτιστική δραστηριότητα.

Στη δεύτερη έκθεση πιάνουμε το νήμα από τη θρυλική ΟΚΝΕ και τη δράση της στα πανεπιστήμια. Την ηρωική πάλη της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ Νέων, του Λόχου Σπουδαστών του ΕΛΑΣ «Λόρδος Μπάιρον». Την πρωτοπόρα δράση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Την ίδρυση της ΚΝΕ, της Νεολαίας του ΚΚΕ, με απόφαση του ΠΓ του ΚΚΕ στα χρόνια της δικτατορίας, που έβαλε τη σφραγίδα της στο φοιτητικό κίνημα από τον αντιδικτατορικό αγώνα μέχρι το σήμερα. Αντλούμε διδάγματα, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά στις μέρες μας για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος σε κατεύθυνση ρήξης με την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και την ίδια την εξουσία των μονοπωλίων.

Πέρα από την κεντρική σκηνή θα υπάρχει χώρος παράλληλων δραστηριοτήτων για προβολές ταινιών, θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ και τις δύο μέρες θα πραγματοποιηθεί τουρνουά σκακιού.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τουρνουά μπάσκετ 3 on 3 στο κλειστό γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης (δίπλα από τη ΦΕΠΑ) από τη Δευτέρα 15/6 μέχρι και την Παρασκευή 19/6 με σύνθημα: «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ