Κυριακή 14 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η δίκη των φαντάρων

Το ρεπορτάζ για τη δίκη των φαντάρων στον Τύπο της εποχής
Το ρεπορτάζ για τη δίκη των φαντάρων στον Τύπο της εποχής
Το δεύτερο 15ήμερο του Αυγούστου του 1946 συνελήφθησαν στο ΚΒΕ της Τρίπολης, ενώ δεν είχαν ορκισθεί ακόμη, 20 νεοσύλλεκτοι στρατιώτες, επειδή, όντας οργανωμένοι στο ΕΑΜ και στην ΕΠΟΝ κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, εκδήλωσαν κάποια αισθήματα συμπάθειας για το νεοϊδρυμένο ΔΣΕ, χωρίς να έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Από τους 20 κρατούμενους στρατιώτες παραπέμφθηκαν οι 12 σε δίκη με το κατηγορητήριο: «Για σοβαρές υποψίες».

Η δίκη των φαντάρων - έτσι επικράτησε να ονομάζεται - μετά από δύο αναβολές έγινε τελικά στις 27 Γενάρη 1948. Ηταν η περίοδος που σχηματίστηκε η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση. Στις 29 Γενάρη 1948 το Στρατοδικείο εξέδωσε την απόφασή του με την οποία καταδίκασε σε θάνατο τους Ιωάννη και Ηλία Μονέδα, ξαδέλφια, από τον Πειραιά, τον Δημ. Καραμούζη και τον Μιχ. Γιδάκο από τον Κότρωνα της Μάνης και τον Ιωάννη Αναστασάκο, δάσκαλο από την Κυπάρισσο της Κοινότητας Αλικων της Μάνης.

Οι καταδικασμένοι σε θάνατο στρατιώτες στις 5 Φλεβάρη 1948 οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Λεπτομέρεια: Πριν ακόμα συνεδριάσει το δικαστήριο για να εκδώσει την απόφασή του, έξω από την αίθουσα δύο «άγνωστοι» δολοφόνησαν τον συνήγορο των κατηγορουμένων, Γ. Πουλίδη. Το δικαστήριο εξέφρασε τη θλίψη του και συνήλθε για να αποφασίσει την καταδίκη των φαντάρων σε θάνατο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ