Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ανεβαίνει ο αντιλαϊκός πήχης, σε τελική φάση η διαμόρφωση της συμφωνίας

«Γεφύρωμα των διαφορών», με προσθήκη επιπλέον μέτρων στο έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκό νέο «πακέτο» που έχει προτείνει στους «θεσμούς» η συγκυβέρνηση

Από τη χτεσινή νέα συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Andrea Bonetti

Από τη χτεσινή νέα συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες
Η «συμπλήρωση» του «πακέτου» με τα αντιλαϊκά μέτρα, σε συνδυασμό με το θέμα της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος αποτελούν πλέον τα τελευταία ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας. Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή διελκυστίνδα συνεχίζεται, με την πλευρά του ΔΝΤ να βάζει ξανά στο τραπέζι τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, που αφορά, επί της ουσίας, την αποπληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων στο «ακέραιο και εγκαίρως», όπως προβλέπει η συμφωνία - απόφαση στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.

Τα παζάρια συνεχίστηκαν και χτες στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - CELAC στις Βρυξέλλες. Μετά από νέα συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα της διαβούλευσης σημείωσε: «Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε, προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος».

Ομολογείται, δηλαδή, και ανοιχτά πλέον το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση συνεχίζει να συμπληρώνει τα αντιλαϊκά μέτρα (εκεί αναφέρεται η... «γεφύρωση των διαφορών»), ανεβάζοντας και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συνεπάγονται παραπέρα αυξήσεις στη μάζα των αντιλαϊκών φόρων και βέβαια στην περιστολή δαπανών για συντάξεις και άλλα κρατικά κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Για αντίστοιχο «καλό κλίμα», αλλά για την κοινή απόφαση να «εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες», έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε αργά προχτές το βράδυ με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ.

Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη «λύση» που μεθοδεύουν, για 9μηνη παράταση του σημερινού μνημονίου με την πλευρά της Ευρωζώνης, μέχρι το τέλος Μάρτη του 2016 οπότε λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον αντιλαϊκό πρόγραμμα.

Κόντρες Ευρωζώνης - ΔΝΤ

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά μας στα περισσότερα ζητήματα - κλειδιά και δεν έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη γεφύρωση των διαφορών αυτών πρόσφατα, επομένως βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια συμφωνία», δήλωσε από την πλευρά του χτες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, διευκρινίζοντας πως η η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας νέων προτάσεων. Υπογράμμισε ακόμη ότι οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημόσιων δαπανών, στα ζητήματα δηλαδή που η συγκυβέρνηση έχει συγκλίνει και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Στο «διά ταύτα» ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού υπογράμμισε ότι «το ΔΝΤ δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ότι δηλαδή θα συνεχίσει να διεκδικεί ρόλο και ισχυρή παρουσία και για την «επόμενη μέρα». Στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ξεδιπλωθούν και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο, με «αντάλλαγμα» την εκταμίευση των δόσεων και τις «διευκολύνσεις» που απομένουν από το σημερινό μνημόνιο.

Σε «άλλο μήκος κύματος» εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο, και ακόμη ότι «εάν υπάρχει πολιτική βούληση, θα μπορέσει να υπάρξει και συμφωνία». Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι «έχουμε πλέον ανάγκη για αποφάσεις και όχι για διαπραγματεύσεις», καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει «λίγο περισσότερο ρεαλισμό». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος (φέρεται και ως υποψήφιος επικεφαλής στο επόμενο συμβούλιο Γιούρογκρουπ) δήλωσε αισιόδοξος πως έως την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει συμφωνία.

Σημειώνεται πως στόχος είναι η έγκριση της συμφωνίας στην τακτική συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της επόμενης βδομάδας, την Πέμπτη 18 Ιούνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, προ των πυλών εμφανίζεται το κλείδωμα της αντιλαϊκής συμφωνίας και βέβαια της ομοβροντίας από τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα αρχίσουν να νομοθετούνται στο αμέσως προσεχές διάστημα. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ (Εuro Working Group) που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Να σημειωθεί ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί και στο πλαίσιο της φετινής συνεδρίασης της περιβόητης Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Τιρόλο της Αυστρίας, όπως «ενημερώνει» η ιστοσελίδα της Λέσχης...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ