Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΠ
Θέλει να τον ιδιωτικοποιήσει «καθαρό» από Συλλογικές Συμβάσεις

«Ραβασάκια» του ΤΑΙΠΕΔ στο ΔΣ του ΟΛΠ να μη συζητηθούν οι ΣΣΕ των εργαζομένων στη χτεσινή συνεδρίαση

Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, για τις ΣΣΕ και ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης
Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, για τις ΣΣΕ και ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης
Στον ενταφιασμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) των εργαζομένων στον ΟΛΠ και σε όλα τα λιμάνια, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα συνολικά στους εργαζόμενους, προχωράει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου τον Σεπτέμβρη, που όπως όλα δείχνουν θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, να τον παραδώσει «καθαρό» από εργασιακά δικαιώματα, σε εκείνα τα μονοπωλιακά συμφέροντα που θα έχουν υπερισχύσει στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης έγιναν ξεκάθαρες χτες, με τα δύο ηλεκτρονικά μηνύματα που έστειλε το ΤΑΙΠΕΔ στη διοίκηση του ΟΛΠ.

Στο πρώτο αναφέρει ότι «εντέλλεστε να αφαιρέσετε από την ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου το θέμα με τίτλο: "Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας εργαζομένων στον ΟΛΠ"». Η συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ είχε καθοριστεί για σήμερα, με βασικό θέμα την υπογραφή ΣΣΕ των εργαζομένων, καθώς έχουν λήξει από τις 7 Απρίλη, ενώ στις 7 Ιούλη λήγει και η μετενέργεια. Η εξέλιξη αυτή είναι προμήνυμα συνολικά για τις ΣΣΕ των εργαζομένων και αποτελεί δείγμα της επικείμενης συμφωνίας που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να κλείσει με τους δανειστές...

Για την υπόθεση των ΣΣΕ πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε καθοριστεί για χτες το απόγευμα σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του γραμματέα της κυβέρνησης Σπ. Σαγιά, του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα.

Στο δεύτερο ηλεκτρονικό μήνυμα, το ΤΑΙΠΕΔ απαιτεί να αναβληθεί και η ΓΣ των μετόχων του ΟΛΠ που είχε προγραμματιστεί για αύριο, προκειμένου να συζητήσει τη νέα σύνθεση του ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ, μετά από την παραίτηση που υπέβαλε προχτές από την θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου ο Γ. Ανωμερίτης. Στο ίδιο μήνυμα προτείνεται η ΓΣ να γίνει στις 22/6, όχι στο χώρο του ΟΛΠ, αλλά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας...

Εντείνονται οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο του λιμανιού

Στο μεταξύ, χτες νωρίς το μεσημέρι, και πριν από την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ, ο Γ. Ανωμερίτης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου για να εξετάσουν τα νέα πρόσωπα της διοίκησης του ΟΛΠ, χωρίς να βγει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι ο Γ. Ανωμερίτης, στο φόντο έντονων ανταγωνισμών των μονοπωλίων για το λιμάνι, παραιτήθηκε γιατί, όπως ο ίδιος αναφέρει στην σχετική επιστολή του προς τον Θ. Δρίτσα, διαφωνεί με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ που προωθεί η κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ των παραχωρήσεων τμημάτων του λιμανιού σε χρήστες, θέση που προβάλλουν άλλωστε σημαντικά τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, ο «καυγάς» είναι για τον τρόπο που θα ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι.

Υπενθυμίζουμε ότι οι όμιλοι που διαγωνίζονται για το πλειοψηφικό πακέτο της ΟΛΠ ΑΕ είναι η κινεζική Cosco, η δανέζικη APM Terminals και η International Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, χτες αργά το απόγευμα αναμενόταν να γίνει έκτακτη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ. Η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» έχει απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να γίνουν παντού συνελεύσεις και να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, διεκδικώντας άμεση υπογραφή ΣΣΕ για την κάλυψη των απωλειών στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Επαναφορά των ΣΣΕ και στα άλλα λιμάνια. Μέτωπο ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών, την ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή, τις εργολαβίες κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ