Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Δεν αγγίζει τα «παλιά» μνημόνια, κρύβει τα καινούργια που ετοιμάζει

«Δεν μπορεί να ξηλωθεί το μνημόνιο» δήλωσε ο Ν. Φίλης, δίνοντας συνέχεια στα περί «σχήματος λόγου»...

Μετά την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που «πληροφόρησε»... κατόπιν εορτής το λαό ότι όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ περί «κατάργησης των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων» ήταν... «σχήμα λόγου» (!), χτες ήρθε ένα ακόμα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Ν. Φίλης, να δηλώσει ότι «δεν μπορεί να ξηλωθεί το μνημόνιο» αν δεν αρθεί προηγουμένως ο «εκβιασμός της χρηματοδότησης και του χρέους», καθώς και ότι είχαν... λανθασμένη εκτίμηση για τη δυνατότητα παρέμβασης στη διαπραγμάτευση!

«Το μνημόνιο δεν είναι μια λέξη, ένα άρθρο, ένας νόμος. Είναι ένα καθεστώς. Ενα καθεστώς που οικοδομήθηκε στη χώρα μας με όχημα το χρέος, με τον εκβιασμό της χρηματοδότησης και του χρέους. Αν αυτό δεν αρθεί τμηματικά και σταδιακά, δεν μπορεί να ξηλωθεί το μνημόνιο, να βγούμε από τη λιτότητα και να περάσουμε στην ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Φίλης, σε συνέντευξή του στο «The Press Project», «ζυμώνοντας» στο λαό τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τη ζωή του.

«Δε σχεδιάστηκε η διαπραγμάτευση με τον αποτελεσματικότερο τρόπο» υποστήριξε παραπέρα. Αυτού του είδους η κριτική -που ακούγεται ολοένα και συχνότερα από όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ανοίγει το δρόμο για την εξεύρεση μελλοντικά αποδιοπομπαίων τράγων, εφόσον χρειαστεί να επιρριφθεί κάπου η ευθύνη για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση.

Ο Ν. Φίλης διαμήνυσε πάντως τη στοίχιση της κοινοβουλευτικής ομάδας στις κυβερνητικές επιλογές, δηλώνοντας ότι η συμφωνία θα ψηφιστεί.

Ωστόσο, η παραδοχή ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μνημόνια των προκατόχων της, συνοδεύτηκε από το ψέμα ότι αυτή δε θα υπογράψει νέο μνημόνιο, καθώς, όπως ισχυρίστηκε ο Ν. Φίλης, το κυβερνητικό σχέδιο με τις 47 σελίδες αντιλαϊκών μέτρων δεν περιλαμβάνει ...παραπέρα περικοπές στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις!

«Το κείμενο των 47 σελίδων δεν είναι μνημόνιο για δύο λόγους. Πρώτον, διότι καταργεί δεσμεύσεις του μνημονίου που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δηλαδή, δεν προχωρούμε στη μείωση των συντάξεων. Δεύτερον και σημαντικότερο, διότι προωθούμε τη ραγδαία πτώση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα; Σημαίνει την υποχρέωση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να παράγει 3,5-4,5% το χρόνο χρήματα επί του ΑΕΠ, τα οποία θα πήγαιναν κατευθείαν στους δανειστές» ανέφερε, σπεύδοντας να προσθέσει ότι αυτό θα ωφελήσει το λαό, όταν στην πραγματικότητα, τα παζάρια επί των πλεονασμάτων γίνονται για την εξοικονόμηση πόρων για παραπέρα κρατική στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου.

Επώδυνα μέτρα για τη ρευστότητα του κεφαλαίου

Στην ίδια λογική και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, παρουσίασε σαν αυτονόητη τη λήψη επώδυνων μέτρων για το λαό, λέγοντας: «Τα μέτρα θα είναι επώδυνα. Γιατί πρέπει να έχει επώδυνα μέτρα; Γιατί δε θέλουμε να πάρουμε νέα δανειακά...». Στην πραγματικότητα, βέβαια, καπιταλιστική ανάπτυξη χωρίς κρατικό δανεισμό δεν υπάρχει, γι' αυτό και η κυβέρνηση, παράλληλα με τις προτάσεις της για αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, μιλά και για διαμόρφωση προϋποθέσεων για εκ νέου πρόσβαση για δανεισμό από τις «αγορές».

Γι' αυτό, άλλωστε, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπαλάφας μίλησε ανοιχτά στον «Αθήνα 9,84» για δανειοδότηση, υπογραμμίζοντας και τους στόχους της: «Μιλάμε για μια δανειοδότηση, για να προχωρήσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, ανασύνταξης, το οποίο φυσικά συζητάμε και με τους δανειστές, στο βαθμό που ζητάμε επενδυτική ένεση, ισχυρό επενδυτικό πακέτο, αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους».

Στο μεταξύ, σε μια παρέμβαση που συζητήθηκε, τουλάχιστον στο εσωτερικό κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, αμφισβητώντας στη Βουλή τα σημεία που διαρρέεται ότι συζητά η συγκυβέρνηση, όπως π.χ. το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος να πάει στο 1%. Οπως είπε, κάτι τέτοιο δεν το έχει δεχτεί η κυβέρνηση, προσθέτοντας -ενδεχομένως και για προετοιμασία του εδάφους- ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που όριζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εξασφάλιζαν με «μαθηματική ακρίβεια ότι δεν μπορούσαμε να πιάσουμε τους στόχους αυτούς χωρίς νέα μέτρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φάκα(2019-09-07 00:00:00.0)
Κριτική στο νέο μνημόνιο από τη σκοπιά του κεφαλαίου(2017-05-10 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση για το ποιος μπορεί να υλοποιήσει καλύτερα τα αντιλαϊκά «πακέτα»(2017-03-05 00:00:00.0)
Η «δευτέρα παρουσία»(2016-12-04 00:00:00.0)
Παρουσιάζει στις ΗΠΑ τον «οδικό χάρτη» ανάκαμψης του κεφαλαίου στην Ελλάδα(2016-10-14 00:00:00.0)
Προπαγάνδα για «ροκάνισμα» χρόνου και αποπροσανατολισμό του λαού(2015-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ