Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ανυπακοή των λαών

Το ΝΑΤΟικό έγκλημα συνεχίζεται. Οπως ακριβώς ξεκίνησαν τον ιμπεριαλιστικό βρώμικο πόλεμό τους, όλοι συνένοχοι ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, για να βρουν τρόπους να υποτάξουν ένα λαό που αντιστεκόταν στα σχέδιά τους, με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους σκοπούς οι θύτες πάνε να βγούνε θύματα και το ολοφάνερο άδικο σε «δίκαιο».

«Φαγώθηκαν» και με κάθε δυνατό εκβιασμό πιέζουν αυτούς που οι ίδιοι τοποθέτησαν στην κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας ώστε σε χρόνο μηδέν, αν ήταν δυνατόν, να χώσουν σε διαδικασίες ταπείνωσης εκείνους που τους αντιστάθηκαν. Χωρίς κανένα πρόσχημα, έτσι ακριβώς όπως βομβάρδισαν αθώους στον πόλεμο, έτσι και τώρα απαιτούν να περάσουν από την ταπεινωτική διαδικασία εκείνους που δεν έσκυψαν αμέσως το κεφάλι στις επιθυμίες τους.

Είναι ολοφάνερο πια πως κανένας πόνος δεν τους έπιασε για τον Μιλόσεβιτς και τους ανθρώπους της νόμιμης κυβέρνησής του. Η επιμονή του διασυρμού έχει σκοπό να περάσει το μήνυμα της υποταγής προς τον γιουγκοσλαβικό λαό, τους λαούς των Βαλκανίων και σε όποιον αντιστέκεται πάνω στον πλανήτη. Αυτό τους ενδιαφέρει και σ' αυτό στοχεύουν.

Γι' αυτό και βιάζονται. Γι' αυτό και ανοιχτά, σκόπιμα, πίεσαν την τωρινή γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να καταπατήσει όχι μόνο το Δίκαιο και το Σύνταγμα της χώρας της, αλλά ταυτόχρονα και κάθε πρόσχημα στοιχειώδους σοβαρότητας. Αφού, για παράδειγμα, είδαν και απόειδαν και δεν μπόρεσαν να ντύσουν την απόφαση παράδοσης με κάποιον κοινοβουλευτικό μανδύα, επιχειρούν να κάνουν τώρα το έγκλημα μ' έναν τρόπο ανοιχτά πραξικοπηματικό και αντιδημοκρατικό, μ' ένα «κυβερνητικό διάταγμα». Μάλιστα, οι ανυπόμονοι ΝΑΤΟικοί και τα όργανά τους από το Δικαστήριο της Χάγης συνεχίζουν να κάνουν τους δύσκολους και δηλώνουν πως ούτε για τις στοιχειώδεις, τυπικές διαδικασίες των είκοσι τριών ημερών δεν μπορούν να περιμένουν...

Είναι δηλαδή σα να λένε στους λαούς του κόσμου, με τον πιο άμεσο και σκόπιμα προκλητικό τρόπο, πως «θα γίνεται το δικό μας και μη σας περάσει καν η ιδέα της όποιας αντίστασης. Εχουμε τα μέσα και τους τρόπους να περνάμε και το παράλογο για λογικό...».

Αυτό είναι το νόημα της λεγόμενης Νέας Τάξης Πραγμάτων που επιχειρούν οι ιμπεριαλιστές να επιβάλουν σαν μοναδική και οριστική «πραγματικότητα». Μερικοί όχι μόνο τους πήραν στα σοβαρά, αλλά ψάχνουν και τη θέση τους σε μια τέτοια διεθνή κατάσταση ασύδοτου ιμπεριαλισμού. Για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση με την πολιτική της είναι σα να λέει «κρατήστε μου θέση» στη μελλοντική εκμετάλλευση και τρομοκράτηση των λαών.

Ομως για να είναι πραγματικότητα η λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων προϋποθέτει οι λαοί να υποταχθούν και να υιοθετήσουν οριστικά την αρχή «σφάξε με Αγά μου ν' αγιάσω...». Ταΐζεται από την υποταγή των λαών και εξουδετερώνεται από την αντίστασή τους. Γι' αυτό λυσσάει να δίνεται η εντύπωση πως είναι πανίσχυρη, όταν δεν της γίνονται τα χατίρια. Γιατί όταν δεν της γίνονται κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξή της.

Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισής της. Οχι η μεμονωμένη ατομική αγανάκτηση. Αυτή ακριβώς είναι η πρώτη που εξουδετερώνουν με τις «έτσι θέλω» τακτικές τους. Χρειάζεται η μαζική, συντονισμένη αντίσταση, έτσι που να πάρουν και οι ιμπεριαλιστές το μήνυμα της ανυποταξίας των λαών, μέχρι να πάψουν πλέον να υπάρχουν...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ