Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκινά αύριο το Επιστημονικό Συνέδριο για τον Ναζίμ Χικμέτ

«Στη φυλακή της Προύσας», έργο του Ναζίμ Χικμέτ, ενώ ήταν φυλακισμένος, το 1946
«Στη φυλακή της Προύσας», έργο του Ναζίμ Χικμέτ, ενώ ήταν φυλακισμένος, το 1946
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, συνεχίζοντας τον κύκλο των Επιστημονικών Συνεδρίων για την ανάδειξη του έργου μεγάλων στρατευμένων δημιουργών και μετά τα Συνέδρια για τους Γιάννη Ρίτσο, Κώστα Βάρναλη και Μπέρτολτ Μπρεχτ, διοργανώνει το 4οΕπιστημονικό Συνέδριό της, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στον κομμουνιστή Τούρκο ποιητή, αταλάντευτο αγωνιστή και διεθνιστή Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο: «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13/6 (10.00 - 19.00) και την Κυριακή 14/6 (10.00 - 14.30), στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, στην Αίθουσα Συνεδρίων.

Στην έναρξη του Συνεδρίου θα παρουσιαστεί το δραματοποιημένο απόσπασμα «Τάνια», από το έπος του Ναζίμ Χικμέτ «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, αφιερωμένο στα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στην υπαρκτή ηρωίδα του Σοβιετικού λαού, την κομσομόλα παρτιζάνα Ζόγια, που βασανίστηκε απάνθρωπα κι εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ναζί.

Στη συνέχεια, στις 10.30, θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης και ο Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ (Τουρκία).

Η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Την πρώτη μέρα, οι εισηγήσεις θα αφορούν τις δύο πρώτες ενότητες του Συνεδρίου, «Γεια στης ανθρωπιάς το μεγαλείο» και «Τα τραγούδια μας πιο μπροστά στη γραμμή να ορμάνε στον εχθρό».

Τη δεύτερη μέρα, οι εισηγήσεις θα αγκαλιάσουν την τρίτη ενότητα «Καρδιά που αντιχτυπά στο πιο μακρινό αστέρι».

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τη χοροθεατρική παράσταση «Μονάκριβή μου», βασισμένη σε ποιήματα του Χικμέτ που γράφτηκαν στη φυλακή, από νέους Ελληνες καλλιτέχνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ