Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Μπαλάκι οι ευθύνες για το τοξικό νέφος

Eurokinissi

Για πέμπτη μέρα συνεχιζόταν χτες η πυρκαγιά στο εργασιακό γκέτο της «Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ», που πλέον είναι συνώνυμο και του εφιάλτη καθώς από εκεί προέρχεται το τοξικό νέφος που εγκαταστάθηκε πάνω από το Λεκανοπέδιο. Παράλληλα, οι αρμόδιοι φορείς κάνουν μπαλάκι ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Περιφέρεια Αττικής και υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίζονται πως οι υπηρεσίες τους λειτούργησαν άψογα και άμεσα, και οι δύο όμως εξακολουθούν να μένουν μακριά από το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η ασυδοσία των επιχειρηματιών στο «χρυσό» κλάδο των απορριμμάτων αλλά και η βραδυφλεγής «βόμβα» που έχει εγκατασταθεί στη Δυτική Αττική. Στήριξη και στους δύο προσέφερε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του, όπου έκανε λόγο για «συντονισμένες προσπάθειες που ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή». Σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανακοίνωση της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Η Αστυνομία προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης στη σύλληψη του 35χρονου προσωρινά υπεύθυνου της εταιρείας, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος ενώ όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε ταχεία εξέλιξη οι ανακρίσεις για τη διαλεύκανση των αιτιών για την πυρκαγιά και την «παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων». Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ώστε να εξακριβωθεί εάν και σε βάρος ποιων προκύπτουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Η Πυροσβεστική έκανε έλεγχο στις εγκαταστάσεις, όπου βρέθηκαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, χωρίς όμως η εταιρεία να έχει την απαραίτητη άδεια για τη συλλογή τέτοιων αντικειμένων. Επίσης, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η εταιρεία δεν είχε τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης - παρά τις τρεις πυρκαγιές που είχαν προκληθεί τα προηγούμενα έτη και τα πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί - ενώ δεν ενεργοποίησε το προβλεπόμενο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Οι πρώτες μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων, που έγιναν μόλις προχτές - αφού τότε πήρε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών την εντολή - αναφέρουν πως ειδικά στη γύρω περιοχή είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Από την πλευρά του, ο καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» Νίκος Κατσαρός, με δηλώσεις του, υπογραμμίζει ότι «σήμερα για πρώτη μέρα έκλεισαν τα σχολεία ενώ θα έπρεπε να είχαν κλείσει από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από τη Δευτέρα», και ότι «περιμένουμε το θεό άνεμο να λύσει το πρόβλημα και όχι την πολιτεία να λάβει σύντομα και αποτελεσματικά μέτρα».

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής

Με χτεσινή τους ανακοίνωση και ενόψει της σημερινής συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής καταγγέλλουν τις τεράστιες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και της Περιφέρειας Αττικής, «που με αποφάσεις υπέρ της χωροθέτησης στο Θριάσιο Πεδίο και νέων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, όπως και αυτή που για 5 μέρες καίγεται, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο λειτουργίας τους, συνεχίζουν μια πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και περιφερειακές διοικήσεις, να συσσωρεύουν στο υπερκορεσμένο Θριάσιο τέτοιες δραστηριότητες».

Υπογραμμίζουν πως «με το νέο αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα επαληθεύεται πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου αλλά και οι πρόσθετοι κίνδυνοι, λόγω της γειτνίασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές», και αναρωτιούνται: «Χτες ήταν η έκρηξη και το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, σήμερα η πυρκαγιά του ΚΔΑΥ και της "Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης" πάλι στον Ασπρόπυργο, αύριο τι;».

Από αυτά «καταδεικνύεται η ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων καθώς και η έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του, αφού η λήψη μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις είναι ασύμβατη με το στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια».

Απαίτηση, λοιπόν, είναι «η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή να λάβουν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, τον αυστηρό και συστηματικό έλεγχο για τους όρους λειτουργίας και τα μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις και την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου, για την προστασία των εργαζομένων, των κατοίκων και του περιβάλλοντος, καθώς και την άμεση παύση και απομάκρυνση επιχειρήσεων δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων στο Θριάσιο».

Χρόνιο αίτημα η ασφάλεια στο εργοστάσιο που κάηκε

Η φωτιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο της «Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ» στον Ασπρόπυργο καθώς και οι συνέπειες που έχει για το περιβάλλον επιβεβαιώνουν τις θέσεις και την πάλη του σωματείου και του ΠΑΜΕ, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Σε όλες τις κινητοποιήσεις, συνεχίζει, «στη συγκεκριμένη επιχείρηση στο πλαίσιο πάλης πρωταγωνιστούσαν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (...) Μερικά από αυτά αφορούσαν αιτήματα όπως κατάλληλος ρουχισμός (φόρμες, γάντια, μάσκες και παπούτσια), εμβόλια για τους εργαζόμενους, επαρκής φωτισμός, μηχανήματα που τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, φύλαξη του χώρου από τους εργαζόμενους και οργανωμένο σύστημα πυρασφάλειας, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης (...).

Ισως ένας από τους λόγους που μπορεί να μην έχουμε τώρα θρηνήσει νεκρούς συναδέλφους στη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς λόγω της πολύμηνης απληρωσιάς έχουν προσφύγει στη διαδικασία της επίσχεσης εργασίας εδώ και μήνες, οπότε απουσίαζαν από τις εγκαταστάσεις οι περισσότεροι.

(...) Να επισημάνουμε σε όλους τους τόνους ότιτο σωματείο θα συνεχίσει να διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους της "Γενικής Ανακύκλωσης" που έχουν προσφύγει και δικαστικά την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org