Τρίτη 9 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέρα δράσης σήμερα για τους σπουδαστές στις ΑΕΝ

Ολοκληρώνονται οι μέρες δράσης της ΚΝΕ για άνεργους, εργαζόμενους σε προγράμματα απασχόλησης, πρακτικάριους κ.τ.λ., με τη σημερινή μέρα που είναι αφιερωμένη στους σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Στόχος της πρωτοβουλίας της ΚΝΕ είναι να ανέβει η απαιτητικότητα της νεολαίας, να δυναμώσουν οι σύγχρονες διεκδικήσεις της, η κοινή δράση, η πάλη ενάντια στα παλιά και στα νέα μνημόνια και την αντιλαϊκή συμφωνία που «ψήνει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους εταίρους, για να στηρίξει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, στερώντας από τη νεολαία το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά και ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προετοιμάζουν περιοδείες κι εξορμήσεις σε όλες τις ΑΕΝ της χώρας, καλώντας τους σπουδαστές να σκεφτούν: «'Η με τα κέρδη των εφοπλιστών ή με τα δικαιώματα των ναυτεργατών και των σπουδαστών». Σ' αυτό το πλαίσιο, τους καλεί να οργανωθούν και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους στη στεριά και στο καράβι, διεκδικώντας:

  • Aποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση με πρόγραμμα σπουδών, τεχνικά μέσα και πρακτική εξάσκηση που να ανταποκρίνονται στις μεγάλες απαιτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Αποστρατιωτικοποίηση των ΑΕΝ, κατάργηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των Σχολών.
  • Τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών να είναι στην ευθύνη της Σχολής. Κανένας μόνος του στην αναζήτηση για μπάρκο.
  • Μισθός με βάση τη Σύμβαση του κλάδου.
Πλούσια δράση την περασμένη Παρασκευή

Η σημερινή μέρα παίρνει τη σκυτάλη από την περασμένη Παρασκευή, που οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ανέπτυξαν πλούσια δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα για τους εργαζόμενους στα προγράμματα απασχόλησης και τους πρακτικάριους στις δομές Υγείας. Συγκεκριμένα, έκαναν περιοδείες σε πάνω από 20 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και σε δεκάδες κλινικές, Κέντρα Υγείας, μονάδες αποκατάστασης και Σχολές Υγείας.

Τα μέλη της ΚΝΕ, συζητώντας με τους νέους εργαζόμενους και σπουδαστές του κλάδου της Υγείας, κλήθηκαν να απαντήσουν στην αγωνία τους για το αβέβαιο μέλλον που έχουν μπροστά τους, με δεδομένη την τεράστια ανεργία, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία και την κατάργηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

Η κουβέντα επικεντρώθηκε στις συνθήκες εργασίας, στους όρους πρακτικής άσκησης, στην προσπάθεια επιβίωσης των νέων αυτών. Φάνηκε ότι η εντατικοποίηση της εργασίας όλο και αυξάνεται, ότι στα πλαίσια της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» καθώς και στα μέτρα που συνεχίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η απασχόληση των νέων σε προγράμματα, η μαθητεία γενικεύεται. Στο συγκεκριμένο χώρο, στο χώρο της Υγείας, οι νέοι αυτοί ομολογούν ότι τρέχουν να μπαλώσουν κενά σε μόνιμο προσωπικό, ότι εργοδότες και διευθυντές τους τρομοκρατούν, λέγοντάς τους ότι δεν έχουν δικαιώματα γιατί δεν είναι εργαζόμενοι. Η πληρωμή για την πρακτική τους δε φτάνει ούτε για τα προς το ζην, καθώς κυμαίνεται από 270 έως 310 ευρώ, ενώ σε χώρους όπως τα Ιδιωτικά ΙΕΚ, η πρακτική είναι 6μηνη υποχρεωτική και απλήρωτη. Σημειώθηκε, επίσης, ότι στην ειδικότητα των νοσηλευτών στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ μετά τη λήξη των δύο ετών φοίτησης, υποχρεούνται να περιμένουν στην ουρά για να τους πάρουν για εξάμηνη πρακτική και να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, ότι η καθημερινότητά τους όλο και χειροτερεύει.

Τα μέλη της ΚΝΕ ανέδειξαν ότι η «ανθυγιεινή» κατάσταση που υπάρχει σήμερα τόσο για τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, όσο και για τους ασθενείς, είναι αποτέλεσμα των αξιώσεων του κεφαλαίου και της πολιτικής της ΕΕ, που θεωρούν τις παροχές Υγείας του λαού «κόστος», που ενισχύουν συνολικά τη βασική κατεύθυνση του σάπιου συστήματος για υγεία - εμπόρευμα. Τους κάλεσαν να μη δείξουν καμία ανοχή στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υπηρετεί αυτές τις κατευθύνσεις, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα παραμείνουν και θα οξύνονται οι ελλείψεις, οι συγχωνεύσεις, οι περικοπές στους μισθούς, η γιγάντωση των προγραμμάτων απασχόλησης και της απλήρωτης δουλειάς. Να οργανώσουν γρήγορα τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους, με πρώτο μεγάλο σταθμό τα συλλαλητήρια της 11ης Ιούνη, στα οποία ήδη καλούν πάνω από 500 σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ