Σάββατο 6 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Εξετάζουν και συμφωνία «επίσκεψης (στρατιωτικών) δυνάμεων»

Για τον ανεφοδιασμό ιαπωνικών πολεμικών σκαφών

ΤΟΚΙΟ.--

«Θα ξεκινήσουμε όλες τις απαιτούμενες διπλωματικές διαδικασίες, για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία επίσκεψης στρατιωτικών δυνάμεων» σημείωσε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο, χτες, από την Ιαπωνία, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στη χώρα. Είχε προηγηθεί, την παραμονή, η υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την πώληση γιαπωνέζικου στρατιωτικού υλικού στις Φιλιππίνες, αλλά και την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων μεταξύ μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να χρησιμοποιεί στρατιωτικές βάσεις για να ανεφοδιάζει αεροσκάφη και πλοία, εξηγούσαν χτες ιαπωνικά ΜΜΕ, συμπληρώνοντας ότι «η Ιαπωνία θα μπορέσει να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου το Τόκιο φέρεται να εξετάζει και τη διεξαγωγή κοινών εναέριων περιπολιών με τις ΗΠΑ».

Ο Ακίνο σημείωσε ότι σήμερα η Μανίλα έχει αντίστοιχες συμφωνίες μόνο με δύο ακόμα χώρες, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. «Δε διευκολύνεται μια καλή εταιρική σχέση, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για διαλειτουργική συνεργασία του ενός με τον άλλο» τόνισε ο Ακίνο, που δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι «το θαλάσσιο περιβάλλον μας και οι πόροι του, όπως και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτό, βρίσκονται υπό απειλή».

Η σύσφιξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ιαπωνίας - Φιλιππίνων, μέσα μάλιστα στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η άρση περιορισμών για τη «δράση» του ιαπωνικού στρατού εκτός συνόρων, αναδεικνύει πόσο οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή (ιδιαίτερα με τη μεγάλη δύναμη, την Κίνα) και ότι οι συμμαχίες που κάθε πλευρά οικοδομεί, αυξάνουν τις παγίδες για τους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ