Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες για το «χρύσωμα» του «χαπιού» στο λαό

Eurokinissi

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ βαίνουν προς ολοκλήρωση. Το κείμενο της συμφωνίας - εφόσον υπάρξει - θα συζητηθεί σε όλα τα κομματικά όργανα, διεμήνυσε η Κουμουνδούρου, παρεμβαίνοντας στην πρωτοβουλία ορισμένων βουλευτών να προχωρήσουν στη συλλογή υπογραφών για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σήμερα, Πέμπτη.

Λίγοι είναι πλέον αυτοί που επιχειρούν να αποκρύψουν το αντιλαϊκό περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας υπάρξει. Η παραδοχή ότι θα περιέχει επώδυνα μέτρα συνοδεύεται από μια σειρά ισχυρισμούς, κάλπικα διλήμματα, για την υποτιθέμενη αναγκαιότητα να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία. Η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται προϊδεάζει για τον τρόπο που θα επιχειρηθεί η χειραγώγηση του λαού ώστε να αποδεχτεί νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις χωρίς αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία, προχτές ο Γ. Βαρουφάκης είχε ενημερώσει τους βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ αναλόγως της εξέλιξης με τη διαπραγμάτευση αναμένεται άμεσα να συγκληθούν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή.

Μιλώντας στο «Mega», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης υποστήριξε πως έχει ήδη ληφθεί απόφαση για διεξοδική συζήτηση της συμφωνίας σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Είναι απόφαση, δεν είναι αίτημα, του προεδρείου της ΚΟ σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ότι θα συζητήσουμε αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας, εφόσον υπάρξει αυτή η συμφωνία», ανέφερε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, δήλωσε ότι θα συγκληθούν όλα τα κομματικά όργανα για να εξεταστεί η συμφωνία. «Εγινε ενημέρωση από τον κ. Βαρουφάκη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και τις επόμενες μέρες θα γίνει και Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σήμερα, έχουμε Πολιτική Γραμματεία στο κόμμα, τις επόμενες μέρες θα γίνει Κεντρική Επιτροπή, όλα τα κομματικά και κοινοβουλευτικά όργανα θα συγκληθούν για να συζητήσουμε τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης», ανέφερε.

Επί της ουσίας της συμφωνίας οι δηλώσεις στελεχών κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ήδη μια «ιδέα» της «πικρής γεύσης» που αυτή θα έχει για το λαό. Ο Ν. Φίλης υποστήριξε ότι «ο ΦΠΑ δεν ήταν στις "κόκκινες γραμμές"» της κυβέρνησης.

Το προπαγανδιστικό «περιτύλιγμα»

Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Τ. Κορωνάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Αθήνα 9,84» ανέφερε: «Ολη η διαπραγμάτευση κινήθηκε μέχρι σήμερα σε δύο αρχές, ότι εμείς θα σεβόμαστε τους κανόνες της Ευρωζώνης ακόμα κι αν διαφωνούμε μ' αυτούς και οι εταίροι μας θα πρέπει να σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού. Αν και σήμερα αυτές οι δύο αρχές τηρηθούν, θα πάμε γρήγορα σε μία συμφωνία που θα είναι επωφελής για όλα τα μέρη».

Αποκρύπτοντας ότι οι κανόνες της Ευρωζώνης υπαγορεύουν μνημόνια διαρκείας, ο Τ. Κορωνάκης ερμήνευσε στα μέτρα τους τη λαϊκή εντολή υποστηρίζοντας ότι «πέρα από όσες παραχωρήσεις μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία που δεν θα λύνει, δεν θα ανοίγει το δρόμο για την επίλυση του ζητήματος του χρέους, ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια, όπως επίσης και τη διασφάλιση ενός επενδυτικού σχεδίου για να βγάλει τη χώρα από τη λιτότητα και να ανοίξει έναν δρόμο ανάπτυξης»!

Ισχυρίστηκε, δηλαδή, ότι η λαϊκή εντολή ήταν για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει μέτρα στήριξης της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στόχος που συμβαδίζει με μονιμοποίηση όσων αντιλαϊκών μέτρων πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και με τη λήψη πρόσθετων.

Ο Τ. Κορωνάκης ισχυρίστηκε ότι «οι νόμοι που έρχονται και περνάνε από τη Βουλή κομμάτι του προγράμματός μας είναι, ξηλώνουν μνημονιακούς νόμους. Ο νόμος Κατρούγκαλου ξήλωσε τον μνημονιακό νόμο των απολύσεων, ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση ήρθε να επουλώσει πληγές των μνημονίων, όπως και μια σειρά από νόμους που έρχονται το επόμενο διάστημα». Δηλαδή, αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να διαχειριστούν την εξαθλίωση, αυτό λέει.

Για όσους δεν πείθονται κατέφυγε στην καλλιέργεια αυταπατών, λέγοντας ότι «εμείς ζητάμε από τη συμφωνία να δίνεται ο χώρος στην κυβέρνηση για να υλοποιηθεί το σύνολο του προγράμματός μας και όχι τα άμεσα μέτρα μόνο. Γι' αυτό είμαστε τόσο αυστηροί στους όρους. Γι' αυτό διαπραγματευόμαστε τέσσερις μήνες για να σταματήσει ο μονόδρομος των μνημονίων και της λιτότητας και ν' ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος, σύμφωνα με όσα έχουμε δεσμευτεί».

Τέλος, άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο των εκλογών αναφέροντας: «Αν όποια στιγμή δούμε ότι βρισκόμαστε εκτός των ορίων αυτής της εντολής, αν δούμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν προτίθενται να σεβαστούν την εντολή που έχουμε πάρει από τον ελληνικό λαό, τότε ο λόγος θα δοθεί ξανά στον ελληνικό λαό και δεν θα αυθαιρετήσουμε».

«Συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ζητά και η «Αριστερή Πλατφόρμα», διαφορετικά υπάρχει - όπως διατείνεται ο Π. Λαφαζάνης («real.gr») - δυνατότητα «εναλλακτικής πορείας». Σαν εναλλακτική λύση εμφανίζουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ανάγκης της ντόπιας αστικής τάξης για ανάκαμψη κερδών και περιλαμβάνει μόνο ορισμένα ψίχουλα για εκείνα τα τμήματα του λαού που βουλιάζουν στην εξαθλίωση. Αυτοί καλλιεργούν επίσης άλλοθι. Μέχρι που ρίχνουν την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση και όσα είχε συμφωνήσει με το email Χαρδούβελη ως αιτία για τη δική τους αντιλαϊκή συμφωνία (Στ. Λεουτσάκος στον ΣΚΑΪ).

Υπάρχουν βεβαίως κι αυτοί που «αποκοιμίζουν» το λαό, όπως ο ευρωβουλευτής Μ. Γλέζος και ο βουλευτής Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά» είπε ότι «από αυτά που γνωρίζω μέχρι σήμερα ότι ζητούν οι δανειστές θεωρώ ότι είναι δύσκολο να περάσει, δεν μπορεί να περάσει (σ.σ. η συμφωνία απ' τη Βουλή)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ