Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για το θέμα των παιδικών σταθμών

Ο Νίκος Σοφιανός ζήτησε άμεσα ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν το προσωπικό και τη λειτουργία των σταθμών για τη χρονιά 2015 - 2016

Ενημέρωση για το θέμα των παιδικών σταθμών του Δήμου της Αθήνας ζήτησε, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από μερικές μέρες, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Κι αυτό με δεδομένα ότι δεν υπάρχει ακόμα έγκριση, από το υπουργείο, του διαγωνισμού για τις 354 προσλήψεις εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου και ότι θα γίνουν δεκτές μόνο οι επανεγγραφές των παιδιών που ήδη υπάρχουν στους σταθμούς, γεγονός που συνεπάγεται τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών.

Ο Ν. Σοφιανός, που έθεσε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Ζητάμε ενημέρωση: Αν έχει εγκριθεί ο διαγωνισμός από το υπουργείο Εσωτερικών. Τι σκοπεύει να κάνει η διοίκηση για να πιέσει και να επισπεύσει. Θα θυμίσουμε ότι και τη χρονιά που τρέχει, είχαμε πρόβλημα με την προηγούμενη κυβέρνηση, λόγω της καθυστέρησης έκδοσης των αποτελεσμάτων αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε με δίμηνα μέχρι να έρθουν οι συμβασιούχοι με 11μηνες συμβάσεις τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη. Χτυπάμε καμπανάκι για το αν θα μπορέσει ένα μεγάλο τμήμα λαϊκών οικογενειών της Αθήνας να βρουν θέση για τα παιδιά τους.

Επίσης, για τη λειτουργία του προγράμματος ΕΣΠΑ τη νέα χρονιά υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες που δεν έχουν διαψευστεί από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Βούτση, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική, δηλαδή ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι κατά 100 εκατ. ευρώ μειωμένο το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη νέα χρονιά. Κι αυτό σημαίνει τουλάχιστον 40.000 λιγότερα παιδιά. Αυτά είναι προβλήματα που θα σφίξουν σαν θηλιά στο λαιμό της λαϊκής οικογένειας που θα ψάχνει όλο το καλοκαίρι να δει τι θα γίνει με τα παιδιά της. Πρέπει σήμερα να υπάρξει ενημέρωση τι γίνεται και τι μέτρα θα πάρουμε για να λειτουργήσει πλήρως τη νέα χρονιά το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ).

Και έχουν βάση οι προβληματισμοί, οι ανησυχίες, οι ενστάσεις που βάζουν 375 εργαζόμενοι του ΔΒΑ με κείμενό τους, εργαζόμενοι που πονάνε τη δουλειά που κάνουν και που εντοπίζουν σοβαρά κενά τα οποία - για να είμαστε δίκαιοι - δεν αφορούν μόνο το δήμο. Είναι σε ισχύ οι μνημονιακοί νόμοι ακόμα (σε σχέση με τις προσλήψεις - συνταξιοδοτήσεις): Το 1 προς 5 και 1 προς 10. Είναι σε ισχύ τα μέτρα που απαγορεύουν διαγωνισμούς ΑΣΕΠ για μόνιμο προσωπικό. Εάν υπάρξει καθυστέρηση στο διαγωνισμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, το ΔΒΑ στο 50% θα κλείσει. Δεν μπορείς να πάρεις παιδιά χωρίς εργαζόμενους.

Βάζουμε έντονα το ερώτημα: Πώς και πότε θα πάρουμε τους εργαζόμενους που χρειαζόμαστε. Οι αιτιάσεις που βάζουν οι εργαζόμενοι με το κείμενό τους δεν μπορούν να μη γίνουν αντικείμενο προβληματισμού από τη διοίκηση, γιατί τα θέματα που βάζουν της είναι γνωστά. Χρειάζεται να γίνει ενημέρωση για τα προβλήματα στελέχωσης, για την αναλογία παιδιών - παιδαγωγών, για τη διατροφή, για την ένταξη παιδιών με διάγνωση, για την τεχνική υποστήριξη, για την απαξίωση των εργαζομένων, για τις υποδομές υγιεινής και ασφάλειας. Θέματα που μας αφορούν και εμάς και εσάς ως διοίκηση και απαιτούν πόρους και προσωπικό από το κράτος, από την κυβέρνηση».

Ακόμα, ο Ν. Σοφιανός έθεσε το θέμα των μέτρων πυροπροστασίας στο Δήμο Αθηναίων. Και σημείωσε: «Για να μη φτάσουμε μπροστά σε τετελεσμένα θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για το τι μέτρα πυροπροστασίας έχει υλοποιήσει ή σκοπεύει να υλοποιήσει άμεσα ο Δήμος της Αθήνας. Εχουμε λόφους, χώρους πρασίνου και αποψίλωση και καθαρισμός δεν έχει γίνει ακόμα. Αυτές οι συνθήκες εγκυμονούν κινδύνους, που σε συνδυασμό με τις καταγγελίες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι από το Πυροσβεστικό Σώμα για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, φθορά οχημάτων και άλλων μέσων, μπορεί να οδηγηθούμε σε παρανάλωμα του πυρός, αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Τουλάχιστον αυτά που μπορούμε να κάνουμε ως δήμος. Κι αν έχει ήδη προχωρήσει σε μέτρα καθαρισμού η Διεύθυνση Πρασίνου σε βασικούς λόφους και χώρους πράσινου της Αθήνας, να μας ενημερώσετε».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org