Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Με νέα ορμή στα συλλαλητήρια

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα αντιασφαλιστικά της σχέδια, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έκανε καθαρό ότι τον αγώνα αυτό θα τον πάει «μέχρι το τέλος», ότι ο μόνος δρόμος για να αποτραπεί η αντιασφαλιστική λαίλαπα, είναι η κλιμάκωση της αντίστασης, η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων. Στη δέσμευση αυτή, το ΠΑΜΕ στέκεται αταλάντευτα. Αυτό έδειξε η πολύμορφη δραστηριότητα, που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων. Αυτό μαρτυρά η καθημερινή του δράση, μέσα στους χώρους δουλιάς, τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα σε διάφορες πόλεις της χώρας και αυτά που προετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα.

Με ένα νέο μπαράζ συλλαλητηρίων, που θα κορυφωθεί με το συλλαλητήριο της Αθήνας στις 5 Ιούλη, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι επιτροπές αγώνα και οι συντονιστικές επιτροπές, στέλνουν μήνυμα και προς την κυβέρνηση, αλλά και σε εκείνες τις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που τα «δίπλωσαν» και συνεπείς με τη γραμμή του «κοινωνικού διαλόγου» υπονομεύουν την πάλη των εργαζομένων.

Ετσι, εκτός από την Αθήνα, συλλαλητήρια διοργανώνονται σε 13 ακόμα πόλεις που είναι: Σέρρες (26/6), Λάρισα (27/6), Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος (28/6), Νάουσα (2/7), Πειραιάς, Τρίκαλα, Κόρινθος (3/7), Καλαμάτα, Λέσβος, Βέροια, Λιβαδειά (5/7), ενώ αναμένεται και άλλες επιτροπές και Εργατικά Κέντρα να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Η αναγκαιότητα για νέες κινητοποιήσεις, για ενημέρωση των εργαζομένων, για συσπείρωση και νέων δυνάμεων, για στήσιμο επιτροπών αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς, παραμένει το κύριο καθήκον των συνδικάτων καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Και τούτο, παρά την προσπάθεια που γίνεται από κάποιες δυνάμεις, να εμφανιστούν ορισμένες εξελίξεις, ως «κενό διακυβέρνησης» της χώρας για το επόμενο τετράμηνο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής, ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μετακινεί το τακτικό του συνέδριο, αλλά οι στρατηγικές του επιλογές παραμένουν αμετακίνητες. Το ίδιο αμετακίνητοι παραμένουν στις αντιασφαλιστικές τους θέσεις και η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΣΕΒ. Στην ίδια γραμμή, άλλωστε, κινούνται και οι αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γι' αυτό, η έκβαση του αγώνα γύρω από την Κοινωνική Ασφάλιση θα εξαρτηθεί από την επιμονή, την αγωνιστικότητα, το βαθμό οργάνωσης και ετοιμότητας, των ίδιων των εργαζομένων, της συμμετοχής τους στους κοινούς αγώνες. Θα εξαρτηθεί από τη συσπείρωση και τη συμπαράταξη με τους αγρότες και τους ΕΒΕ σε ένα κοινό μέτωπο πάλης, που δε θα συμβιβάζεται, θα απαιτεί και θα κατακτά καινούρια δικαιώματα.

Μπροστά στα νέα συλλαλητήρια, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν ένα πλαίσιο στόχων για την Κοινωνική Ασφάλιση, που θα λύνει προβλήματα και θα ικανοποιεί σύγχρονα δικαιώματα σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Τους καλεί να ματαιώσουν κάθε απόπειρα να ξαναφέρει η κυβέρνηση τα αντιασφαλιστικά της μέτρα και επιπλέον να παλέψουν για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση μισθών και συντάξεων, επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών, αύξηση των εισφορών των εργοδοτών, συνταξιοδότηση με 30 χρόνια δουλιάς, πλήρη απασχόληση.

Στην προκήρυξή του με αφορμή το συλλαλητήριο της Αθήνας, το ΠΑΜΕ απευθύνει έκκληση στα συνδικάτα να οργανώσουν χωρίς καθυστέρηση τον κόσμο της δουλιάς. Να συντονίζουν τη δράση τους με τους ΕΒΕ και τους αγρότες. Να εντάξουν στην πάλη τους τα προβλήματα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των δημοκρατικών ελευθεριών, της Παιδείας και της Υγείας. Να δράσουν για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να αντιπαλέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Υπογραμμίζει, δε, ότι βασικές προϋποθέσεις για αποτελεσματική αντεπίθεση των λαϊκών δυνάμεων είναι η αναγκαιότητα για ριζική ανατροπή των συσχετισμών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι βαθύτερες πολιτικές αλλαγές.

Αύριο το πρωί, συνεδριάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και θα συζητήσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την οργάνωση των συλλαλητηρίων και ειδικότερα της Αθήνας, την οργάνωση της συμμετοχής στη διεθνή διαδήλωση της Γένοβας και θα προετοιμάσει την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ