Παρασκευή 29 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
FIFA - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Μάχη συμφερόντων με επίκεντρο τον Μπλάτερ

Στο επίκεντρο των εξελίξεων στη FIFA βρίσκεται ο πρόεδρός της, Ελβετός Ζεπ Μπλάτερ

Associated Press

Στο επίκεντρο των εξελίξεων στη FIFA βρίσκεται ο πρόεδρός της, Ελβετός Ζεπ Μπλάτερ
Η κορύφωση της μάχης διαφορετικών συμφερόντων αφού στο παιχνίδι μπαίνουν πλέον και οι αντιδράσεις των χωρών που έχουν αναλάβει τις επίμαχες διοργανώσεις των Μουντιάλ 2018 - 2022 (Ρωσία, Κατάρ) καθώς και η εμφάνιση στο κάδρο των εξελίξεων του νυν προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, συνθέτουν το σκηνικό της επομένης των συλλήψεων για διαφθορά παραγόντων της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

Μετά την έφοδο των ελβετικών αρχών (κατόπιν εντάλματος της Δικαιοσύνης των ΗΠΑ), την Τετάρτη, σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης και την προσαγωγή 10 παραγόντων της FIFA (είχαν καταλύσει εκεί ενόψει του ετήσιου συνεδρίου του οργανισμού σήμερα και αύριο) και τη σύλληψη έξι εξ αυτών με τις κατηγορίες της διαφθοράς, στο επίκεντρο πλέον από χτες βρίσκεται ο Ζεπ Μπλάτερ. Ο Ελβετός πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, που φέρεται και ως το φαβορί για μια ακόμη θητεία, στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για σήμερα, βρέθηκε τόσο στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ όσο και διαφόρων ποδοσφαιρικών παραγόντων που τον θεωρούν υπεύθυνο για την όλη κατάσταση.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εξέφρασε άγνοια (τουλάχιστον για το μέγεθος) των όσων συνέβαιναν αλλά και την ικανοποίησή του για το έργο των δικαστικών αρχών, ωστόσο φαίνεται να μην πείθει. Αρκετοί είναι αυτοί (ανάμεσά τους και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον) που τον κάλεσαν να παραιτηθεί θεωρώντας τον υπεύθυνο για τα κρούσματα διαφθοράς. Από την άλλη πάντως ο Ελβετός παράγοντας δεν είναι και επί... ξύλου κρεμάμενος αφού έχει τους δικούς του συμμάχους, που φθάνουν απ' τον Βλαντιμίρ Πούτιν (πήρε ανοιχτά το μέρος του) μέχρι τους κυβερνητικούς παράγοντες του Κατάρ. Πάντως, σύμφωνα με αγγλικά δημοσιεύματα, στον Μπλάτερ έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου απ' την Ελβετία όσο διαρκούν οι έρευνες, ενώ σύντομα (ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο) αναμένεται να κληθεί για κατάθεση.

Την ίδια ώρα, σε ρευστές ισορροπίες κινούνται τα πράγματα όσον αφορά και τις διαδικασίες του συνεδρίου και κυρίως τις αντίστοιχες που αφορούν την εκλογή νέου προέδρου. Η ΟΥΕΦΑ με επιστολή της ζήτησε αναβολή της διαδικασίας ενώ χτες αργά το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συνάντηση του ίδιου του Μπλάτερ με τους προέδρους των έξι Συνομοσπονδιών - μελών της FIFA για το θέμα.

Από την άλλη, τη δική τους πίεση στις διαφορετικές συμμαχίες στους κόλπους της FIFA, έχοντας φυσικά στόχο την προάσπιση των δικών τους συμφερόντων που θίγονται από τις εξελίξεις (π.χ αντι-διαφήμιση), ασκούν οι πολυεθνικές είτε αυτές που αποτελούν τους επίσημους χορηγούς της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας είτε αυτές που με τον έναν ή άλλον τρόπο εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι νέες αποκαλύψεις, οι παλιές αμαρτίες και η πραγματικότητα(11/4/2020)
Επανεκλογή Ινφαντίνο στην προεδρία(6/6/2019)
«Χοντραίνει» το... παιχνίδι(4/6/2015)
Στη σκιά των σκανδάλων βγήκαν οι εκλεκτοί(3/12/2010)
Εταιρικός τελικός...(22/8/2008)
«Καμπανάκι» για Μπλάτερ(9/5/2002)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org