Παρασκευή 29 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αποφάσισαν εντατικοποίηση των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών

Νέα επίσημη συνάντηση είχαν χτες ο Κύπριος Πρόεδρος και ο ηγέτης του ψευδοκράτους

Από τη χτεσινή συνάντηση στην Κύπρο
Από τη χτεσινή συνάντηση στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της επανέναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Η χτεσινή συνάντηση είχε διάρκεια πάνω από τέσσερις ώρες και τα κυπριακά ΜΜΕ ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά της, στο πλαίσιο των προσπαθειών που εδώ και καιρό εντείνονται για να πειστεί ο λαός να στηρίξει τις επιδιώξεις αστικών και ιμπεριαλιστικών επιτελείων.

Οπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να εργαστούν για να εντατικοποιηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των «δύο κοινοτήτων», σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος για την ενοποίηση του συστήματος κινητής τηλεφωνίας, της σύνδεσης των δύο δικτύων ηλεκτρισμού, αλλά και για να σταματήσει η (όποια μέχρι σήμερα υπήρχε) παρεμπόδιση των ραδιοφωνικών συχνοτήτων.

Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν στο εξής τα οδοφράγματα Λεύκας-Απλικίου και Δερύνειας, χωρίς να γίνουν επίσημα γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συγκρότηση Επιτροπής ισότητας των δύο φύλων, ενώ -για πρώτη φορά- οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων προχώρησαν σε κοινή έκκληση-δήλωση για το θέμα των αγνοουμένων (το περιεχόμενο της οποίας, ωστόσο, δεν ήταν διαθέσιμο μέχρι χτες το απόγευμα).

Τέλος, επιβεβαιώθηκε ότι οι συναντήσεις των δύο ηγετών θα συνεχίσουν να είναι συχνές, αφού οι επόμενες θα γίνουν στις 17 και 29 Ιούνη και στις 10 και 27 Ιούλη.

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι «ήταν μια, θα πρέπει να πω, δημιουργική συνάντηση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να επιτύχουμε αυτό που είναι όλων ο στόχος: το συντομότερο δυνατόν να επιτύχουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Μια λύση που θα διασφαλίζει ότι αυτό το κράτος θα συνάδει απόλυτα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα των υπολοίπων κρατών-μελών». Βέβαια, η καθημερινή πείρα των λαών αναδεικνύει ότι τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά δεδομένα» αφορούν την υπεράσπιση μονοπωλιακών συμφερόντων και τους εμπλέκουν όλο και βαθύτερα σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, από τους οποίους -όποια κι αν είναι η έκβαση- εκείνοι βγαίνουν μόνιμα χαμένοι.

Στο μεταξύ, χτεσινή ανακοίνωση του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έρχεται να στηρίξει την κάλπικη αισιοδοξία που καλλιεργείται μετά την εκλογή Ακιντζί. Σημειώνει ότι δεν υποτιμά «τις δυσκολίες που υπάρχουν», τις οποίες ωστόσο συνδέει μόνο με τη στάση της Αγκυρας και «τα προσκόμματα που πιθανόν να θέσουν ακραίοι σοβινιστικοί, εθνικιστικοί κύκλοι». Ετσι, «βγάζει λάδι» τις επιδιώξεις διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων που θέλουν επανένωση του νησιού (αλλά από τη σκοπιά των μονοπωλιακών συμφερόντων και ετοιμάζουν νέα δεινά για τους λαούς όλης της περιοχής), γι' αυτό άλλωστε και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι «και η ΕΕ οφείλει να συνδράμει στην τελική υπέρβαση αυτών των δυσκολιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ