Παρασκευή 29 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Η χρηματοδότηση επαρκεί μόνο μέχρι τις 30 Ιούνη

Κινητοποίηση Φοιτητικών Συλλόγων του Ιδρύματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποίησαν προχτές οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Οικότροφων Εστίας και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή την ανακοίνωση της Πρυτανείας του Ιδρύματος, στην οποία αναφέρει πως στις 30/6 θα διακοπεί η λειτουργία του Ιδρύματος, λόγω υποχρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, στο δελτίου Τύπου που εξέδωσε στις 22/5/2015 η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρεται πως λόγω της μη καταβολής του κονδυλίου του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2015 και λόγω των υποχρεώσεων που πρέπει να καλυφθούν, το ποσό που θα απομείνει διαθέσιμο για την ικανοποίηση των οικονομικών αναγκών του Ιδρύματος, θα επαρκεί μέχρι και τις 30/6/2015. Στη σύντομη ανακοίνωση της Πρυτανείας, πολλά ερωτηματικά μένουν αναπάντητα, όπως τι θα γίνει με την εξεταστική των φοιτητών και με τους φοιτητές που περιμένουν την ορκωμοσία τους; Τι θα γίνει με τις λειτουργίες της σίτισης, της στέγασης, τους φοιτητές που θα μείνουν στην Εστία το καλοκαίρι; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, με το ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό; Ενώ, να υπενθυμίσουμε ότι ο τακτικός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Πατρών, από 14.400.000 ευρώ το 2010, συρρικνώθηκε στα 6.100.000 ευρώ το 2015.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον περιφερειάρχη, οι φοιτητές, αναλύοντας τις συνέπειες που θα έχει η διακοπή λειτουργίας του Ιδρύματος, τόνισαν τις ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που υλοποίησαν τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που κινείται ακριβώς στον ίδιο δρόμο. Ο περιφερειάρχης τούς παρέπεμψε στην Πρυτανεία και στο υπουργείο Παιδείας, λέγοντας ότι ο ίδιος δε φέρει κάποια ευθύνη για τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος και ότι είναι υπεύθυνος μόνο για κάποια κτιριακά θέματα του Πανεπιστημίου, όπως η ανέγερση κτιρίου στη Φαρμακευτική.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για τις 11 Ιούνη, στην πλατεία Γεωργίου, στις 7 το απόγευμα, και απαιτούν:

  • Εκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους σε διδακτικό και λοιπό προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια, να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα. Να μη διακοπεί η λειτουργία του Ιδρύματος!
  • Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
  • Επαρκή κρατική χρηματοδότηση ΤΩΡΑ, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Ιδρυμάτων! Επιστροφή του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος στα επίπεδα του 2010!
  • Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα Πανεπιστημίων/ΤΕΙ.
  • Διαγραφή των χρεών των Ιδρυμάτων προς όλες τις δημόσιες εταιρείες ηλεκτρισμού, νερού, τηλεφώνου, θέρμανσης.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org