Πέμπτη 28 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
FIFA
Συλλήψεις ... αντίδοτο στους «ψιθύρους»

Στην επιφάνεια βγήκε από χτες το σάπιο παρασκήνιο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, αφού οι «κραυγές και ψίθυροι» των προηγούμενων ετών για εμπλοκή συγκεκριμένων παραγόντων της σε σκάνδαλα διαφθοράς επέφερε ένα μπαράζ συλλήψεων λίγο πριν την συνεδρίαση της Συνομοσπονδίας που είναι προγραμματισμένη να αρχίσει αύριο στη Ζυρίχη. Η είδηση και τα όσα συνέβησαν προκάλεσαν αίσθηση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (και όχι μόνο) και αρκετά ερωτήματα τόσο για το χρόνο που επιλέχθηκε να γίνει κάτι τέτοιο, όσο και για τον απώτερο στόχο του εγχειρήματος.

Μπαράζ συλλήψεων

Συγκεκριμένα, σε ξενοδοχείο της ελβετικής πόλης πραγματοποιήθηκε έφοδος των ελβετικών αρχών, ενεργώντας βάσει εντάλματος από το FBI, αλλά και προηγουμένης μηνυτήριας αναφοράς της ίδιας της FIFA (Νοέμβρης 2014) που προχώρησαν στην προσαγωγή 14 παραγόντων του ποδοσφαίρου εκ των οποίων οι 9 ήταν παράγοντες της ΦΙΦΑ και 5 στελέχη του αθλητικού μάρκετινγκ. Οι συγκεκριμένοι, όπως και αρκετοί άλλοι, βρίσκονταν εκεί ενόψει της συνεδρίασης της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Από τα 14 άτομα που προσήχθησαν, για τα 6 οι ελβετικές αρχές προχώρησαν μέχρι αργά χτες το μεσημέρι στη σύλληψή τους με τις κατηγορίες της δωροδοκίας/δωροληψίας και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι πληροφορίες θέλουν να συμβαίνει το ίδιο και με τους υπόλοιπους προσαχθέντες.

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποιήθηκαν, οι 9 παράγοντες της FIFA που προσήχθησαν είναι: Τζέφρι Γουέμπ (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νησιών Κεϊμάν, πρόεδρος CONCACAF, αντιπρόεδρος FIFA). Κώστας Τάκκας (γενικός γραμματέας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νησιών Κεϊμάν). Εντουάρντο Λι (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Κόστα Ρίκας). Χούλιο Ρότσα (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νικαράγουας, μέλος επιτροπής ανάπτυξης FIFA). Ράφαελ Εσκιβέλ (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βενεζουέλας, μέλος πειθαρχικής επιτροπής FIFA). Νικολάς Λεός (πρώην πρόεδρος CONMEBOL). Χοσέ Μαρία Μαρίν (πρώην πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βραζιλίας). Εουχένιο Φιγκερέδο (πρώην πρόεδρος CONMEBOL). Τζακ Γουόρνερ (πρώην πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τρίνινταντ και Τομπάγκο, πρώην πρόεδρος CONCACAF).

Την ίδια στιγμή, δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι αρχικά συγκεχυμένες πληροφορίες ότι έπεται προσαγωγή και του νυν προέδρου και υποψηφίου εκ νέου στις επερχόμενες εκλογές Ζεπ Μπλάτερ.

Οι ελβετικές αρχές φέρεται να ερευνούν υποθέσεις για δωροδοκίες ύψους 100.000.000 δολαρίων, ενώ έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για την ανάληψη του Μουντιάλ τόσο το 2018 από τη Ρωσία, όσο και του 2022 από το Κατάρ.

Ερωτήματα για τη συγκυρία

Η είδηση των συλλήψεων εκτός της αίσθησης προκάλεσε και αρκετές απορίες. Αρχικά για το χρονικό σημείο που αυτές έγιναν στο παρά ένα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της FIFA που επρόκειτο να αναδείξει και τον νέο πρόεδρο για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, για το ζήτημα ο νυν πρόεδρος Ελβετός Ζεπ Μπλάτερ, παρά τις κατηγορίες που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια για ζητήματα διαφθοράς, στην ομοσπονδία θεωρείται το φαβορί για μια ακόμη ανανέωση της θητείας τους. Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι που συνελήφθησαν και φυσικά όλοι όσοι θα ακολουθήσουν μέχρι την Παρασκευή είναι προφανές πως θα απέχουν από τις διαδικασίες του συνεδρίου και φυσικά την ψηφοφορία.

Απαλλαγή από τα... βαρίδια

Από την άλλη, με τον τρόπο αυτό δίνεται ένα ουσιαστικό τέλος στα όσα υπήρχαν ως φήμη για το ρόλο συγκεκριμένων παραγόντων, όπως π.χ. του βασικού κατηγορούμενου για χρηματισμό από το Κατάρ Τζακ Γουέρνερ και φυσικά ξαλαφρώνει τη FIFA από συγκεκριμένα βαρίδια που αποτελούσαν τα κακώς κείμενα του προϊόντος. Κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από τις δηλώσεις του υπεύθυνου επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Βάλτερ ντε Γκρεγκόριο, ο οποίος έκανε λόγο για «ικανοποίηση της FIFA από τις εξελίξεις κάθαρσης», όπως χαρακτήρισε τις συλλήψεις. Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής έδρας για τα Μουντιάλ 2018 και 2022.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιχειρηματικές κόντρες δισεκατομμυρίων πίσω από τη βιτρίνα του δημοφιλέστερου αθλήματος(2021-10-09 00:00:00.0)
Πόλεμος συμφερόντων για τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών σε ανταγωνιστικές διοργανώσεις(2021-09-04 00:00:00.0)
Υποψήφιος ο Πλατινί για πρόεδρος της FIFA(2015-07-30 00:00:00.0)
Το «ξεχείλισμα του ποτηριού»... επιβάλλει «κάθαρση» του προϊόντος(2015-05-30 00:00:00.0)
Σαπίλα, σήψη και μαφιόζικες τακτικές(2011-05-13 00:00:00.0)
ΦΙΦΑ(1998-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ