Πέμπτη 28 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τα συνδικάτα προετοιμάζουν το μεγάλο γλέντι στην παραλία Μπάτης

Συνδικαλιστές μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τη σημασία και το σκοπό της εκδήλωσης που θα γίνει στις 6 Ιούνη

Από αντίστοιχο γλέντι του Συνδικάτου Επισιτισμού το 2013
Από αντίστοιχο γλέντι του Συνδικάτου Επισιτισμού το 2013
Μια εκδήλωση - ανάσα πολιτισμού και διασκέδασης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους προετοιμάζουν πέντε σωματεία της Αττικής. Συγκεκριμένα, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Ενέργειας, Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος βρίσκονται «στο πόδι» για την εκδήλωση - γλέντι, το Σάββατο 6 Ιούνη, στην παραλία Μπάτης, στο Παλαιό Φάληρο.

Για τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, την προετοιμασία της και τον τρόπο που εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσης των σωματείων, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» εκπρόσωποι των συνδικάτων.

«Είναι σημαντικό ότι η εκδήλωση γίνεται τη συγκεκριμένη περίοδο, που τα σωματεία μας βρίσκονται σε διαδικασία κινητοποιήσεων με προοπτική μάλιστα την προετοιμασία για απεργία», σημειώνει ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και συνεχίζει:

«Επομένως, η εκδήλωση συνδυάζεται με τα υπόλοιπα καθήκοντα, με πρώτο την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 11 Ιούνη. Ετσι, καλούμε τους εργαζόμενους να γλεντήσουν όχι τον πόνο τους και τα προβλήματά τους, αλλά την προοπτική που μας δίνει ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας. Η εκδήλωση μπορεί να συμβάλει ώστε μέχρι την τελευταία μέρα να γίνει σοβαρή προσπάθεια προετοιμασίας, για να φτάσει σε περισσότερους εργαζόμενους το κάλεσμα για το συλλαλητήριο και την απεργία».

Παρέμβαση με γενικότερη σημασία

Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση
Οπως εξηγεί, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «είναι παράλληλα μια πολιτιστική παρέμβαση στο πλαίσιο του προσανατολισμού που έχουν τα σωματεία μας. Δίνει μια διέξοδο, μια δυνατότητα σε εκατοντάδες εργαζόμενους να διασκεδάσουν, να ακούσουν μουσική, να χαρούν την παραλία. Δίπλα στα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε και τη δυνατότητα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να συμμετάσχει στην προετοιμασία της εκδήλωσης, να συμβάλει στην προσπάθεια που κάνουμε».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος, υπενθυμίζει πως δεν είναι η πρώτη χρονιά που αναλαμβάνουν μια τέτοια πρωτοβουλία. «Και πέρσι είχε οργανωθεί από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο ανάλογη εκδήλωση», σημειώνει. Φέτος, η συνδιοργάνωση αφορά περισσότερα σωματεία, καθώς «ένα τέτοιο γλέντι, σε έναν τέτοιο χώρο μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση στους εργαζόμενους», όπως άλλωστε έδειξε και η περσινή εμπειρία.

«Θέλουμε να καθιερωθεί, να αποτελέσει στοιχείο μιας άλλης μορφής δράσης των σωματείων, μιας δράσης που μας φέρνει σε πιο προσωπικούς δεσμούς με τα μέλη μας, που ενισχύει τα οικονομικά των σωματείων και παράλληλα έχει και πολιτιστική διάσταση», αναφέρει.

Ο Κώστας Σταυρόπουλος, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, προσθέτει: «Μια σημαντική πλευρά είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι κάτι που γίνεται από τα σωματεία με τις δικές τους δυνάμεις. Δεν είναι ένα αίτημα που απευθύνεται προς μια κυβέρνηση αλλά κάτι που οργανώνουμε οι ίδιοι. Επομένως, είναι μια πρόταση για το τι μπορεί να κάνει το σωματείο όχι στο μέλλον, αλλά κάτι χειροπιαστό που γίνεται σήμερα, τώρα».

Δυναμώνουμε τους δεσμούς μεταξύ μας

Στη δυνατότητα που δίνει η πρωτοβουλία αυτή να δυναμώσουν οι δεσμοί μεταξύ των μελών των σωματείων αναφέρεται ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Παράλληλα, επισημαίνει πως «το κάλεσμα δεν εξαντλείται στο μέλος του σωματείου αλλά απευθύνεται συνολικά στην οικογένειά του, που θα πάρει μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση και επομένως θα έρθει σε επαφή με τα σωματεία και τη δράση τους».

«Εχουμε πολλά να προετοιμάσουμε, να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε», λέει η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων. «Στα Διοικητικά Συμβούλια έχει ήδη γίνει καταμερισμός σε κάθε σωματείο. Ανάλογα και με τον κλάδο, κάθε συνδικάτο έχει αναλάβει ανάλογες χρεώσεις. Δηλαδή, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος έχει την κύρια ευθύνη για το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, για τους καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος και θα την πλαισιώσουν. Οι οικοδόμοι έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν τις εγκαταστάσεις που θα υποδεχθούν τους εργαζόμενους ενώ ο επισιτισμός σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά τα φαγητά και τα ποτά. Οσον αφορά το Χρηματοπιστωτικό, έχουμε αναλάβει να συγκεντρώσουμε προσφορές για τη λαχειοφόρο. Σε όλους έχουν καταμεριστεί ευθύνες και αρκετά μεγάλος αριθμός εργαζομένων συμμετέχει στη διαδικασία της προετοιμασίας», εξηγεί.

Προσθέτει ακόμα πως τα σωματεία έχουν στόχο να ενισχύσουν τα οικονομικά τους, μέσα από την επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και να συμβάλουν στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ που, όπως υπενθυμίζει, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε οικονομική εξόρμηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ