Κυριακή 24 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Τα δικαστήρια καθορίζουν τις εξελίξεις

Σοβαρά προβλήματα για το μέλλον της στην πρώτη κατηγορία δημιουργούν στη Βέροια οι κατηγορίες δύο πρώην παραγόντων της

MotionTeam

Σοβαρά προβλήματα για το μέλλον της στην πρώτη κατηγορία δημιουργούν στη Βέροια οι κατηγορίες δύο πρώην παραγόντων της
Με δύο υποθέσεις να βρίσκονται στην τελική ευθεία της δικαστικής τους εξέλιξης και καινούργια περιστατικά να προστίθενται συνεχώς στα κατηγορητήρια, το πώς θα διαμορφωθεί η άμεση μελλοντική εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, είτε από πλευράς ομάδων στις κατηγορίες του είτε από πλευράς προσώπων που θα εμπλέκονται στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, μάλλον είναι ρευστό να το πει κάποιος από τώρα.

Σώθηκαν αλλά... κινδυνεύουν

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις αφορούν τα δρώμενα στη Super League, όπου τουλάχιστον για τις ομάδες που θα μετέχουν στο νέο πρωτάθλημα, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, άσχετα με το ποιοι κέρδισαν ή έχασαν τη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Οπως προκύπτει από τις τελευταίες αποκαλύψεις, σε περιπέτειες έμπλεξε η Βέροια, αφού η αγωνιστική της σωτηρία στην κατηγορία ίσως και να μην αποδειχτεί αρκετή να την κρατήσει σε αυτή. Μπορεί να καθάρισε (απαλλάχθηκε των κατηγοριών) απ' την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ όσον αφορά τις καταγγελίες που έκανε ο πρώην παίκτης της Ν. Γεωργέας και ο πρώην τεχνικός της Δ.Καλαϊζίδης, για χειραγώγηση σε παλιό αγώνα με τον Ολυμπιακό, ωστόσο η υπόθεση δεν έλαβε τέλος. Και αυτό γιατί για την ίδια υπόθεση ο ειδικός ανακριτής κατά της διαφθοράς, Γ. Ανδρεάδης, κάλεσε αρκετούς παίκτες και παράγοντες της ομάδας σε απολογία.

Επίσης, άλλη μία ομάδα που κέρδισε την παραμονή της στο πρωτάθλημα της Super League, η Κέρκυρα, φαίνεται ότι δεν μπορεί να χαρεί την επιτυχία της, αφού σύμφωνα με κάποιες αποκαλύψεις υπάρχει θέμα με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ. Μάλιστα, για το ζήτημα, η ΠΑΕ Εργοτέλης, που είναι μία εκ των τεσσάρων ομάδων που υποβιβάστηκαν, έκανε αίτημα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να διερευνήσει την υπόθεση του μετοχολογίου της ΠΑΕ Κέρκυρα.

Στην τελική ευθεία για την «εγκληματική οργάνωση»

Την ίδια ώρα, στην τελική της ευθεία έχει μπει από τα μέσα Απρίλη και η έρευνα που αφορά την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης. Στα μέσα του περασμένου Απρίλη δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του εισαγγελέα Αρ. Κορέα, που ερεύνησε την υπόθεση, και το οποίο εμπλέκει αρχικά 16 άτομα ως κατηγορούμενους, ανάμεσά τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, της ΕΠΟ, διαιτητές. Λίγο μετά ανέλαβε ο εισαγγελέας διαφθοράς Γ. Ανδρέαδης, με τους κατηγορούμενους να φτάνουν τους 27, πολλοί εκ των οποίων μέχρι σήμερα είτε έχουν παραλάβει τα κατηγορητήριά τους και περιμένουν να απολογηθούν, είτε έχουν κληθεί σε απολογία. Στην κατηγορία των δεύτερων, έχουν ήδη επιβληθεί περιοριστικοί όροι στην ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο στον ισχυρό άνδρα του Λεβαδειακού Γ. Κομπότη, το πρώην μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής της Football League, Χαρίλαο Ζυγογιάννη, στο μέλος της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, Μαρία Αναστασάκη, και στο μέλος του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ, Γιώργο Βλάσση.

Το πόρισμα για τα στημένα του 2011

Σε μια άλλη παλιότερη υπόθεση, αυτή του σκανδάλου με τα στημένα παιχνίδια του 2011, υπήρξαν πρόσφατα νέες εξελίξεις, με τον αντιεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, Παναγιώτη Πούλιο, να καταθέτει στις αρχές Απρίλη την πρότασή του, αναφορικά με τους ανθρώπους που έκρινε ότι πρέπει να πάνε σε δίκη ως κατηγορούμενοι για εμπλοκή στην υπόθεση. Η πρόταση κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο είναι τριμελές και θα αποφασίσει ποιοι απ' όσους περιλαμβάνονται σε αυτή θα πάρουν απαλλακτικό βούλευμα ή τελικώς θα οδηγηθούν σε δίκη.

Στο περίπου 3.000 σελίδων πόρισμα του αντιεισαγγελέα, ο αριθμός των κατηγορούμενων φέρεται να φτάνει τους 180, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως η δίκη για τα «στημένα» του 2011 θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί πριν από αυτήν που θα ακολουθήσει για την «εγκληματική οργάνωση» στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μέχρι σήμερα, για τα στημένα του 2011 έχουν οδηγηθεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και δικαστεί οι 11 πρώτοι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι έξι έχουν κριθεί αθώοι.

Οι πέντε που καταδικάστηκαν ήταν οι Μ. Ψωμιάδης, Κ. Ριαβόγλου, Θ. Μητρόπουλος, Π. Αμανατίδης, Δ. Κωτούλας, και οι έξι που αθωώθηκαν οι Στ. Ψωμιάδης, Γ. Παπακώστας, Γ. Χριστοβασίλης, Β. Αγγελής, Δ. Δημητρίου, Γ. Χαβενετίδης. Επίσης, έξι παιχνίδια της Football League κρίθηκε ότι είχαν πράγματι χειραγωγηθεί.

Για την υπόθεση είχαν προφυλακιστεί κι έμειναν αργότερα ελεύθεροι, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, οι Αχιλλέας Μπέος και Γιώργος Τσακογιάννης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ