Πέμπτη 21 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΕΚΑΒ - ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Απεργία χτες για την άθλια κατάσταση στην Υγεία

Μαζική παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση είχε το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή έκαναν, χτες το μεσημέρι, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ και στις δομές Πρόνοιας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανυγειονομικής απεργίας, την οποία προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ και άλλες Ενώσεις των εργαζομένων στην Υγεία.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαζικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, αλλά και από το Δημόσιο, καθώς την ώρα εκείνη υπήρχε στάση εργασίας. Πήραν ακόμα μέρος η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ και της ΟΓΕ.

Μαζική ήταν η παρουσία σπουδαστών από Σχολές Υγείας. Εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας, η Δήμητρα Καστόρη σημείωσε πως φοιτητές και σπουδαστές ασκούνται σε συνθήκες επικίνδυνες, προκειμένου να «μπαλώνουν» τα κενά ως τζάμπα εργατικό δυναμικό.

Ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς την ίδια ώρα, έξω από το υπουργείο βρισκόταν και η συγκέντρωση των συνταξιούχων. Τη στήριξη του ΚΚΕ μετέφερε με χαιρετισμό στη συγκέντρωση ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος. Χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι άλλων φορέων και κομμάτων.

Συνεχίζουμε στις 11 Ιούνη

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Εκ μέρους των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε η Ολγα Σιάντου, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Απεργούμε σήμερα, γιατί οι μισθοί μας είναι εξευτελιστικά χαμηλοί και παρόλα αυτά μας χρωστούν δεδουλευμένα. Γιατί οι εργολάβοι σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη παίρνουν εκατομμύρια ευρώ και έχουν σκλάβους με 3,5 ευρώ μεικτά, με μαύρη εργασία, τους έχουν για μήνες απλήρωτους, τους στύβουν σαν "λεμονόκουπες" και μετά τους απολύουν, όπως έκανε ο εργολάβος στο ΚΑΤ. Κι όλα αυτά με τις πλάτες των διοικήσεων και της κάθε κυβέρνησης. Γιατί οι ασθενείς μας πληρώνουν μια ζωή φόρους και την ώρα της ανάγκης το κράτος τους λέει να ξαναπληρώσουν για εξετάσεις, νοσήλια, θεραπεία, φάρμακα».

«Απεργούμε, γιατί η κυβέρνηση μέσα στους τέσσερις μήνες που κυβερνά, έβαλε χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα δημόσιων οργανισμών, ασφαλιστικών ταμείων», σημείωσε και τόνισε ότι από τη λεηλασία δε γλίτωσαν τα προνοιακά ιδρύματα.

Ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Ηπειρο, όπου η κυβέρνηση «πήρε με την τελευταία ΠΝΠ συνολικά 2.481.000 ευρώ από τέσσερα Κέντρα Προστασίας Παιδιού και από Ιδρύματα για ανάπηρους. Τη στιγμή που στοιβάζονται υγιή παιδιά στα δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια με εισαγγελική εντολή, γιατί τα Ιδρύματα Πρόνοιας υπολειτουργούν».

«Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα. Στον κοινό αγώνα υγειονομικών, εργαζομένων άλλων κλάδων, συνταξιούχων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων», τόνισε η Ολ. Σιάντου και συνέχισε: «Εντιμος και δίκαιος είναι ο αγώνας που διεκδικεί όλα όσα χάσαμε την περίοδο της κρίσης, δικαιώματα, μισθούς, νοσοκομεία, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Συνεχίζουμε με Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, συνεχίζουμε με δυναμικά συλλαλητήρια που οργανώνουν δεκάδες συνδικάτα στις 11 Ιούνη, σε κάθε πόλη, σε όλη την Ελλάδα. Ενάντια στα νέα "μνημόνια", στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες. Για να μην παρθούν νέα μέτρα, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Προετοιμαζόμαστε για νέα απεργιακή απάντηση ενάντια στο νέο μνημόνιο, όπως κι αν το βαφτίσουν».

Η Ολ. Σιάντου ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στο εργατικό «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή σε δύο εργάτες, ενώ ακόμα δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση: «Γι' αυτά τα δύο παιδιά της εργατικής τάξης, της τάξης μας, που έχασαν τη ζωή τους για την κερδοφορία του εργοδότη, γι' αυτούς που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους ή σακατεύονται για την ίδια αιτία, κι ας μην τους αναφέρουν τα κανάλια, δε φτάνει μόνο η θλίψη μας. Χρειάζεται και η οργή μας. Να πούμε "όχι" άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών».

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στην Αριστοτέλους και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν εργαζόμενοι από το χώρο της Υγείας, στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας, συνταξιούχοι και Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης.

Στη συγκέντρωση που έγινε μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους και απέναντι από τις ΥΠΕ, οι ομιλητές ανέδειξαν τα εκρηκτικά προβλήματα στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό. Μόνο από τα νοσοκομεία λείπουν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι, ενώ έχουν χαθεί και 500 κλίνες με το κλείσιμο τριών νοσοκομείων. Την ασφυξία επιτείνει η κρατική υποχρηματοδότηση. Στη συνέχεια, με πορεία κατευθύνθηκαν μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ