Τετάρτη 20 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1498 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντε Γκάμα φτάνει στις ακτές της Ινδίας.

1506 Πεθαίνει ο Γενοβέζος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος, που το 1492, επιχειρώντας να βρει δυτική θαλάσσια οδό προς τις Ανατολικές Ινδίες (Ασία), ανακάλυψε την Αμερική.

1769 Γεννιέται ο Ανδρέας Μιαούλης, διοικητής ναύαρχος ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.

1806 Γεννιέται ο Βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Τζον Στιούαρτ Μιλ.

1825 Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας) με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγύπτιους του Ιμπραήμ. Στη μάχη αυτή, σκοτώνονται όλοι οι Ελληνες επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Παπαφλέσσας, από τις ηρωικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας.

1882 Η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία υπογράφουν μυστική συνθήκη, συγκροτώντας την «Τριπλή Συμμαχία».

1927 Υπογράφεται η Συνθήκη της Τζέντα, με την οποία, τo βασίλειο Χετζάζ και Νατζντ (μετέπειτα Σαουδική Αραβία) αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο από τη Μεγάλη Βρετανία.

1941 Από τα μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σαμποτάζ. Μια ομάδα κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Αναγνώστη Αναγνωστόπουλο, που μόλις είχε αποδράσει από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου, και τον Χατζηθωμά Χουρμούζη, κατέστρεψαν τις μηχανές αρκετών φορτηγών αυτοκινήτων των Γερμανών και πολλά βαρέλια καυσίμων.

1941 Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης. Στις σκληρές μάχες που κράτησαν 10 μέρες ρίχτηκε σύσσωμος ο κρητικός λαός, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.

1941 Δραπετεύουν από την Κίμωλο 36 κομμουνιστές εξόριστοι. Μεταξύ αυτών, οι Πέτρος Ρούσσος, Χρύσα Χατζηβασιλείου, Αύρα Παρτσαλίδου, Βασιλεία Παπαρήγα, Νίκος Τέγος, Γιώργος Νίκολης, Σοφία Νεφελούδη, Ολγα Αγγελάκη, Κατίνα Βάρκα, κ.ά.

1947 Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Καπνεργάτης στο επάγγελμα, εντάχθηκε από πολύ νωρίς στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ αναδείχθηκε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της μαζικότερης και πιο μαχητικής ταξικής Ομοσπονδίας της εποχής. Υπήρξε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος από το 3ο τακτικό Συνέδριο το 1927, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής και ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τέλεσε χρέη Γραμματέα του Κόμματος (έως και την επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου).

1950 Πανελλαδική απεργία 75.000 περίπου δημόσιων υπαλλήλων για αύξηση των αποδοχών τους. Διαρκεί μια βδομάδα και αναστέλλεται από την κυβερνητική διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.

1956 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.

1968 Η 20χρονη φοιτήτρια Αλίκη Παπαδομιχελάκη κηρύσσει απεργία πείνας έξω από την ελληνική πρεσβεία της Πράγας, ζητώντας την απελευθέρωση της βαριά άρρωστης μητέρας της Διονυσίας, που η χούντα είχε εξορίσει στη Γυάρο. Εγινε δε αφορμή για το ξεδίπλωμα μιας πλατιάς καμπάνιας αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατούμενους και τον ελληνικό λαό.

1972 Το συγκρότημα λαϊκών χορών «Μωυσέγιεφ», δίνει στην αίθουσα «Τσαϊκόσφκι» της Μόσχας παράσταση για την ενίσχυση του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ