Τρίτη 19 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Σε απεργιακές κινητοποιήσεις ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Ολλανδίας, μέλη της οποίας είναι συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οι κινητοποιήσεις αρχίζουν με τους τραυματιοφορείς σήμερα και αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους με μισθολογικά και άλλα αιτήματα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Αντι Μπέρναμ, ο επικρατέστερος για την ηγεσία των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία, δήλωσε χτες ότι αν εκλεγεί νέος αρχηγός του κόμματος θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΕ το 2016. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η επίσημη επίσκεψη της Βασίλισσας Ελίζαμπεθ Β' στη Γερμανία από τις 26 έως τις 28 Ιούνη μετά από πρόσκληση του Γερμανού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί μαζί με την σύντροφό του, Ντανιέλα Σαντ, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ το Νοέμβρη του 2012.

MΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν χτες στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, και άλλα αστικά κέντρα της χώρας για να καταστείλουν νέες πιθανές διαδηλώσεις ενάντια στην απόφαση του προέδρου Πιερ Νκουρουνζίζα να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία. Απεσταλμένος του «Ασοσιέιτεντ Πρες» στο προάστιο Μουσάγκα της πρωτεύουσας μετέδωσε πως έγινε αυτόπτης μάρτυρας ρίψης πυρών κατά διαδηλωτών.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο νιγηριανός στρατός υποστήριξε χτες ότι κατέστρεψε μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες τουλάχιστον 10 στρατόπεδα των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» στη βορειοανατολική δασώδη έκταση Σαμπίσα, καταλαμβάνοντας βαρύ οπλισμό και σκοτώνοντας δεκάδες ισλαμιστές μισθοφόρους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε χτες ότι απαγορεύεται εφεξής στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, ενώ επιβάλλονται νέοι αυστηρότεροι έλεγχοι στα άλλα όπλα και εξοπλισμό που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί.

ΟΣΤΙΝ.-- Μακελειό χτες τα ξημερώματα σε εστιατόριο στο Γουέικο του κεντρικού Τέξας που ξέσπασε ανάμεσα σε τουλάχιστον τρεις συμμορίες μοτοσικλετιστών για ασήμαντη αφορμή προκάλεσε το θάνατο εννιά ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 18.

ΝΤΟΧΑ.-- Εντονο είναι το ενδιαφέρον του Κατάρ για τη συνεργασία του με τη Βουλγαρία, στους τομείς των μεταφορών, της αγροτικής οικονομίας και της Ενέργειας, μετά τις συζητήσεις που είχε χτες στο εμιράτο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών του εμιράτου, Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Νάσερ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι. Παράλληλα, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταξύ τους συνεργασία στην καταπολέμηση του εγκλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ