Τρίτη 19 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ
Καλεί σε προετοιμασία για απεργία μέσα στον Ιούνη

Οι τετράμηνες συμβάσεις για τους εργαζόμενους στα σχολεία λήγουν στο τέλος του 2015 και η προοπτική είναι η ανεργία

Από την κινητοποίηση των καθαριστών/τριών στις 6 Μάη στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση των καθαριστών/τριών στις 6 Μάη στην Αθήνα
Με τετράμηνες συμβάσεις, οι οποίες θα λήξουν στο τέλος του 2015, θα ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά για τις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων της χώρας. Το τετράμηνο αυτό φαίνεται πως θα είναι το τελευταίο στη δουλειά για πολλές εργαζόμενες, καθώς η προκήρυξη θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, που θα γίνει σύμφωνα με την κυβέρνηση από το νέο έτος, ανοίγει πλέον την πόρτα που τις οδηγεί στην ανεργία.

Για να αποτραπεί αυτή η προοπτική, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Καθαριστών - Καθαριστριών δημοσίων σχολείων και εργολαβικών συνεργείων καλεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για μόνιμη και σταθερή εργασία, με απεργία του κλάδου μέσα στον Ιούνη.

«Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία να πραγματοποιήσουν Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι καταρχήν για τις εξελίξεις και να πάρουν αποφάσεις για την προκήρυξη κλαδικής απεργίας» σημειώνει η Συντονιστική και συνεχίζει:

«Καλούμε, επίσης, εκείνα τα σωματεία που δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, να ξεφύγουν από τη λογική της αναμονής, της προσδοκίας ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μονιμοποίησης όλων των καθαριστριών, να ξεφύγουν από τη λογική των "διαλόγων", που αποδείχτηκαν καταστροφικοί για τα δικαιώματα των εργαζόμενων συνολικά και στον κλάδο, λογική που καλλιεργεί ο παλιός και νέος εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός».

Τέλος, καλεί κάθε εργαζόμενο του κλάδου να προβληματιστεί από τη συμμετοχή ή την αποχή του δικού του σωματείου στους αγώνες, «να παραμερίσει όσα "κουρασμένα παλικάρια" δε θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν, να συντονίσουν αγώνες, να πάρουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία τοπικής επιτροπής αγώνα, όπως έκαναν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη» και άλλες πόλεις.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή διεκδικεί:

  • Ανανέωση των συμβάσεων για όλη τη σχολική χρονιά. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι σχολικές επιτροπές.
  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.).
  • Να φύγουν οι εταιρείες καθαρισμού και τα συνέργεια - εργολαβικές εταιρείες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία, να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το κράτος, με πλήρη και σταθερή εργασία.
  • Οχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών/τριών για καθαρά σχολεία.
  • Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • Καμία σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ