Τρίτη 19 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυσκολεύεται η απόκτηση ιθαγένειας

Το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην Α' τάξη του Δημοτικού και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, σε συνδυασμό με νόμιμη παραμονή των γονέων, ο ένας εκ των οποίων πρέπει να έχει 5ετή συνεχή και νόμιμη διαμονή και να κατέχει συγκεκριμένο τύπο άδειας (επί μακρόν διαμένοντος, δεκαετή, αόριστη) πριν από τη γέννηση του παιδιού, εισάγει το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια των μεταναστών του υπουργείου Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος νόμος, γνωστός και ως νόμος Ραγκούση, προέβλεπε την απόκτηση ιθαγένειας λόγω γέννησης, εφόσον και οι δύο γονείς διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα επί 5 τουλάχιστον συνεχή έτη πριν από τη γέννηση.

Το νομοσχέδιο, σε πολλά σημεία, «συμμορφώνεται» με την απαράδεκτη απόφαση 460 του ΣτΕ, που είχε κηρύξει αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί ανενεργός. Κραυγαλέα περίπτωση είναι τα όσα προβλέπονται για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τη λεγόμενη «μιάμιση γενιά», για την οποία το νομοσχέδιο απαιτεί ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή 6 τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη στιγμή που η προηγούμενη ρύθμιση προέβλεπε έξι χρόνια εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο.

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης για διαβούλευση. Η ρύθμιση αφορά τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά νόμιμων μεταναστών και μάλιστα με συγκεκριμένους τύπους αδειών παραμονής.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δυσκολεύεται η κτήση της ιθαγένειας, αφού μετατίθεται για έξι χρόνια από τη γέννηση, ενώ τη στιγμή της υποβολής της αίτησης πρέπει και οι δύο γονείς να είναι νόμιμοι, ο ένας εκ των δύο μάλιστα με συγκεκριμένους τύπους αδειών παραμονής, όπως είναι του επί μακρόν διαμένοντος, αορίστου χρόνου ή δεκαετίας, των οποίων η κτήση είναι δυσχερής αφού προβλέπει μια σειρά από οικονομικά κριτήρια, όπως εισοδηματικά, εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων κ.ά.

Παράλληλα, δεν καταργούνται μια σειρά από ποινικά κωλύματα που αφορούν την κτήση της ιθαγένειας μετά την ενηλικίωση ή την κτήση μέσω πολιτογράφησης (σ.σ. περιλαμβάνουν ακόμα και καταδίκες για συκοφαντική δυσφήμιση ή αντίσταση κατά της αρχής) ούτε τα λεγόμενα «πιστοποιητικά» κοινωνικών φρονημάτων (ενσωμάτωση και συμφωνία με το πολιτικό σύστημα), καθώς και οι απαιτήσεις για ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων κ.λπ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο γίνονται τροποποιήσεις στο Μεταναστευτικό Κώδικα (νόμος 4251/2014) και ενσωματώνονται δύο πρόσφατες Οδηγίες της ΕΕ, η Οδηγία 2011/98 και η Οδηγία 2014/36.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ