Τρίτη 19 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστικές πορείες

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, κατέληξε η πορεία Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσαν η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και οι Επιτροπές Ειρήνης αφού πρώτα πέρασε από το προξενείο των ΗΠΑ.

Αφετηρία της πορείας ήταν το ΝATOικό στρατηγείο, που έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Εκεί έγινε η κεντρική ομιλία από τον Ν. Ζώκα, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών οι λαοί πρέπει να έχουν τη δική τους σημαία, που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά και θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης του τελευταίου εκμεταλλευτικού συστήματος της Ιστορίας».

Αντιιμπεριαλιστική πορεία έγινε την Κυριακή στην Κοζάνη, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης της πόλης. Η πορεία ξεκίνησε από το μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αγώνα και κατέληξε στην κεντρική πλατεία, όπου μίλησε ο Αριστείδης Λαμπαδάς, Γραμματέας του Παραρτήματος Κοζάνης της ΕΕΔΥΕ.

Στα Τρίκαλα, η πορεία, στην οποία κάλεσε η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων την Πέμπτη 14/5, ξεκίνησε από την πλατεία Αγίας Μονής και κατέληξε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Το πανό της Επιτροπής, που βρισκόταν στην κεφαλή, κρατούσε από τη μία άκρη ο εγγονός του Γρηγόρη Λαμπράκη, φοιτητής στα Τρίκαλα.

Πορεία ειρήνης πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα και στην Καρδίτσα. Ξεκίνησε από το μνημείο στο ανάχωμα, πίσω από το Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές πέντε πατριώτες Καρδιτσιώτες και διασχίζοντας γειτονιές της πόλης, πέρασε από θέσεις - σημεία (Αρχαιολογικό Μουσείο, Δικαστικό Μέγαρο, αθλητικό πάρκο) όπου έγιναν ομαδικές εκτελέσεις αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Πορείες ειρήνης έγιναν επίσης την Κυριακή και στην Πτολεμαΐδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ