Τρίτη 19 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κόβουν και ράβουν στα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ

Μια ακόμη σοβαρή καταγγελία για τα σφαγεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) κάνουν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «ασθενής χειρουργημένος από κρανιοφαρυγγείωμα (ένας από τους πιο δυσκολοχειρούργητους αντιμετωπίσιμους όγκους του εγκεφάλου), ενώ έπαιρνε επίδομα αναπηρίας για χρόνια κι ενώ έχει απόφαση της ΑΣΥΕ (Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή), με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, παραπέμφθηκε στα ΚΕΠΑ, κόπηκε το επίδομα και του δώσανε 30%, γιατί η ασθένειά του δεν καταγράφεται από τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), ενώ συμπεριλαμβανόταν στον προηγούμενο κανονισμό αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω.

Ο ασθενής προσέφυγε στη δευτεροβάθμια επιτροπή των ΚΕΠΑ. Εκεί, στη βάση ενός απαράδεκτου κλίματος που έχει δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί από «ψηλά», ότι «οι ανάπηροι όλο επιδόματα ζητάνε και γι' αυτό έχει χρεοκοπήσει και η χώρα», αντιμετωπίστηκε αυτός και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και της ΣΕΑΑΝ με τον πιο σκληρό τρόπο από την πρόεδρο της επιτροπής.

Τώρα, ο ασθενής καλείται να επανεξεταστεί γιατί η επιτροπή δεν είχε την ανάλογη συγκρότηση με ευθύνη της διοίκησης, γιατί πρέπει να εξεταστεί και από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

«Επιτέλους στοπ!» καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος. Σημειώνουν το συγκεκριμένο περιστατικό σαν «έναν ακόμα λόγο για τη μαζική συμμετοχή των αναπήρων και των χρόνιων πασχόντων με τις οικογένειές τους στο συλλαλητήριο στις 20 του Μάη, μέρα πανελλαδικής απεργίας στην Υγεία και στην Πρόνοια».

Μαρτύριο είναι τα ΚΕΠΑ και για τους ασθενείς με τη νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα (ΕΚ). Η νόσος του Crohn προσβάλλει όλο το πεπτικό σύστημα και η EK το παχύ έντερο. Αν και αποτελούν χρόνιες παθήσεις οι ασθενείς, μπορεί να χρειαστούν να επανεξεταστούν απ' τα ΚΕΠΑ κάθε χρόνο, ή αν είναι ...τυχεροί μετά από τρία χρόνια, επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι επιτροπές - στις οποίες δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος - δεν αξιολογούν τον ασθενή, αλλά εφαρμόζουν μια λίστα αξιολόγησης, που στερεί πολύτιμα ποσοστά αναπηρίας απ' τον ασθενή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ