Κυριακή 17 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΗΠΑ - ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Διεργασίες για ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας

Η Διάσκεψη Κορυφής ΗΠΑ και χωρών του εξαμελούς Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Κουβέιτ και Μπαχρέιν), στην Ουάσιγκτον, στις 13 και 14 Μάη, απεδείχθη κατώτερη των προσδοκιών αμφοτέρων πλευρών. Οι απαιτήσεις των μοναρχιών του πετρελαίου, για αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη «θωράκισή» τους απέναντι σε ένα ακόμη ισχυρότερο γεωπολιτικά Ιράν, εάν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για συνολική συμφωνία στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δε φάνηκε να ικανοποιούνται στο ακέραιο.

Αυτό καταγράφηκε πριν καν αρχίσει η Σύνοδος, από τις «ηχηρές» απουσίες, με πρώτη την περίπτωση του Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν.

Παρόλα αυτά, ο Ομπάμα τους διαβεβαίωσε για τη στρατιωτική συνδρομή των ΗΠΑ «απέναντι σε κάθε κίνδυνο που διακυβεύει την εδαφική τους ακεραιότητα και είναι ασύμβατη ως προς τη Χάρτα του ΟΗΕ». Προσπάθησε να τους πείσει πως αδίκως αντιδρούν στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι μία συμφωνία θα ωφελήσει «όλη την περιοχή». Από την άλλη, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, τους υποσχέθηκε πως θα παρακολουθούνται και θα «αντιμετωπίζονται» οι «αποσταθεροποιητικές κινήσεις» στην περιοχή του Κόλπου...

Στην κοινή ανακοίνωση της Διάσκεψης, φάνηκε καθαρά πως δεν ικανοποιήθηκε θεσμικά το αίτημα κάποιων Αράβων μοναρχών του Κόλπου για επισημοποίηση της στρατιωτικής συνδρομής των ΗΠΑ, μέσω ενός νέου στρατιωτικού συμφώνου. Ο αναπληρωτής Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μπεν Ρόουντς, εξήγησε ότι «μία επίσημη συμφωνία δεν μπορεί να συμβεί σύντομα», σημειώνοντας ότι «ακόμη και το ΝΑΤΟ χρειάστηκε δεκαετίες μέχρις ότου συγκροτηθεί»...

Αναφορικά με την ιμπεριαλιστική επίθεση της Σ. Αραβίας στην Υεμένη, οι ΗΠΑ σημείωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν με στρατιωτική δράση «πέρα από τα σύνορα των χωρών του GCC, όταν ζητηθεί σχετική αμερικανική βοήθεια για τέτοια ενέργεια».

Ταύτιση θέσεων υπήρξε στην περίπτωση της Συρίας, όπου υποστηρίχτηκε ότι η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ «έχει χάσει τη νομιμοποίησή της» και «κάθε ρόλο από το μέλλον της χώρας». Συμφώνησαν στην ανάγκη «καταστροφής» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων ομάδων, όπως το «Μέτωπο Νούσρα», που χαρακτηρίστηκαν «απειλή για το συριακό λαό, την περιοχή, τη διεθνή κοινότητα».

Επιβεβαίωσαν την ανάγκη επίλυσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, στη βάση «δίκαιης, συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, που θα οδηγεί σε ανεξάρτητο, συνεχόμενο Παλαιστινιακό κράτος».

Σαν επιστέγασμα της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ-GCC, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλιακής ασφάλειας, της τρομοκρατίας, των κυβερνο-επιθέσεων και της βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις θα συνεχίζουν να ενυπάρχουν και σε αυτή τη λυκοσυμμαχία.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ