Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Με εφαλτήριο τον Αθλητισμό ως δικαίωμα και ανάγκη για όλους

Ο υπεύθυνος του τομέα Αθλητισμού του Δήμου Πετρούπολης Λευτέρης Καζαδέης μιλά στο «Ριζοσπάστη» για τους στόχους και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής για την άθληση του λαού της περιοχής

Ευρεία απήχηση στα παιδιά της περιοχής είχαν οι μέχρι τώρα αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου
Ευρεία απήχηση στα παιδιά της περιοχής είχαν οι μέχρι τώρα αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου
Εχοντας φτάσει στα μισά της διαδρομής, οι αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου Πετρούπολης που ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο μήνες με τη σημαντική εκδήλωση (σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) και συνεχίστηκαν με το πρόγραμμα «Αθλητική Ανοιξη - Καλοκαίρι 2015» το αποτέλεσμα μέχρις στιγμής μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η απήχηση που είχαν όλες οι μέχρι σήμερα αθλητικές εκδηλώσεις του Δήμου και ιδιαίτερα αυτές που απευθύνονταν στα σχολεία και τις μικρές ηλικίες των παιδιών της περιοχής ήταν μεγάλη. Και όλα αυτά αποτελούν μόνο ένα μέρος των όσων στοχεύει να παρουσιάσει ο Δήμος στον τομέα του Αθλητισμού για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, αλλά και γενικότερα τους κατοίκους της περιοχής.

Οπως εξηγεί στο «Ριζοσπάστη» ο Λευτέρης Καζαδέης υπεύθυνος σύμβουλος του τομέα Αθλητισμού στο Δήμο Πετρούπολης, η θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλους και όχι πολυτέλεια και προϊόν προς πώληση. Και επισημαίνει ότι με βάση αυτό θα προχωρήσει ο Δήμος, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει, εξαιτίας της έλλειψης βοήθειας απ' την ίδια την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.

Μεγάλη ανταπόκριση στα προγράμματα

-- Βρισκόμαστε ουσιαστικά στο μέσο του αθλητικού προγράμματος «Αθλητική Ανοιξη - Καλοκαίρι 2015», την επαφή με τον αθλητισμό, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα σχολεία της περιοχής και τις μικρές ηλικίες. Με την ολοκλήρωση της Α' φάσης ποια συμπεράσματα μπορούν να βγουν για την απήχηση που έχει μέχρι τώρα το πρόγραμμα;

Στη σπουδαία εκδήλωση του Δήμου Πετρούπολης για το μπάσκετ ήταν καλεσμένος ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσας
Στη σπουδαία εκδήλωση του Δήμου Πετρούπολης για το μπάσκετ ήταν καλεσμένος ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσας
-- Μέχρι τώρα φαίνεται ότι είναι ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος θεσμός ως προς τη μορφή, αλλά και το περιεχόμενό του. Αυτό έχει να κάνει με το ότι αγγίζουμε όλα τα είδη αθλημάτων, ομαδικά και ατομικά, απευθυνόμενοι σε όλες τις ηλικίες, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη σχολική κοινότητα. Το πρόγραμμα έχει ευρεία απήχηση, γιατί γίνεται με προσανατολισμό και στόχο το μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Η πραγματοποίηση του προγράμματος χρειάστηκε τη συνεργασία με τους γυμναστές του Δήμου και των σχολείων, το στήριξαν παίχτες και προπονητές από ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης μας και παρευρέθηκαν παλαίμαχοι και εν ενεργεία διεθνείς αθλητές και ομοσπονδίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τη συζήτηση στα σχολεία και το κλίμα που μας μεταφέρουν οι γυμναστές των σχολείων, οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις του Δήμου θεωρούνται από τη μαθητική κοινότητα ως αθλητική γιορτή. Σε σχετική συζήτηση που είχε ο δήμαρχος της πόλης μας, Βαγγέλης Σίμος, με τα Σχολικά Συμβούλια προκύπτει η ανάγκη για την περαιτέρω στήριξη και διεύρυνση της προσπάθειας αυτής, ενώ αναδεικνύεται η δίψα των παιδιών της πόλης μας για άθληση. Ο πήχης από 'δώ και στο εξής έχει μπει ψηλά και αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη συμμετοχή που υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής ξεπερνά τους 2.000 αθλούμενους.


-- Στις σημερινές συνθήκες, ποιες δυσκολίες ενδέχεται να υπάρξουν, προκειμένου να υλοποιηθούν τέτοιου είδους ενέργειες όπως τα προγράμματα άθλησης ή ψυχαγωγίας για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

-- Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εμείς σαν Δήμος, όταν προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τέτοιου είδους διοργανώσεις, είναι πρώτα και κύρια ότι δεν δίνεται υλικοτεχνική βοήθεια ούτε τα απαραίτητα κονδύλια για να πραγματοποιηθούν.

Επιπλέον, πολύ βασικό είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός για το πώς θα έπρεπε να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους προγράμματα και δραστηριότητες. Καμία σχετική επεξεργασία και προσανατολισμός ώστε να διευκολυνθούμε. Ακόμα και τα λιγοστά προγράμματα που υπάρχουν από το υπουργείο Παιδείας ή τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης αθλητικής διοργάνωσης.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει, ιδίως για τα παιδιά του Λυκείου και τους εργαζόμενους, ότι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για να αθληθούν. Εκτός αν μιλάμε για ανέργους, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν σχετική διάθεση, καθώς αυτό που τους απασχολεί καθημερινά είναι να βρουν δουλειά και να επιβιώσουν.

-- Οσον αφορά τον τομέα αθλητισμού η κατάσταση στο Δήμο Πετρούπολης ποια είναι αυτή τη στιγμή. Τι γίνεται με τις αθλητικές εγκαταστάσεις;

-- Αυτή τη στιγμή, η συμμετοχή στα αθλητικά τμήματα του Δήμου φτάνει τις 4.000 άτομα. Χωρίς μηνιαία συνδρομή για τα παιδιά τα οποία πληρώνουν μόνο συμβολική εγγραφή για να κατοχυρώσουν τη θέση σε όλα τα αθλήματα (βόλεϊ, ενόργανη γυμναστική, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, ρυθμική γυμναστική, τμήμα ΑμεΑ) εκτός από το Κολυμβητήριο, όπου η μηνιαία συνδρομή είναι 10 ευρώ, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας - συντήρησης και την έλλειψη κρατικών κονδυλίων. Η μηνιαία συνδρομή είναι ιδιαίτερα χαμηλή και για τους ενήλικες.

Επίσης, στην πόλη μας εδρεύουν δεκάδες ερασιτεχνικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται σε διάφορα αθλήματα δίχως να πληρώνουν για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου. Στο Δήμο μας υπάρχουν καλές υποδομές. Δεν μας αρκούν όμως, έχουμε πράγματα να κάνουμε σε μια πόλη που χαρακτηρίζεται Παιδούπολη.

Αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα λόγω της έλλειψης κονδυλίων και προσωπικού για τη συντήρηση, τη φύλαξη και την καθαριότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων και των υποδομών αυτών. Επιπλέον, οι περισσότεροι γυμναστές είναι συμβασιούχοι, ενώ θα 'πρεπε να είναι μόνιμοι. Η παράταξή μας, η «Λαϊκή Συσπείρωση», δίνει μάχη για το συγκεκριμένο θέμα από το 2011 που ανέλαβε ξανά τη διοίκηση του Δήμου.

«Στόχος να γίνουν θεσμός τέτοιου είδους δράσεις»

-- Οι στόχοι του Δήμου για το επόμενο διάστημα όσον αφορά τον αθλητισμό;

-- Παρά τις δυσκολίες, κύριος στόχος είναι να μην ανασταλεί η λειτουργία καμίας αθλητικής δράσης του Δήμου. Η άποψή μας είναι ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλους και όχι πολυτέλεια. Για το λόγο αυτό παραμένει στόχος μας και η δημιουργία περισσότερων αθλητικών τμημάτων και η αύξηση της συμμετοχής των αθλουμένων σε αυτά.

Εχουμε κάνει κινήσεις για την ολοκλήρωση του αθλητικού σταδίου ποδοσφαίρου - στίβου με συναντήσεις του δημάρχου στο αρμόδιο υπουργείο και ευελπιστούμε να δοθεί άμεσα λύση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αντίστοιχα κινούμαστε για να ολοκληρωθεί το έργο στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της «Αλκυών». Θέλουμε, επίσης, να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία ενός ακόμα κλειστού γυμναστηρίου.

Τέλος, θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τους δασκάλους και καθηγητές Φυσικής Αγωγής, δίνοντας έμφαση στο σχολικό αθλητισμό. Με αυτόν τον προσανατολισμό ξεκίνησε και το πρόγραμμα εκδηλώσεων της «Αθλητικής Ανοιξης - Καλοκαίρι 2015» και με αυτόν το στόχο λειτουργούμε εδώ και τέσσερα χρόνια την Αθλητική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση (αθλητικό camp) με τον τίτλο «Αθλοπαιδιές», στην οποία συμμετέχουν πάνω από εξακόσια παιδιά της πόλης μας που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Δήμου και διεξάγεται αποκλειστικά από τις δικές μας δυνάμεις. Στόχος μας είναι τέτοιου είδους δράσεις να γίνουν θεσμός στην πόλη μας, γιατί προωθούν και αναδεικνύουν την αξία του αθλητικού ιδεώδους και της ευγενούς άμιλλας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ