Τετάρτη 13 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Μελετάμε τα διδάγματα του παρελθόντος, για να γίνουμε πιο ικανοί στο σήμερα

Την ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην κατάμεστη αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη της «Φεντερασιόν» και του Μάη του '36, των λαϊκών αγώνων και των θυσιών, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Στην εκδήλωση μίλησε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε επίσης ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας και την τεράστια συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης. Το αφιέρωμα παρουσίασαν μέλη και φίλοι του Κόμματος, μεταξύ των οποίων ήταν και οι καλλιτέχνες: Α. Σαμαρτζίδου (επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία), Α. Καραβιώτης, Α. Λιανοπούλου, Α. Τατσιούλη, Σ. Καμπουρίδου και η ομάδα χορού Β+6 με χορογράφο τη Β. Τσουγκράνη. Στο χώρο λειτούργησε ακόμη έκθεση φωτογραφιών των Σπ. Μελετζή, Ντ. Κέσελ, Κ. Μπαλάφα, καθώς και από το Μουσείο Φωτογραφίας Χρήστου Καλεμκέρη για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης σημείωσε:

«Τιμούμε σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη της Φεντερασιόν και του Μάη του ΄36 της Θεσσαλονίκης των λαϊκών αγώνων και των θυσιών τα 70 χρόνια από τη μεγάλη νίκη των ΛΑΩΝ ενάντια στο ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ Αξονα και τη λήξη του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου.

Τον προηγούμενο αιώνα η ανθρωπότητα γνώρισε δύο παγκόσμιους πολέμους. Οπως ο Πρώτος έτσι και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα στα καπιταλιστικά - ιμπεριαλιστικά κράτη και της διαπάλης για το ξαναμοίρασμα του κόσμου και των αγορών.

Η δημιουργία και η ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης και η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση (1929 - 1933) όξυναν ακόμα περισσότερο αυτές τις αντιθέσεις.

Από την έκθεση φωτογραφιών που λειτούργησε στο χώρο της εκδήλωσης

MotionTeam

Από την έκθεση φωτογραφιών που λειτούργησε στο χώρο της εκδήλωσης
Ετσι ήταν προδιαγεγραμμένο οι αντιθέσεις αυτές να λυθούν ένοπλα μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο πριν την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ ήταν η καταστροφή του πρώτου εργατικού σοσιαλιστικού κράτους της ΕΣΣΔ που αποτελούσε φωτεινό φάρο για τα εργατικό και λαϊκό κίνημα όλου του κόσμου.

Υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις που μαρτυρούν ότι μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συνθήκη των Βερσαλλιών, η Γερμανία έγινε ισχυρή οικονομική και στρατιωτική δύναμη με τη μεγάλης έκτασης ενίσχυση που δέχτηκε από τις ΗΠΑ, Γαλλία και Μ. Βρετανία.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που αναφέραμε "χτίσανε" μια ισχυρή Γερμανία για να τη στρέψουν ενάντια στη Σοβιετική Ενωση και τα οικονομικά τους μεγαθήρια που πρωταγωνίστησαν στην ενίσχυση της ναζιστικής Γερμανίας, συνέχισαν τη συνεργασία μαζί της και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι τρεις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες που αναφέραμε έδειξαν ανοχή στις πρώτες πολεμικές επιθέσεις της ναζιστικής Γερμανίας. Είναι ολοφάνερο ότι στη διάρκεια της ταραγμένης δεκαετίας του 1930 τα μη φασιστικά καπιταλιστικά κράτη ενίσχυαν και ωθούσαν τη ναζιστική Γερμανία να επιτεθεί όσο γινόταν πιο γρήγορα ενάντια στη Σοβιετική Ενωση.

Στο βήμα ο Θ. Κωνσταντινίδης

MotionTeam

Στο βήμα ο Θ. Κωνσταντινίδης
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το βάρος στο Ανατολικό Μέτωπο που έδωσε η ναζιστική Γερμανία. Ούτε μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι την επίθεση αυτή την αντιμετώπισε ο Κόκκινος Στρατός και η ΕΣΣΔ, χωρίς ούτε ουσιαστικές κινήσεις αντιπερισπασμού στην Ευρώπη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία άνοιξαν το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη κατά του "Αξονα" με την απόβαση στη Νορμανδία, μόλις 6 Ιούνη του 1944, και αφού είχαν προηγηθεί οι νίκες του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ και στο Κουρσκ που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πολεμικής μηχανής των ναζί και σήμαναν την οριστική στροφή του πολέμου σε βάρος του Αξονα.

Το 1944, ήταν η χρονιά που ο Κόκκινος Στρατός έδιωχνε από τα εδάφη της Σοβιετικής Ενωσης τις γερμανικές στρατιές και προετοιμαζόταν να απελευθερώσει τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανησυχούσαν μήπως ο Κόκκινος Στρατός μπει μόνος του στο Βερολίνο.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποδείχτηκε ότι η αντιπαράθεση καπιταλισμού - σοσιαλισμού συνεχίστηκε αμείωτη και μέσα στο πλαίσιο της αντιναζιστικής αντιχιτλερικής συμμαχίας. Αποδείχτηκε ότι ο ιμπεριαλισμός δεν χάνει ποτέ το στρατηγικό του στόχο. Καμιά προσωρινή συμμαχία με ένα τμήμα του για πολεμικούς σκοπούς δεν πρέπει να οδηγεί στην άμβλυνση του ταξικού κριτηρίου.

Η υπεροχή του σοσιαλισμού

Κατάμεστη η αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ

MotionTeam

Κατάμεστη η αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ
Αποδείχτηκε ακόμη ότι η επιστημονικά σχεδιασμένη οικονομία και η λαϊκή συμμετοχή μπορεί να δώσουν ώθηση στις αστείρευτες δυνατότητες που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος.

Ας αφήσουμε ένα διανοητή να μας μιλήσει....

"Μόνο χάρη στα πεντάχρονα σχέδια μπόρεσε η Σοβιετική Ενωση να παρατάξει εγκαίρως το σύγχρονο, εκτεχνικευμένο στρατό μιας βιομηχανικής δύναμης, να κερδίσει τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών και τον πόλεμο εναντίον της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Ετσι άλλαξε στην κυριολεξία ο ρους της Ιστορίας στον 20ό αιώνα.

Αυτό ίσως να μη θέλει να το δει κανείς, κινούμενος από αντικομμουνιστικό πάθος, όμως η μετατροπή της διαπίστωσης τούτης σε ταμπού αποτελεί ιδεολογία και προπαγάνδα, όχι ιστορική επιστήμη.

Η Σοβιετική Ενωση του Στάλιν νίκησε τον εθνικοσοσιαλισμό όχι η φιλελεύθερη Γαλλία και η κοινοβουλευτική Αγγλία. Και οι προϋποθέσεις για την επιτυχή στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Δυτική Ευρώπη το 1944 δημιουργήθηκαν και αυτές στο Στάλινγκραντ".

Αυτά έγραψε ο διανοητής Παναγιώτης Κονδύλης και πιστεύω πως είναι μια καλή διαχρονική απάντηση απέναντι σε όλους όσοι πασχίζουν να ξαναγράψουν την Ιστορία και να την φέρουν στο μπόι τους.

Αλήθεια που δεν σβήνει

Πλαστογράφοι της Ιστορίας, από κοινού με το πολιτικό κατεστημένο της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, ανακήρυξαν την 9η Μάη σε μέρα της Ευρώπης, του "Ευρωπαίου πολίτη", θέλοντας να σβήσουν από τη μνήμη το συμβολισμό της ως Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Επιχειρούν να εξομοιώσουν την επιχειρησιακή σημασία της απόβασης στη Νορμανδία με εκείνη της μάχης του Στάλινγκραντ, να σβήσουν από την Ιστορία το βάρος που σήκωσε η Σοβιετική Ενωση.

Κυρίως, επιχειρούν να αμαυρώσουν την πραγματική πηγή δύναμης της σοβιετικής αντοχής που ήταν τα επιτεύγματα και η πίστη στην υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας.

Ο,τι και να κάνουν η αλήθεια είναι μία, τη γνωρίζουν και τους ενοχλεί. Στην τιτανομαχία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου νικητής και απελευθερωτής ήταν ο Κόκκινος Στρατός της Σοβιετικής Ενωσης και του Στάλιν και όχι οι ναζιστικές ορδές του Χίτλερ. Στο Βερολίνο θριαμβευτικά μπήκε ο Κόκκινος Στρατός και όχι ο στρατός των καπιταλιστικών χωρών. Η σημαία που καρφώθηκε στην καρδιά του Βερολίνου ήταν η κόκκινη σημαία που έδινε απαντοχή στους σκλαβωμένους λαούς σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Τιμή στους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Από αυτό το βήμα, τιμάμε όλους τους αγωνιστές του αντιφασιστικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, τιμάμε τους μαχητές του Κόκκινου Στρατού της Σοβιετικής Ενωσης. Τιμάμε ιδιαίτερα τους αγωνιστές του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ ΕΛΑΝ, Εθνικής Αλληλεγγύης, του ΔΣΕ. Τιμάμε όλους και όλες που πέρασαν από τα κολαστήρια των φυλακών, τα κάτεργα της εξορίας, τα στρατοδικεία. Τιμάμε όσους στάθηκαν περήφανοι μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Δεν μας πτοεί το γεγονός ότι το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, δηλαδή ο σύγχρονος καπιταλισμός, έδειξε μεγαλύτερη αντοχή από αυτή που είχε αρχικά εκτιμήσει το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Στην Ιστορία της κοινωνικής εξέλιξης δεν είναι πρωτόγνωρα τα αντιδραστικά πισωγυρίσματα, χωρίς να ανατρέπουν την ιστορική αναγκαιότητα.

Οσο και αν μας πονά η μεγάλης έκτασης και σημασίας ήττα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα, σε καμιά περίπτωση δε δικαιώνει ιστορικά τον καπιταλισμό.

Η ήττα στο τέλος του 20ού αιώνα, κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα φάση ωρίμανσης της πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ