Σάββατο 9 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
Επίδειξη δύναμης εν μέσω εξελίξεων στην Ουκρανία

Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση - επίδειξη δύναμης - προετοιμάζει για σήμερα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, η ρωσική κυβέρνηση για να γιορταστούν τα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης, φυσικά με το περιεχόμενο που δίνει σε αυτή, η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία. Πίσω από τα πατριωτικά συνθήματα - αξιοποιώντας τα αισθήματα και τις μνήμες του λαού - βρίσκεται η προσπάθεια ανάδειξης της αστικής τάξης στο σήμερα ιδιαίτερα με την όξυνση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ κρύβεται η προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ ως ολοκληρωτισμός, όπως είναι και η βασική γραμμή των καπιταλιστών στη Δύση, που προωθούν ποικιλότροπα την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων».

Στη μεγάλη παρέλαση έχει ανακοινωθεί ότι θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 16.500 στρατιώτες και θα παρουσιαστούν πολλά και τα πιο νέα (για ευνόητους λόγους) οπλικά συστήματα και αεροσκάφη, με την παράσταση να δηλώνεται ότι θα κλέψει το νέο υπερσύγχρονο ρωσικό άρμα μάχης Τ-14 «Αρμάτα», όπως φάνηκε και με την ανοιχτή για το κοινό πρόβα της παρέλασης που έγινε την Τετάρτη.

Φέτος, που η παρέλαση αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων έχουν προσκληθεί 68 ηγέτες από όλο τον κόσμο, ενώ οι χώρες της ΕΕ λόγω του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και τις κυρώσεις με αφορμή την Ουκρανία, δεν θα παραστούν με αντιπροσωπείες στο ανώτατο επίπεδο, τα δε ρωσικά μέσα μεταδίδουν ότι μόνο 5 χώρες θα το κάνουν και αναφέρονται σε Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κύπρο και Ελλάδα (έχει διαρρεύσει ότι θα είναι ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης Π. Καμμένος και η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου). Ηδη, στη Μόσχα βρίσκονται ο ηγέτης της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και άλλοι ηγέτες καθώς και αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη σκιά της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία

Πάντως, οι εκδηλώσεις στη Μόσχα έγιναν όπως αναμενόταν σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και της Ρωσίας. Από το Γκντανσκ της Πολωνίας, όπου βρέθηκε την Πέμπτη ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, μιλώντας σε ιστορικό πολιτικό φόρουμ, ευχαρίστησε τους ξένους ηγέτες που αποφασίζουν να μην πάνε στη Μόσχα για τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης, και κατήγγειλε την «προσπάθεια κατευνασμού του επιτιθέμενου, της Ρωσίας». Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, που κάλεσε τον Ποροσένκο «να ευχαριστήσει καλύτερα τους βετεράνους του πολέμου για το κατόρθωμά τους στην απελευθέρωση της Ουκρανίας από το φασισμό».

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρ. Β. Σταϊνμάγιερ που την Πέμπτη επισκέφτηκε το Βόλγογκραντ (η ηρωική πόλη του Στάλινγκραντ), που, αφού απολογήθηκε για τα ναζιστικά εγκλήματα, σημείωσε με νόημα σε κοινή συνέντευξη με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ: «Οποιες διαφορές απόψεων κι αν υπάρχουν μεταξύ μας για διάφορα ζητήματα, ενθυμούμενοι το Στάλινγκραντ πρέπει να πασχίσουμε να διευθετήσουμε τη σύγκρουση στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν».

Επίσης, οι δύο υπουργοί επισήμαναν ότι καλωσορίζουν το γεγονός ότι ομάδες εργασίας στις οποίες συμμετείχαν Ουκρανοί, πολιτοφύλακες και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν προχτές Τετάρτη υπό την επίβλεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στο πλαίσιο της προσπάθειας να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ. Ο διάλογος αυτός μεν συνεχίζεται όπως και οι σποραδικές μάχες στις ανατολικές επαρχίες στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωσε την αγορά τουρκικών «drones»(2019-01-15 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για κυανόκρανους στις ανατολικές περιοχές(2017-09-13 00:00:00.0)
Η αντιδραστική κυβέρνηση «εκθειάζει» το αιματοκύλισμα(2015-08-25 00:00:00.0)
Βουλευτικές εκλογές εν μέσω σφοδρών αντιθέσεων(2014-10-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί αλλά και οι διπλωματικές επαφές(2014-07-04 00:00:00.0)
Παρά την εκεχειρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην ανατολή(2014-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ