Πέμπτη 7 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
«Σπαρμένη» με αντιλαϊκά μέτρα και η «επόμενη μέρα»

Προς «συμφωνία - πακέτο» με μαζικές ανατιμήσεις στον ΦΠΑ της λαϊκής κατανάλωσης, ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε όφελος του κεφαλαίου

Για «στενή συνεργασία», προκειμένου να υπάρξει «συγκεκριμένη πρόοδος» στα αντιλαϊκά παζάρια στο Γιούρογκρουπ της 11ης Μάη, κάνουν λόγο οι «θεσμοί» της τρόικας

Eurokinissi

Για «στενή συνεργασία», προκειμένου να υπάρξει «συγκεκριμένη πρόοδος» στα αντιλαϊκά παζάρια στο Γιούρογκρουπ της 11ης Μάη, κάνουν λόγο οι «θεσμοί» της τρόικας
Ομοβροντία από νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, παράλληλα και σε συνδυασμό με αυτά της προηγούμενης περιόδου, περιέχονται στην υπό διαμόρφωση συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν κοινό στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα ώστε να επιτύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι θεσμοί εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά για την επίτευξη του στόχου αυτού. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά ώστε να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος στις 11 Μαΐου». Αυτό αναφέρουν σε χτεσινή κοινή ανακοίνωση οι «θεσμοί» της τρόικας, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αξιολόγησης, η ολοκλήρωση της οποίας εμφανίζεται προ των πυλών.

Αντίστοιχη ανακοίνωση για την «πρόοδο» των διαβουλεύσεων, αναμένεται και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ κατά την προσεχή συνεδρίασή του, στις 11 Μάη, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι χρηματοδοτήσεις προς το ελληνικό αστικό κράτος και τους τραπεζικούς ομίλους. Για τη συνέχεια δρομολογείται η νέα δανειακή σύμβαση και το τρίτο στη σειρά μνημόνιο, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα δοθεί σε αυτό.

Πέρα από τις συγκλίσεις για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό (βλ. αναλυτικότερα στη σελ. 5), η συμφωνία προβλέπει μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης σε υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς επίσης και την άμεση κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Από την άλλη, πολύ κοντά διαφαίνεται και η συμφωνία για τον τρόπο ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, μέσω της απαλλαγής τους από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

Προς μαζικές ανατιμήσεις στο ΦΠΑ της λαϊκής κατανάλωσης

Προ των πυλών εμφανίζεται και η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ) για τη διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κεντρικό σενάριο αφορά τη διαμόρφωση του συντελεστή στο 16%. Η τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας, μέσω της αύξησης του συντελεστή σε εμπορεύματα και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 13%. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα τρόφιμα, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εστιατόρια, καφενεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία και καταλαμβάνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατανάλωσης, σχεδόν το σύνολο του διαθέσιμου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας. Το νέο αντιλαϊκό μέτρο, είτε αυτό χαρακτηριστεί «υφεσιακό» είτε «αναπτυξιακό», θα επιβαρύνει ουσιαστικά τα λαϊκά νοικοκυριά με περαιτέρω ανατιμήσεις της τάξης του 3%.

Ειδικοί, «χαμηλότεροι» συντελεστές θα προβλέπονται για τα φάρμακα, ξενοδοχεία, βιβλία κ.ά (σήμερα 6,5%). Και για αυτά τα προϊόντα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται σενάρια για ανατιμήσεις, με άνοδο του συντελεστή ΦΠΑ μέχρι το 8%...

Αντίστοιχες ανατιμήσεις θα προκύψουν και για τα νησιά του Αιγαίου, ακόμη και στην περίπτωση που προβλεφθεί για αυτά χαμηλότερος συντελεστής σε σχέση με τις άλλες περιοχές.

Οι νέοι αντιλαϊκοί στόχοι (έσοδα, δαπάνες, πλεονάσματα κ.ά.) θα αποτυπωθούν και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2015 - 2019) που θα κατατεθεί προσεχώς στην Κομισιόν. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αντιλαϊκά μέτρα της «μνημονιακής περιόδου», που θα εξακολουθούν να συνθέτουν την πραγματικότητα της «επόμενης μέρας».

Εν αναμονή οι τραπεζίτες

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε άρθρο του σε ξένη ιστοσελίδα, τονίζει την «αναγκαιότητα» για δυο νέα κρατικά ιδρύματα, τα οποία από κοινού με ιδιώτες επενδυτές και ευρωπαϊκά ταμεία, θα συνεργαστούν για την ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόκειται για την «αναπτυξιακή τράπεζα» που θα διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία και τη «bad bank» («κακή τράπεζα») που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να επιστρέψουν στη χορήγηση δανείων προς τις κερδοφόρες, εξαγωγικού προσανατολισμού επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε χτες σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του «έκτακτου μηχανισμού» (ELA) κατά κατά 2 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας το νέο όριο χρηματοδότησης στα 78,9 δισ. ευρώ. Κι ενώ η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, συνεχιζόταν χθες βράδυ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο υπολογισμός της αξίας των ομολόγων που κατατίθενται ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει αμετάβλητος.

Εξάλλου, η συγκυβέρνηση κατέβαλε χτες στο «ακέραιο και εγκαίρως», ακόμη 200 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή τόκων στην πλευρά του ΔΝΤ.

Το «κόστος» των βιομηχάνων

Την ίδια ώρα, κι ενώ τα ζητήματα της Ενέργειας, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των διαβουλεύσεων σε επίπεδο Brussels Group, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ε. Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, σημείωσε πως «η ζημιά που γίνεται στην αγορά και την οικονομία, δεν θα διορθωθεί αυτόματα μόλις υπάρξει συμφωνία».

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, πρόσθεσε πως μόλις ολοκληρωθεί σχετική μελέτη του ΣΕΒ και αφού ενημερωθεί η νέα διοίκηση της ΔΕΗ «θα διαπραγματευτούμε ένα τίμημα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», που είναι, όπως είπε, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παράλληλα, επισήμανε ότι το κόστος του χρήματος για τον όμιλο είναι 50 εκατ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με μια αντίστοιχη εταιρεία στη Γερμανία.

«Τρέχουν» οι ιδιωτικοποιήσεις

Η συγκυβέρνηση ενεργοποιεί άμεσα και τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης νευραλγικών υποδομών εκχωρώντας τις σε μονοπώλια - «στρατηγικούς επενδυτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ αποστέλλει άμεσα την «προσφορά» για την εκχώρηση του 51% του ΟΛΠ, ενώ παράλληλα επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον ΟΛΘ. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας στο νέο ιδιοκτήτη τους, το γερμανικό μονοπώλιο «Fraport».

Στρώνουν το χαλί

«Οι Ελληνες να χρησιμοποιήσουν το χρόνο που αγόρασαν προκειμένου να στήσουν και πάλι τη χώρα τους στα πόδια της», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, υπονοώντας την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων. Σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης, σημείωσε πως «η Ρωσία έχει η ίδια τεράστια προβλήματα», ενώ και «οι Κινέζοι δεν χαρίζουν χρήματα».

Για «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» έκανε λόγο και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος αρνήθηκε την ύπαρξη διαιρέσεων στους κόλπους των «θεσμών», λέγοντας πως ο «συντονισμός είναι πολύ ισχυρός, υπάρχουν επιλογές ανάμεσα στη δημοσιονομική πολιτική, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το χρέος».

Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης, μετά από συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του, Π. Κ. Παντοάν, δήλωσε ότι «ο κοινός σκοπός δεν είναι άλλος από το να υπάρξει μία συμφωνία που όχι μόνο θα αποτελεί την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας», αλλά θα δημιουργήσει τις «συνθήκες για το πέρασμα σε μία μεταμνημονιακή εποχή μετά τον Ιούνιο, ανάκαμψης και ουσιαστικής ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ